Veterinarii se pregătesc de controale prepascale
Controalele au ca scop verificarea condiţiilor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică. Implicit vor fi sancţionate drastic încălcările prevederilor legale. „La nivelul direcţiei, circumscripţiilor sanitar veterinare şi la circumscripţiile sanitar veterinare zonale, în perioada 12 -23 aprilie va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sîmbătă şi duminică şi va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar veterinare”, transmit reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Sacrificarea animalelor va fi autorizată în perioada 12-23 aprilie. Printre altele sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crăpată sau lovită, acestea fiind retrase de la vânzare şi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere. Sunt permise transportul şi păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), cu condiţia ca acestea să fie curate şi identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilităţii produselor şi prevenirea contaminării. Este interzisă comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare. Medicii veterinari recomandă cetăţenilor ca în perioada premergătoare Paştelui să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar pentru a evita o toxiinfecţie alimentară. (Sorin TUDOSE)