Educație

De unde luăm Lumină în Noaptea Sfântă

Ziarul de Vrancea
10 apr 2015 2438 vizualizări
Lăcaşurile de cult se umplu în Noaptea Sfântă de credincioşi care merg să ia Lumină. De obicei credincioşii merg la bisericile din apropierea propriilor locuinţe, însă există şi o categorie a celor care preferă să participe la slujba de Înviere la mănăstire

În Vrancea mănăstirile sunt numeroase, iar astăzi ne-am propus să facem o scurtă vizită imaginară la câteva dintre acestea.

Mănăstirea Receaeste amplasată pe raza satului Cândeşti, comuna Dumbrăveni. Drumul până la mănăstire se face relativ uşor, fie direct din şoseaua naţională, pe lângă albia râului Recea şi livezile de cireşi ale gospodarilor din partea locului, fie din satul Bordeşti, pe un drum asfaltat până în apropierea mănăstirii. Mănăstirea este aşezată între dealurile Cândeştilor, sub poala pădurii . Prima atestare a existenţei unui locaş de cult pe locul actualei mănăstiri Recea este datată 1685 când într-un document al vremii  este menţionat Schitul Recea. Apoi mai sunt făcute menţiuni despre acest schit în 1700 şi 1710. Mănăstirea are hramul "Adormirea Maicii Domnului".
 

Mănăstirea Vărzăreşti  se află în apropierea satului Palanca, comuna Urecheşti, în mijlocul unei păduri de stejar. Odată ajuns la faţa locului, se deschide privirii călătorului o minunata privelişte: într-o poiană aşezată între coastele împădurite se află Mănăstirea Vărzăreşti, monument istoric datând din secolul XVII. Înfiinţată în anul 1645, Biserica veche are hramul „Adormirea Maicii Domnului", iar cea nouă „Sfântul Gheorghe".
 

Mănăstirea Mera este aşezământul monahal din punctul cel mai sudic al fostului judeţ Putna, pe frontiera care despărţea până în 1859 cele două Ţări Române. Ansamblul care se înalţă semeţ în comuna Mera se află la 12 km de Odobeşti şi aproape 25 de km de municipiul Focşani, accesul fiind reprezentat de drumul DN 2D. Mănăstirea este monument istoric, înfiinţat în anul 1686, ctitorie a familei Cantemir.
Aşezată la numai doi kilometri în sudul oraşului Panciu, Mănăstirea Brazi este un loc de reculegere plin de farmec şi încărcat de legende. Aşezat sub Dealul Neicului, lângă pârâului Hăulita, mănăstirea, a cărei existenţă începe în secolul al XVI-lea, adăposteşte astăzi în jur de 20 de maicuţe.
 

Mănăstirea Coteşti  este aşezată la trei kilometri depărtare de localitatea cu acelaşi nume, în marginea unei păduri. Biserica “Sfânta Treime”, construită în secolull al XVIII-lea, a fost consolidată şi renovată în 2006. În biserică s-a păstrat pictura murală originală.

Mănăstirea Dălhăuţi

adăposteşte Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni.

Cele două biserici, una din zid şi cealaltă din lemn, monumente istorice, Sfintele moaşte ale Sfântului Mucenic Talaleu şi ale Sfântului Ignatie cel Nou de la Constantinopol,  colecţia muzeală de obiecte de cult şi icoane vechi, provenind din cea de-a treia biserică, aflată în ruină în urma cutremurului din 1977 sunt câteva dintre obiectivele care pot fi văzute aici.

Mănăstirea este construită pe coasta destul de abruptă a unui deal, astfel încât până  la intrare şi apoi până sus, la cele două biserici se urcă pe trepte de piatră şi pe un drum în pantă. Biserica de zid, cu hramul “Izvorul Tămăduirii”, a fost înălţată  între anii 1461-1468, însă în 1829 a fost reconstruită din temelie.

Biserica din lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril", construită conform pisaniei  în 1810, este aşezată pe fundaţie de piatră şi are formă de cruce.

 

Un regal arhitectonic al Vrancei este şi Mănăstirea Valea Neagră, aşezată în satul omonim, ce face parte din comuna Nistoreşti. Schitul Valea Neagră, un lăcaş de maici, este înscris în lista monumentelor istorice naţionale şi a fost ctitorit în anul 1755, de către părintele Maftei din satul Spineşti. În prezent, obştea Mănăstirii Valea Neagră este formată din şase călugăriţe ce nevoiesc sub ascultarea Maicii Stareţe.

Mănăstirea Lepşa este situată într-un cadru de legendă, în vecinătatea şoselei Lepşa-Soveja. Situată la 75 de km de Focşani, pe DN 2 D, Mănăstirea Lepşa a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiile privilegiate ale celor care iubesc liniştea şi viaţa mănăstirească.

Un ansamblu arhitectonic măreţ alcătuieşte frumoasaMănăstire Muşunoaiele, din comuna Fitioneşti. Aşezământul monahal care îşi începe istoria în a doua jumătate a secolului a XVII-lea este una din nestematele ce alcătuiesc salba de mănăstiri a Vrancei.

Străjuită de pădure şi împrejmuită de ziduri, întocmai ca o cetate medievală, Mănăstirea Muşunoaiele se află la circa 40 kilometri de Focşani, pe drumul care duce spre Panciu.

Un alt lăcaş este Mănăstirea Tarniţa care se află în satul Găgeşti, comuna Boloteşti. Aceasta datează din anul 1702, când aici au venit câţiva călugări de la Schitului Babele. Între anii 1959 şi 1990, mănăstirea a fost părăsită. Biserica de lemn a ars într-un incendiu, în anul 2006. Pe locul ei a fost înălţată o biserică de zid. (Selecţie realizată de Mihaela VLĂDESCU)


Informaţii culese de pe http://www.manastiri-vrancene.ro/




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.