Educație

Centre zonale pentru copiii şi părinţii întorşi din străinătate

Mihai Boicu
2 apr 2015 2194 vizualizări
Consiliul Judeţean a lansat ieri un proiect privind copiii remigraţi u în Vrancea sunt 740 de copii care s-au întors din străinătate, din care 568 din Italia u proiectul îşi propune ca, prin intermediul a trei centre, să îi ajute pe copii şi părinţi, dar şi pe specialiştii în domeniu

Consiliul Judeţean Vrancea a lansat ieri proiectul “Cresc în Vrancea! – Copiii remigraţi în Vrancea – educaţi, sprijiniţi, consiliaţi!”, care se adresează copiilor care revin din străinătate şi care se adaptează cu greutate la o nouă viaţă, în special în sistemul de învăţământ. Proiectul are o valoare de 1,9 milioane lei, finanţarea fiind asigurată prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (Granturile SEE) 2009 – 2014. Perioada de desfăşurare este februarie 2015 – aprilie 2016. Parteneri în cadrul acestuia sunt: Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vrancea, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Elena Doamna” Focşani şi Intercultural Iceland (partener din statele donatoare”. Ionel  Cel – Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean,  a arătat că vor fi trei centre pentru sprijinirea copiilor remigraţi, la Focşani, Adjud şi Mărăşeşti, dar şi a specialiştilor din domeniu. “În Vrancea sunt 740 de copii reveni din străinătate, din care 568 numai din Italia. Aceşti copii au nevoie să se integreze pentru că au revenit aici, cu sau fără părinţi. Consiliul Judeţean Vrancea asigură tot sprijinul pentru derularea acestuia proiect”, a spus Ionel Cel – Mare. La lansarea proiectului a fost prezent Ghorghe Dincă, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei, care a spus că va folosi proiectul din Vrancea ca sursă de informaţii pentru un proiect internaţional în care este implicat. “Apreciez faptul că există implicare pentru copiii care se întorc în ţară. Aceştia au mare nevoie de sprijin pentru a se integra în colectivităţile de copii, care au parcurs aici procesul de învăţământ şi fac parte din colectivăţi închegate”, a arătat Vasilica Zaharia, inspectorul general al IŞJ Vrancea.

300 de copii sunt vizaţi de proiect

Pe lângă sprijinirea copiilor remigraţi prin implementarea unor măsuri active de consiliere psiho – educaţională, proiectul prevede şi activităţi de dezvoltare a competenţelor părinţilor şi speciliaştilor din domeniu. “Proiectul presupune înfiinţarea a trei Centre Zonale de Asitenţă Psiho – educaţională a Copiilor Remigraţi în Focşani, Adjud şi Mărăşeşti, care să asigure accesul a 300 de copii remigraţi la resurse educaţionale specifice şi consiliere în domeniu, accesul a 300 de părinţi la programe de educaţie parentală adaptate pentru situaţia lor specifică şi dezvoltarea competenţelor specifice a 340 de profesionişti în domeniu”, se arată în prezentarea proiectului. În Vrancea, dintre cei 740 de copii care s-au întors din străinătate, 568 de copii au revenit din Italia, ţară unde lucrează cei mai mulţi vrânceni. La nivel de judeţ se constată o creştere accentuată a fluxului de copii remigraţi şi care s-au încris la şcolile din judeţ. Pe fondul recesiunii economice, din ce în ce mai multe familii revin acasă din străinătate. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
mimi, acum 3202 zile, 4 ore, 31 minute, 44 secunde
unde se afla aceste centre in focsani?
mimi, acum 3202 zile, 4 ore, 33 minute, 47 secunde
unde se afla aceste centre?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.