Educație

Cheltuielile neeligibile de la şcoli ridică spâncenele consilierilor locali

Iulia Crețu
26 mar 2015 1290 vizualizări
Aleşii municipali cer să se prezinte de la începutul proiectelor de reabilitare şcoli care sunt toate lucrările neeligibile u primarul Bacinschi a declarat că el este mulţumit că reparaţiile nedecontate ajung chiar şi până la 15% din valoarea proiectului pe bani europeni, când partea municipalităţii ar trebui să rămână la 2 procente

Suplimentarea repetată a cheltuielilor neeligibile de la reparaţiile făcute la şcollie din Focşani nu este văzută cu ochi buni de unii aleşi municipali. În cadrul şedinţei Consiliului Local Focşani de ieri, banii ceruţi de ing. Cristina Costin de la Investiţii pentru finalizarea lucrărilor la Şcoala “Nicolae Iorga”, de 50.000 lei, au stârnit discuţii din partea aleşilor. Costin a explicat că ar fi nevoie de aceşti bani pentru a cumpăra scaune la catedrele profesorilor, jaluzele, mese pentru calculatoare şi lambriuri de lemn pentru a proteja pereţii de glumiţele elevilor. Cei mai deranjaţi de aceste dese solicitări de bani nedecontabili au fost cei de la PP-DD şi PNL. “Ne trezim la finele proiectului că vin aceste cheltuieli neeligibile. Noi plătim firme de consultanţă să ştim dinainte ce este de făcut. Nu mi se pare corect să se vină la final cu cheltuieli neeligibile. Trebuie să avem o atenţie mai mare”, a cerut Lionida Milea de la PP-DD. “Toate aceste cheltuieli neeligibile ar trebui să fie prezentate la începutul proiectului. Ar trebui să ştim de atunci că terenul de sport nu este eligibil şi să ştim care este efortul municipalităţii pentru a da o şcoală 100% funcţională”, a spus şi Tudorel Trofin de la PNL. La rândul său, Cătălin Vrabie, de la PSD, care în trecut îi verifica şi ultimul cent lui Costin, pare că şi-a mai îndulcit discursul la adresa funcţionarei de la Investiţii. “Proiectul total de la Şcoala nr. 1 este de 36,2 miliarde lei vechi. Nu trebuie să fim absurzi în gestionarea acestor fonduri, dacă vorbim de sume în marja de 0,5% atunci este în regulă”, a spus Vrabie.

Bacinschi spune că face economii, dar numai cu vorba

Primarul Decebal Bacinschi a precizat că săptămâna aceasta a semnat contractele pentru reabilitarea Şcolii nr. 3 şi nr. 8 “Alexandru Vlahuţă” şi că urmează a se organiza licitaţia şi semnarea contractului de lucrări. Edilul a dat de înţeles că nu ar mai dori să mute elevii de la nr. 8 în clădirea fostei Universităţi “George Bariţiu”, unde a fost mutată Şcoala nr. 1. Bacinschi a spus că va face o evaluare a lucrărilor neeligibile la garduri, curţi şi terenuri de sport, pentru a le-o prezenta consilierilor. De asemenea, Bacinschi a declarat că nu-l deranjează ca partea de finanţare a municipalităţii în proiectele de reabilitare şcoli să sară de la 2% şi să ajungă chiar şi până la 15%, din pricina cheltuielilor neeligibile. “La Şcoala nr. 3 nu ne dau bani pentru acoperiş, ci numai pentru şarpantă. Dar noi am făcut în trecut acoperişul şi îl vom păstra, vom lucra la căpriori. La fiecare lucrare la şcoli, noi am înregistrat şi economii la sumele alocate şi datorită acestor diferenţe de bani, ni s-a acceptat continuarea lucrărilor la celelalte şcoli. Chiar dacă mă duc la 15%, eu consider că aceste proiecte sunt avantajoase, merită să pui 10-12% la proiecte, dar ştii că finalizezi nişte investiţii”, a declarat, în plenul CL, primarul Focşaniului, cel care şi-a luat o “bumbăceală” bună de la aleşi în anii din urmă când a cerut miliarde peste miliarde pentru perdele, var şi garduri la Şcoala “Ştefan cel Mare”. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.