Educație

Cum arăta şcoala vrânceană acum un secol?

Silvia Vrînceanu
24 mar 2015 2558 vizualizări
Iată pe ce "tablete", numite de fapt "tăbliţe", scriau copiii vrânceni de pe vremuri.

O sală de clasă de odionioară, dotată inclusiv cu manuale de epocă, poate fi văzută în Muzeul Satului din Crângul Petreşti, deschis zilnic, cu excepţia zilei de luni. O vizită în mica sală de clasă, unde putem vedea şi un portret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, poate fi o adevărată lecţie de viaţă pentru copiii îmbuibaţi cu de toate din ziua de azi.

Muzeul Satului Vrâncean din “Crângul Petreşti” a fost deschis în anul 1977, cu ocazia unei vizite a dictatorului Nicolae Ceauşescu, şi a fost gândit ca un sat arhaic căruia, din păcate, îi lipseşte biserica.


Muzeul cuprinde 73 de construcții tradiţionale, între care şi o şcoală, o primărie, un han, dar şi multe instalaţii ţărăneşti, între care moară de apă, dârsta sau joagărul de debitat lemn adus de la Tulnici. Prin Muzeul Satului putem spune că o părticică din Vrancea arhaică se dezvaluie celor care au ochi să o vadă. O vizită de un ceas-două este chiar plăcută. Biletul costă 4 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru copii, iar programul este de la 9 la 17. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.