Educație

Jurnal din timpul Primului Război Mondial, tipărit şi lansat la Panciu

Ziarul de Vrancea
20 mar 2015 3231 vizualizări
Acesta i-a aparţinut caporalului sanitar Vasile Mihăilescu care şi-a notat trăirile din timpul războiului din anii 1916-1918

FCasa de Cultură din Panciu a găzduit ieri lansarea cărţii de memorii a caporalului sanitar Vasile Mihăilescu „Ai văzut un Rege plângând, cititorule?”. Originar din Crucea de Jos, cartier al oraşului Panciu, caporalul a trăit ororile războiului în perioada 1916-1918 pe care le-a consemnat într-un jurnal.

Jurnalul original al caporalului sanitar Vasile Mihăilescu

Acesta a fost tipărit şi lansat ieri în prezenţa nepoatei caporalului, Mihaela Tiron, evenimentul având loc în cadrul cercului pedagogic al profesorilor de istorie din judeţ. Cadrele didactice prezente au avut prilejul astfel de a vedea şi manuscrisul în original, însoţit de câteva fotografii ale autorului şi de brevetele acestuia. Cartea, care beneficiază de date biografice, note şi comentarii de specialitate aparţinând profesorului Mihai Adafini, preşedintele Filialei Vrancea a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România şi cercetătorului Mihai Liviu Adafini, a fost editată cu sprijinul Primăriei Panciu. Cu toţii au fost de acord că volumul „Ai văzut un Rege plângând, cititorule?“ este deosebit de valoros atât pentru informaţiile pe care le prezintă, cât  şi pentru faptul că acestea provin de la un personaj care a trăit evenimentele din timpul Războiului pentru Reîntregirea Neamului.

„Volumul se adaugă lucrărilor şi documentelor existente, referitoare la Primul Război Mondial, oferindu-ne o altă abordare a acestei perioade care a marcat puternic şi ireversibil istoria lumii, dar şi a României. Este o carte care poate constitui o lectură interesantă pentru fiecare dintre noi – pasionaţi de istorie sau simpli cititori - precum şi un bun material didactic pentru orele de istorie“, a afirmat primarul păncean Iulian Nica, prezent la lansare. Cea care a acceptat publicarea jurnalului de război este nepoata caporalului sanitar Vasile Mihăilescu, Mihaela Tiron, care a fost ajutată de profesorul Mihai Adafini şi Mihai Liviu Adafini care au făcut jurnalul accesibil cititorilor, dar au păstrat în acelaşi timp autenticitatea exprimării autorului  pe care l-au completat cu referințele de specialitate necesare, potrivit celor care au parcurs deja cartea. Lansarea de carte a fost urmată de festivitatea primirii unui grup de elevi ai  Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza“ Panciu în Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria“ - Filiala Panciu. Aceştia au depus jurământul şi au primit legitimaţiile de membri de la Vasile Buruiană, preşedintele Filialei Vrancea a Asociaţiei. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.