Educație

Prima slujbă religioasă la biserica brâncovenească din Bordeşti

Mihai Boicu
10 mar 2015 4085 vizualizări
Ieri s-au împlinit 100 de ani de când biserica din Bordeşti a fost declarată monument istoric u cu această ocazie, a fost inaugurată o placă la biserică şi s-a oficiat prima slujbă religioasă de la terminarea lucrărilor de reabilitare, în decembrie 2010 u de asemenea, Direcţia pentru Cultură a organizat un simpozion pe această temă

La biserica brâncovenească cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Bordeşti s-a marcat ieri împlinirea a 100 de ani de când lăcaşul de închinăciune a fost declarat monument istoric. Cu această ocazie, a fost dezvelită o placă cu informaţii despre monument şi s-a ţinut prima slujbă religioasă de la terminarea lucrărilor de reabilitare, finalizate în decembrie 2010. Deşi terminată, biserica nu a fost încă sfinţită şi se speră ca în acest an lăcaşul de cult, cu o vechime de peste 300 de ani, să fie redat circuitului religios. Încă de dimineaţă, la Bordeşti au venit elevi din şcolile din zonă, care au vizitat monumentul istoric şi au aflat informaţii despre istoria acestuia şi întemeietorii săi.

Lăcaşul de cult a fost ieri vizitat de oficialităţi şi de elevi

După aceea, la biserica brâncovenească au venit reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Consiliului Judeţean, ai constructorului care a realizat reabilitarea, elevi din comună şi reprezentanţii autorităţilor locale, pentru a asista la slujba religoasă şi pentru a discuta despre importanţa lăcaşului de cult. Slujba a fost oficiată de preotul paroh Dan Burducea, cel care are în grjia sa monumentul istoric, protopopul Oscar Frunză, de la Protoieria 2 Focşani, şi preotul Ionel Toma, de la Dumbrăveni. Traian Negulescu, directorul Direcţiei Cultură, a arătat că evenimentul de ieri nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar oferit de autorităţile locale, reprezentate de primarul Gheorghe Tătaru, care a finanţat realizarea plăcii montate la intrarea în biserică. Ionel Cel – Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a arătat la rândul său cât de importantă a fost salvarea acestui monument, iar primarul comunei Bordeşti a afirmat că îşi doreşte ca asemenea evenimente să aibă loc cât mai des.

“Salcâmii erau crescuţi aici ca în pădure”

La biserica brâncovenească s-a oficiat prima slujbă religoasă de la terminarea lucrărilor de restaurare

Unul dintre cei care au fost martori de la transformarea bisericii din ruină în lăcaş de cult a fost preotul paroh Dan Burducea, care a mărturisit că nu credea că biserica va mai fi vreodată salvată. “În anul 1993, atunci când am păşit pentru prima dată în această parohie şi ca preot a trebuit să fac cunoştinţă mai întâi cu întreaga parohie am ajuns la această bisercă. La biserica aceasta atunci era un morman de moloz si mi-am spus cu mintea de atunci că biserica aceasta este pe veci pierdută. Dar iată că Dumnezeu ne-a demonstrat că atunci când se voieşte toate sunt posibile”, a spus preotul Dan Burducea. Acesta a subliniat rolul avut de învăţătorul Gheorghe Asanachi, cel care de la o veche maşină nemţească de scris trimitea săptămâna scrisori autorităţilor cerând repararea bisericii. “Vreau să vă spun că a fost o muncă titanică pentru elibararea bisericii de moloz, pentru că molozul se întindea până la nivelul care este astăzi deasupra policandrului, iar salcâmii erau crescuţi aici ca în pădure”, a mai spus preotul Dan Burducea.

Singura biserică brâncovenaescă

Ieri, la Ateneul Popular, a fost organizat şi un simpozion despre biserica brâncovenească din comuna Bordeşti , la care au fost invitaţi să vorbească despre monument arh. Aurel Ioan Botez, ing. Dumitru Bahamat, arheologul Aurel Nicodei, ing. Vasile Soare, precum şi profesorul Ionuţ Bercaru, un pasionat cercetător al istoriei locurilor. Aşezământul a fost ridicat de Căpitanul de Lefegii Mănăilă Mărăcineanu, pe vremea când Bordeştii făceau parte din Ţara Românească, acest fiind singurul monument ridicat în stil brâncovenesc din acest colţ de ţară. Deocamdată, nu se ştie când biserica brâncovenească va fi sfinţită, dar toată lumea speră că evenimentul va avea loc în decursul acestui an. (M. BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Stana Georgescu, acum 3327 zile, 10 ore, 53 minute, 21 secunde
Locuitori ai Bordestiului , sunteti niste oameni bogati cu aceasta comoara. Va invidiez...
gherghisanu, acum 3327 zile, 15 ore, 54 minute, 55 secunde
Nu este singurul monument din acest colt de tara ridicat in stilul Brancovenesc. La Ramnicul Sarat aproape de piata orasului este construita o biserica chiar de catre domnitorul Brancoveanu. La citeste integral
Cristi, acum 3327 zile, 20 ore, 6 minute, 15 secunde
Lacasul a fost ctitorit de Capitanul Manaila , sotia sa Maria si copii lor, in anul 1699. Capitanul Manaila este si ctitorul manastirii Recea. Tot in anul 1699 s-au unit Bordestii de Jos ( sat de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.