Educație

DUMINICA A III-A DIN POSTUL MARE:Nu faceţi casa Tatălui meu casă de negustorie!

Ziarul de Vrancea
2 mar 2015 1266 vizualizări
Suntem în a III-a duminică din timpul sfânt al Postului Mare. Am putea spune că ne aflăm la jumătatea acestui drum pe care l-am început cu Miercurea Cenuşii şi îl vom încheia cu celebrarea Misterului Pascal al lui Cristos; un drum de convertire şi de reînnoire spirituală.

 În această lumină trebuie să înţelegem şi evanghelia din această duminică care ne prezintă o imagine a lui Isus cu care nu suntem familiarizaţi. Fiindcă se apropia Paştele iudeilor, Isus împreună cu apostolii merge în Templul din Ierusalim. Aici, spre surprinderea sa, întâlneşte vânzătorii de boi, de oi şi de porumbei şi pe schimbătorii de bani, o atmosferă total nepotrivită pentru un astfel de loc sacru. Cuprins de mânie, Isus,a făcut un bici din funii şi i-a alungat pe toţi din templu, la fel ca şi oile şi boii; a împrăştiat monedele schimbătorilor de bani şi a răsturnat mesele, iar celor care vindeau porumbei le-a zis: "Luaţi acestea de aici! Nu faceţi casa Tatălui meu casă de negustorie!"



Acest episod evanghelic ne invită pe fiecare dintre noi să reflectăm asupra modului în care percepem astăzi Biserica.


Ce înseamnă pentru noi biserica, acest lăcaş în care noi ne adunăm  şi pe care îl numim casa lui Dumnezeu? Viaţa fiecăruia dintre noi este strâns legată de biserică. Biserica este locul în care prin Botez am devenit copii ai lui Dumnezeu, locul în care am primit de atâtea ori iertarea de păcatele săvârşite prin Sacramentul Spovezii, locul în care ne-am împărtăşit de atâtea ori, locul în care am ascultat de atâtea ori Cuvântul lui Cristos, este locul în care am găsit de atâtea ori mângâiere şi ajutor în greutăţile vieţii. Cât de importantă este pentru mine, astăzi, biserica? Observăm că astăzi există o campanie puternică împotriva Bisericii: de ce să mai facem oră de religie din şcoală? De ce trebuie să oferim atâţia bani bisericilor? ce fac preoţii cu atâţia bani? etc. Sunt doar câteva din acuzele pe care le auzim din ce în ce mai des atăzi. Cum reacţionăm în faţa acestora?

 

Poate mulţi dintre noi sunt străini sau indiferenţi faţă de această problemă. Există totuşi alte criterii care ne ajută să descoperim ataşamentul nostru faţă de Biserică. Cât de des vizităm biserica? Fiecare dintre noi avem datoria de a merge cât mai des la biserică, sau măcar duminica. Astăzi, din păcate, constatăm că deschidem de atâtea ori uşa magazinelor, a barurilor, a restaurantelor, poate chiar zilnic, dar am uitat drumul spre biserică, căutând motive pentru a justifica lipsa noastră chiar şi de la Sfânta Liturghie duminicală.
Care este comportamentul nostru în Biserică? Suntem conştienţi că suntem în prezenţa lui Dumnezeu? Avem o atitudine demnă faţă de acest loc sacru? Pe uşa unei biserici erau scrise următoarele cuvinte: „Vizitatori! În această casă este prezent Dumnezeu. Rugaţi-vă şi staţi cu respect în faţa lui. Altfel, mai degrabă rămâneţi afara!” Dacă Isus ar veni în bisericile noastre de astăzi, aşa cum a intrat în templu, oare cum ar reacţiona?


Răzvan Mătăşel-Preot vicar Biserica Romano-Catolică „Sfinții Apostoli Petru şi Paul” din Focşani 
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.