Educație

93,73% prezenţa la prima probă a simulării Evaluării Naţionale

Ziarul de Vrancea
23 feb 2015 778 vizualizări
Singurul incident a fost la Pufeşti unde un candidat s-a retras din motive medicale

Peste 3.000 de elevi vrânceni de clasa a VIII-a au participat ieri la simularea examenului de Evaluare Naţională la limba şi literatura română. Potrivit unei situaţii a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, din cei 3.270 de elevi aşteptaţi la simulare au fost prezenţi 3.065, absentând 205. Procentual, la nivel judeţean prezenţa a fost de 93,73%. Reprezentanţii IŞJ au precizat faptul că nu au fost înregistrate incidente în preluarea subiectelor şi nici de altă natură. Doar la Pufeşti un candidat s-a retras din motive medicale, dar acesta se poate prezenta astăzi la simularea probei de matematică. Elevii au avut la dispoziţie 2 ore pentru a rezolva 2 subiecte. La primul subiect elevii au avut de analizat o doină, cu mai multe cerinţe, printre care scrierea a câte unui omonim pentru trei cuvinte, să explice rolul cratimei în secvenţa “n-are”, să menţioneze rima şi măsura primelor trei versuri ale textului dat, să prezinte semnificaţia a patru versuri. Tot la primul subiect s-a cerut redactarea unei compuneri de 150-250 de cuvinte în care să se motiveze apartenenţa la specie a doinei populare date. La subiectul al II-lea s-a dat un text publicat pe www.adevarul.ro cerându-se transcrierea numelui autoarei şi titlului articolului, precizarea funcţiei sintactice a unor cuvinte subliniate, construirea unei fraze din două propoziţii după anumite cerinţe şi redactarea unei scurte naraţiuni în care să fie relatată o întâmplare petrecută în timpul unei zile de vară.


Subiecte accesibile

Profesorii de limba şi literatura română sunt de părere că subiectele nu au pus probleme candidaţilor, dar era nevoie de concentrare şi interes pentru a rezolva cerinţele. “Subiectele sunt accesibile, concepute pentru un nivel mediu. Elevii nu au părut surprinşi, iar doina se studiază la începutul clasei a VIII-a, informaţiile fiind proaspăte în mintea elevilor. Depinde de fiecare elev cum a reuşit să se concentreze. Am avut surpriza în anii anteriori ca elevi buni să greşească la subiecte considerate uşoare”, ne-a declarat profesoara Rodica Radu de la Şcoala Vulturu. Lucrările elevilor sunt corectate la nivelul fiecărei unităţi. Astăzi elevii susţin simularea Evaluării Naţionale la disciplina matematică. (M. VLĂDESCU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.