Educație

Sindicaliştii din educaţie cer modificarea sistemului de salarizare a personalului nedidactic

Ziarul de Vrancea
15 feb 2015 1129 vizualizări
Aceştia solicită calcularea sporului de vechime prin adăugarea la salariul de încadrare

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămant (FSLI) a iniţiat o campanie de strangere de semnături pentru a veni în sprijinul personalului nedidactic din şcoli. Potrivit sindicatelor, această categorie socio-profesională este plătită cu salarii de mizerie. Campania, care a ajuns şi în şcolile din Vrancea şi se derulează pană la începutul lunii martie, se referă la calcularea corectă a salariului de bază pentru personalul nedidactic prin luarea în considerare a sporului de vechime. “Campania vine în sprijinul unui demers legislativ de modificare a salarizării personalului nedidactic în sensul calculării la salariul de încadrare, care să fie minim pe economie, a sporului de vechime. În prezent, legea este în aşa fel încat un om cu 25 de ani vechime are salariul mai mare cu 4-5 lei decat un debutant. Nu este normal, aceşti oameni răman fără paine la miijlocul lunii”, ne-a declarat liderul SLI Vrancea, învăţătorul Emil Tudor. Potrivit acestuia, în Vrancea se doreşte strangerea a 4 mii de semnături care vor fi cumulate la federaţie la începutul lunii martie şi apoi depuse la Ministerul Muncii, intenţia sindicatelor fiind de strangere a 200 de mii de semnături la nivel naţional. În cazul în care nu se reuşeşte modificarea legislaţiei în privinţa salarizării personalului nedidactic, sindicatele din educaţie se gandesc la acţiuni de protest. Prin acest demers, sindicatele vor să atragă atenţia guvernanţilor asupra legii salarizării care nu este una echitabilă, avantajand debutanţii dar nefiind una corectă cu angajaţii cu vechime. Personalul nedidactic din şcoli, categorie în care intră muncitorii necalificaţi, femeile de serviciu, fochiştii, paznicii, beneficiază de o grilă de salarizare potrivit căreia, în salariul de încadrare este inclus şi sporul de vechime, ceea ce a generat situaţii în care un astfel de angajat, cu vechime considerabilă în muncă, are acelaşi salariu cu un proaspăt angajat. În Vrancea, peste o mie de persoane sunt angajate ca personal nedidactic. Multe şcoli au nevoie de astfel de personal, dar legislaţia în vigoare nu permite angajări. Situaţia aceasta face ce mulţi angajaţi să presteze sarcinile celor care se pensionează, dar remunerarea lor rămane mizeră. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.