Educație

Bogdan Dogaru, „Evreii din judeţul Putna-Vrancea în Armata Română”

Valentin Muscă
25 ian 2015 2136 vizualizări
Astăzi este Ziua Internaţională a Holocaustului, un moment potrivit pentru a ne reaminti rolul pe care Comunitatea Evreiească l-a jucat în dezvoltarea fostului judeţ Putna

În sfârşit un volum care reconstituie jertfa comunităţii evreieşti din fostul judeţ Putna în timpul Războaielor Balcanice şi a Primului Război Mondial: Bogdan Constantin Dogaru, ”Evreii din judeţul Putna-Vrancea în Armata Română (1913; 1916-1919)”, (Ed. Hasefer, Bucureşti, 2014). Aşa cum autorul o spune în Intoducere, volumul este un omagiu adus evreilor români care au luptat sub drapelul Regatului numit România în sângeroasele bătălii care au dus la formarea României Mari, la 1 Decembrie 1918. Aproape 10% din populaţia evreiască din România a fost sub arme. De la simpli soldaţi, gradaţi, subofiţeri, farmacişti, sanitari, medici, că au fost mici meseriaşi, negustori sau ingineri ori oameni de afaceri, peste 23.000 de evrei români au contribuit la efortul de război pentru recuperarea teritoriilor şi unificarea provinciilor locuite de români. Datorită devotamentului şi puterii de sacrificiu au primit cele mai înalte decoraţii şi medalii de război. La efortul individual al ostaşilor evrei români s-au adăugat contribuţiile financiare ale Comunităţii Evreilor din Focşani, care a acordat fondul de rezervă, a întreţinut o cantină pentru familiile sărace şi a pus la dispoziţia Armatei Române şcolile israelite pentru spitale. Volumul a fost lansat în această iarnă la Sinagoga din Focşani în compania prietenilor Comunităţii Evreieşti, a scriitorilor şi cercetătorilor din Arhivele judeţului, dar într-o ignoranţă crasă din partea instituţiilor şi autorităţilor judeţului, pentru care acest capitol din istoria Vrancei nu prea există. Pentru a cinsti memoria soldaţilor evrei care au slujit cu demnitate în Armata Română în perioda Primului Război Mondial, de Ziua Holocaustului din România în acest an, pe 9 octombrie, autorităţile din Odobeşti, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Focşani, vor organiza o comemorare la Casa de Cultură din Odobeşti, unde va fi lansat volumul cercetătorului Bogdan Dogaru şi o plachetă comemorativă. Astăzi, de Ziua Internaţională a Holocaustului, în capitala judeţului nu se va desfăşura mare lucru. De aceea, măcar prezentarea acestei cărţi să amintească generaţiilor născute după 1989 că fostul judeţ Putna a fost unul cosmopolit, iar un rol important în iconomia şi istoria modernă a acestuia l-a jucat Comunitatea Evreiească din târgurile Adjud, Panciu, Odobeşti şi Focşani. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.