Educație

La mulţi ani! Istoria Liceului Unirea în 13 cărţi poştale

Sorin Tudose
24 ian 2015 5365 vizualizări
De ziua Liceului Unirea vă prezentăm un inventar al tuturor cărţilor poştale cu sediul uniriştilor

În primele trei decenii ale secolului trecut Liceul Unirea a fost imortalizat în nu mai puţin de 13 cărţi poştale atât de editori centrali cât şi de editori focşăneni. Astăzi, de ziua Liceului, vă prezentăm un colaj cu 12 ilustrate individuale înfăţişând cea mai prestigioasă unitate de învăţământ din judeţ, dar şi o carte poştală compusă în care Liceul apare alături de Foişorul Pompierilor. Prima şi cea mai valoroasă datează din 1900 şi a fost făcută în preajma inaugurării sediului de Franz Koroschetz, cel mai popular fotograf al Focşanilor de pe vremuri. Următoarele două au apărut la Editura Librăriei Centrale Bucureşti în preajma lui 1908. A patra carte poştală a fost editată cam în aceeaşi perioadă de editorul focşănean A. Cadreano. A cincea ilustrată a apărut la editorul focşănean M. J. Margulius şi surprinde un aspect inedit din primii ani de la inaugurare şi anume o mică parcelă cultivată cu…porumb! Următorul clişeu este poate şi cel mai popular. A fost făcut de editorul focşănean Alexandru Codreanu în jurul lui 1910 şi surprinde liceul Unirea văzut din spate. La poartă este o cochetă trăsură cu vizitiu cu tot.

Liceul a crescut, copacii nu mai sunt

Următoarele două ilustrate reprezintă preluări după clişeul lui Codreanu, singura diferenţă fiind dată de colorit. Margulius mai face şi el încă două ilustrate cu Liceul Unirea, de data aceasta văzut din spate şi de la distanţe diferite. Penultima carte poştală apare în pragul lui 1930 şi arată curtea din faţa liceului plină de copaci de varii înălţimi. Ultima, dar nu cea din urmă apare la editura “FotoFilm” Cluj la finele anilor ’30. Copacii care în urmă cu aproape un deceniu erau relativ mici acum depăşesc în înălţime liceul. Sediul uniriştilor a mai apărut şi într-o ilustrată compusă tipărită de Atelierul Grafic Socecu Bucureşti. Toate ilustratele au fost descoperite în cadrul proiectului focsaniulvechi.ro şi fac parte din colecţiile Gheorghe Panait, Sorin Neagu, Petru Mincu şi colecţia subsemnatului. La mulţi ani, unirişti!!  (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.