Educație

Nouă formă de învăţământ din toamnă pentru elevii cu 10 clase

Ziarul de Vrancea
20 ian 2015 1937 vizualizări
Invăţământul dual va lua fiinţă şi la noi din anul şcolar 2015-2016 u acesta se adresează absolvenţilor de 10 clase care ies din sistem fără vreo calificare

Din toamnă va lua fiinţă o nouă formă de învăţământ, adresată absolvenţilor clasei a X-a care nu mai doresc să continue liceul şi care vor să obţină o calificare. Învăţământul dual reprezintă o formă de şcolarizare în învăţământul profesional introdusă recent prin OUG 94/2014. “Această formă de învăţământ profesional se adresează  elevilor care au absolvit învăţământul obligatoriu, pentru a obţine competenţele necesare pentru intrarea pe piaţa muncii, oferindu-le astfel o rută alternativă de formare. De asemenea, la învăţământul dual au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare. Învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare”, se arată pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS).

Contract între elev, şcoală şi agentul economic

Această formă de învăţământ va funcţiona pe baza unui contract ce va fi încheiat între elev şi unitatea de învăţământ, care va asigura pregătirea teoretică, şi agentul economic, care se va ocupa de dobândirea competenţelor elevului. “Elementul specific al acestui tip complementar de învăţământ îl reprezintă partajarea responsabilităţilor între autorităţile educaţionale şi angajatori/organizaţii ale acestora, din punctul de vedere al curriculumului, furnizării formării, evaluării şi finanţării. Autorităţile educaţionale răspund de asigurarea resurselor umane şi financiare şi organizează formarea din şcoală (1-2 zile), iar angajatorul trebuie să ofere resursele umane şi financiare şi să organizeze formarea practică, de la locul de muncă (3-4 zile)”, se mai arată pe site-ul MECS. Cu alte cuvinte, se va pune accent pe dobândirea competenţelor şi mai puţin pe teorie. Programele pentru acest tip de învăţământ sunt în plină elaborare, fiind constituit la nivel naţional un grup de cadre didactice care lucrează la acestea.

O clasă experimentală

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea speră ca din toamnă în judeţul nostru să funcţioneze cel puţin o clasă de învăţământ dual. “Sunt destui elevi care nu mai continuă şcoala după cele 10 clase obligatorii, din motive diverse. Unii îşi dau seama că nu pot face faţă la liceu, alţii din motive materiale, iar pentru aceştia învăţământul dual reprezintă o şansă pentru a obţine o calificare”, a precizat inspectorul şcolar Tincuţa Zahariuc. Poate că ar trebui accentuată mai mult şi necesitatea consilierii şcolare a elevilor de gimnaziu în alegerea meseriei pe care doresc să o înveţe şi să o practice. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.