Educație

DOCUMENT ATASAT!!! 173 de dascăli, validaţi la examenul de Definitivat din 2015

Ziarul de Vrancea
4 ian 2015 2059 vizualizări
Un dosar a fost respins pentru neîndeplinirea condiţiilor u nouă profesori îşi încearcă anul acesta ultima şansă de a obţine gradul definitiv, iar un eventual eşec i-ar putea aduce în situaţia de a-şi pierde locurile de muncă

173 de dosare ale cadrelor didactice au fost admise pentru sesiunea 2015 a examenului de obţinere a gradului definitiv în învăţământul preuniversitar. Candidaţii care s-au înscris la examenul de definitivat au fost înştiinţaţi în legătură cu validarea dosarelor, astfel că în Vrancea un singur candidat a avut dosarul respins. Este vorba despre inginerul Ulise Grosu care predă electronică, electromecanică la Colgiul Tehnic “Edmond Nicolau” Focşani. Dosarul acestuia a fost respins deoarece nu îndeplineşte tote condiţiile prevăzute în metodologie. Cei mai mulţi candidaţi sunt la prima sau a doua încercare de obţinere a gradului definitiv în învăţământ, dar sunt şi cadre care se află la ultima şansă de definitivare. Este cazul a 9 dascăli care, dacă nu vor obţine nota minimă de promovare în acest an, vor fi nevoiţi să lucreze în sistem doar cu statut de debutant. Mai mult decât atât, există riscul ca aceştia să-şi piardă posturile dacă ele vor fi râvnite de cadre care au obţinut gradele didactice. Nota minimă de promovare este şi în acest an 8 (opt). Următorul pas, după validarea dosarelor, este programarea inspecţiilor la clasă care trebuie efectuate până pe 5 iunie 2015.

Definitivarea în învăţământ se acordă pe 1 septembrie

Până pe 30 iunie 2015 trebuie completate dosarele şi validate datele de înscriere existente în aplicaţia electronică. Examenul scris este programat pe 9 iulie 2015, mai devreme decât anul trecut, iar rezultatele vor fi afişate pe 14 iulie 2015. Eventualele contestaţii se depun în perioada 14-15 iulie, iar soluţionarea acestora este programată pentru zilele de 16-17 iulie. Afişarea rezultatelor finale se va face pe 18 iulie 2015. În perioada 20 - 31 iulie 2015 vor fi transmise la Ministerul Educaţiei Naţionale tabelele nominale cu candidaţii admişi şi vor fi validate rezultatele examenului prin ordin al ministrului Educaţiei, iar până pe 1 septembrie 2015 vor fi eliberate de către inspectoratul şcolar certificatele de acordare a definitivării în învăţământ. Fiecare candidat are dreptul la trei sesiuni în decurs de cinci ani de la începerea activităţii în învăţământ pentru a obţine gradul definitiv. Cei care nu o fac, deşi sunt titulari, îşi pierd acest statut şi posibil şi locul de muncă, potrivit metodologiei desfăşurării examenului de definitivat 2015. Până anul trecut, candidaţii puteau să se retragă din concurs, fără ca sesiunea să fie luată în calcul. Din acest an, însă, cei care se retrag pierd una dintre cele trei sesiuni la care au dreptul. Tot o noutate a acestui an o reprezintă faptul că susţinerea financiară a examenului  este suportată în întregime de către Ministerul Educaţiei, prin IŞJ, fără să mai fie împărţită cu unităţile şcolare organizatoare. (M. VLĂDESCU)


Lista cadrelor didactice înscrise la examenul de definitivat 2015 poate fi consultată pe site-ul www.ziaruldevrancea.ro, într-un document ataşat acestui articol.


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.