Educație

Facebook-ul arhaic îi ţine pe unirişti legaţi de liceu toată viaţa

Silvia Vrînceanu
2 ian 2015 3142 vizualizări
Doi elevi au lucrat la un proiect care conectează între ele generaţiile de liceeni de la Unirea care s-au semnat în ultimii 134 de ani pe cărămizile şcolii

O idee bună a directorului Cornel Noană, doi prieteni pasionaţi de fotografie, profesorii Emil Onea şi Daniel Gherasim, dar şi câţiva elevi isteţi, care se cam plictiseau la orele de informatică, au reuşit să finalizeze anul acesta un proiect de-a dreptul ambiţios, care uneşte într-un club virtual toţi absolvenţii Colegiului Unirea care şi-au scrijelit numele pe cărămizile celui mai vechi liceu din Vrancea. Este vorba despre proiectul “Amintiri de pe zid”, care indexează peste 2.400 de cărămizi pe care uniriştii din ultimul secol şi-au pus semnătura. Zidurile liceului erau, pe vremea aceea, un Facebook incipient, în care fiecare avea bucăţica lui. Este un proiect care ar putea fi promovat chiar ca un loc inedit de văzut în Focşani. „Am început lucrarea fotografiind pereţii liceului înainte de începerea reabilitării. Au fost aproape 200 de cadre realizate pas cu pas, numerotând zonele astfel încât să avem o viziune a întregului ansamblu. Apoi am asteptat să ne vină ideile şi mai ales, creatorii. Am descoperit caţiva elevi inimoşi, excelenti practicieni şi cunoscători de programare: George Neacşu, Valentin Mocanu şi ajutorul Mihai Munteanu. Ei au creat un procedeu de poziţionare pe fiecare cărămidă şi de indexare a fiecărui element care purta o semnatură. Ei au creat un meniu simplu şi usor accesibil, intuitiv, astfel încât să fie folosit de oricine. S-au făcut două actualizări după ce s-au îmbogăţit pereţii cu noi semnături. Proiectul a participat la concursul InfoEducaţie 2014 şi a luat o binemeritată menţiune! Impactul a fost extraordinar, audienţa comunităţii CNU a crescut substanţial, vechii unirişti fiind foarte încântaţi să se regăsească în lucrare. Uniriştii cei mai vechi...chiar de la începutul secolului trecut. Proiectul va continua cu dezvoltarea unei comunităţi a absolvenţilor şi susţinătorilor”, ne-a relatat profesorul de informatică Emil Onea, coordonatorul proiectului.


Responsabilitatea de a conserva istoria liceului

Ne-am întâlnit într-o zi la liceu cu profesorii, dar şi cu talentaţii elevi de a XI-a care au lucrat la proiect. Nu au făcut-o pentru glorie, ci pentru a câştiga experienţă, dar ulterior au fost premiaţi de Asociaţia Uniriştii pentru munca lor. George Neacşu spune că viziunea proiectului a fost de a conecta între ele generaţiile de liceeni de la Unirea. “De fapt, am vrut să salvăm istoria acestui liceu de care sunt legaţi sufleteşte atâţia elevi care au terminat aici. Gândindu-ne că vremea ar putea distruge din mărturile scrise de colegii noştrii în ultimii zeci de ani, am simţit responsabilitaea de a ne implica să conservăm aceste înscrisuri de pe cărămizile liceului pe care le poate accesa virtual orice elev care a terminat aici, oriunde s-ar afla în lume. Poate îşi va găsi cărămida, pe a lui sau tatălui său. Am întâlnit şi astfel de situaţii”, ne-a spus George. El spune că a fost impresionat de una dintre semnături, care datează chiar dinaintea deschiderii liceului. “Nu se mai desluşeşte foarte bine, e totuşi scrisă în anul 1882 şi a aparţinut unui anume Nedelcu. Dar faptul că poţi vedea o asemenea cărămidă atât de veche, te impresionează, gândidu-te că faci parte dintr-o mare familie atât de veche. Asta simţim la Unirea, că facem parte dintr-o familie foarte veche care şi-a păstrat principiile şi tradiţia, istoria. Nu poţi fi decât mândru “, spune el. Şi Valentin Mocanu spune că acesta este cel mai complex proiect la care a lucrat până acum  în cadrul liceului. Spune că au fost săptămâni bune de muncă, iar pentru asta în unele zile chiar au venit mai devreme la şcoală. Spun că au învăţat singuri să facă programare, pentru că programa şcolară nu insistă pe lucrurile practice. Valentin chiar a luat la un moment dat o notă mică la informatică pentru că, într-un gest de frondă, a refuzat să îndeplinească cerinţa profesorului pe motiv că era prea simplă pentru nivelul său. El recunoaşte sincer că uneori se plictiseşte la orele de info, pe care nu le găseşte prea provocatoare. Pentru proiectul “Amintiri de pe zid” au creat o indexare foare bună, după cum spune profesorul Onea, aşa încât cei care caută să poată apropia, ca şi cum ar privi printr-o lupă cărămida dorită. Profesorul Onea le-a predat cu această ocazie şi lecţia comunicării cu cei care le utilizează site-ul http://wall.lufo.ro.

Viorel şi Geta

Cărămizile de pe Colegiul Unirea sunt o adevărată colecţie de nume şi date, iar unele sunt scrise atât de caligrafic încât par o mică operă de artă. Una dintre cărămizi păstrează chiar data unui cutremur din 1952, în vreme ce o alta este semnată... Isus Hristos. Pe o altă cărămidă s-au semnat doi îndrăgostiţi: Viorel şi Geta. Sunt cărămizi scrilejite cu cheia, cu cuiul, cu lama sau scrise cu fostele creioane chimice. Credeţi că în epoca reţelelor sociale mai e de bon-ton să ai numele scrijelit pe cărămizile liceului? Ei bine, da! Cum se apropie sfârşitul anului şcolar, cărămizile încep să prindă noi nume. Nu este exclus ca şi tinerii care au semnat acest proiect să aibă propriile cărămizi. Dacă vă place munca lor, nu ezitaţi să le lăsaţi comentariile voastre, fie că sunteţi unirişti sau nu. (Silvia Vrînceanu)


Iată ce i-a scris directorului Cornel Noană, Lucia Grosu, absolventă a promoţiei 1997: “Dle profesor, m-am emoţionat foarte! Eu nu mi-am scris numele, nici mama...dar am găsit cărămida pe care s-a semnat bunicul meu. Vă mulţumesc şi mulţumesc elevilor minunaţi pe care îi îndrumaţi!".



Material apărut în Ediția Veștilor Bune de Anul Nou

Exclusiv print Ediţia Veştilor Bune de Anul Nou: Fapta bună, bogăţia omului!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
mihai, acum 3400 zile, 3 ore, 15 minute, 16 secunde
Mentenanta rezervoare apa: http://www.mentenantarezervoare.eu/ Generatoare curent electric Cummins http://generatorcurent.eu/
ama, acum 3400 zile, 5 ore, 58 minute, 15 secunde
Felicitari pentru acest proiect. Am terminat tot la UNIREA , generatia cutremur 1977.
ama, acum 3400 zile, 6 ore, 1 minut, 49 secunde
Felicitari si eu am terminat tot la acest liceu . Fac parte din promotia cutremurului 1977 .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.