Educație

Reuşită editorială: Revista Pro Saeculum a ajuns la numărul 100

Ziarul de Vrancea
23 dec 2014 1426 vizualizări
Într-o perioadă în care presa din România, şi mai ales cea de provincie, se confruntă cu momente foarte grele, revista vrânceană de cultură, literatură şi artă Pro Saeculum tipăreşte în aceste zile al 100-lea număr. Performanţa e cu atât mai demnă de subliniat,

întrucât vorbim de o revistă culturală, într-un moment în care cultura pare a fi trecut în plan secund între priorităţile noastre zilnice.  ”O „întâmplare” ce – privită de departe sau „contabiliceşte” – nu pare a avea nimic excepţional – 100 de numere şi 12 ani de apariţie neîntreruptă în comparaţie cu marile nume din publicistica românească reprezintă doar… primii paşi! Şi totuşi…”, spune Rodica Lăzărescu, secretar general de redacţie al revistei, în editorialul de deschidere cu numărul 100, lăsând parcă să se înţeleagă mândria de a fi reuşit performaţa nu tocmai uşoară. Şi continuă: ”În nişte vremuri atât de puţin propice actului cultural, când multe publicaţii de tradiţie îşi încetează apariţia (Tomisulconstănţean e un exemplu) ori trec – pentru o vreme sau definitiv – în mediul virtual, într-o vreme când până şi elementara distribuţie către cititori a ajuns un obstacol de multe ori insurmontabil, Pro Saeculum se încăpăţânează să meargă mai departe”. La o scurtă trecere în revistă, cele o sută de numere însumează nu mai puţin de 9.685 de pagini şi 7.024 de titluri. În tot acest timp, Pro Saeculum nu şi-a schimbat formatul, ci, mai mult, a crescut numărul de pagini, de la cele 64 care alcătuiau primul număr la 232 în prezent. Încă de la apariţie, Pro Saeculum le-a propus vrâncenilor spre lecturare articole scrise de autori consacraţi, precum Eugen Simion, Ana Blandiana, Răzvan Theodorescu, Magda Ursache, Nicolae Gheran, Alexandru Zub, Ioan Adam, Florin Mihăilescu, Paul Spirescu sau Rodica Lăzărescu. În peste 200 de pagini de cultură, literatură şi artă, poezia este nelipsită. Prin vocea redactorului şef Silvia Vrînceanu, Ziarul de Vrancea salută apariţia numărului 100 al revistei, ”o revistă ca o adevărată carte…" "Până la urmă, dincolo de toate patimile politice şi disputele care marchează o epocă, ceea ce rămâne în timp, ca un adevărat martor, este CULTURA. Iar revista Pro Saeculum indexează cu fiecare număr pagini culturale dense, interesante, scrise de oameni care gândesc liber, care scriu frumos, care ne îndeamnă să cunoaştem şi să vrem mai mult. Depinde de noi să ne facem timp să citim, să analizăm, să medităm şi să înţelegem mai mult”, se arată în mesajul Silviei Vrînceanu. Publicaţia fondată de Alexandru Deşliu şi Valeriu Anghel apare sub egida Consiliului Judeţean Vrancea şi a Primăriei Municipiului Focşani, iar de apariţia acesteia se îngrijesc Nina Deşliu şi Rodica Lăzărescu, prietene şi colaboratoare. Rodica Lăzărescu, secretar general de redacţie, a preluat coordonarea revistei după decesul regretatului profesor Mircea Dinutz, în februarie 2013. Cei care vor să răsfoiască revista pot accesa site-ul www.pro-saeculum.ro. (D. L.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
da Coza, acum 3410 zile, 8 ore, 33 secunde
O revistă de înaltă ţinută, pe care eu am aşezat-o, încă de la primele apariţii, pe acelaşi raft cu venerabila „Convorbiri literare”! Vivat, crescat, floreat! Preţuire!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.