Educație

Ziua Minorităţilor, marcată firav, numai în şcoli

Ziarul de Vrancea
14 dec 2014 1398 vizualizări
Nici Prefectura şi nici Partida Romilor nu au bani de bomboane pentru copiii de etnie u în Vrancea, cea mai numeroasă comunitate minoritară este cea de etnie rromă, dar mai sunt şi maghiari la Coroteni şi turci la Panciu

Ziua Minorităţilor Naţionale va fi marcată în acest an numai în şcoli. Autorităţile vrancene au comunicat Inspectoratului Şcolar Judeţean că nu dispun de fonduri pentru a desfăşura activităţi de nivel judeţean care să marcheze această zi. Prin urmare, Inspectoratul Şcolar Judeţean a comunicat şcolilor, prin inspectorul responsabil, Maria Costache, să desfăşoare fiecare în parte activităţi în care să fie implicaţi elevii aparţinand minorităţilor naţionale şi nu numai. „Prefectura Vrancea nu ne-a comunicat pană la această dată că ne-ar sprijini cu spaţiu şi sponsori asfel încat să organizăm cel puţin spectacolul pe care l-am desfăşurat anul trecut, iar Partida Rromilor spune că nu dispune de fonduri. Cum nici Inspectoratul Şcolar nu are bani pentru astfel de evenimente, am cerut tuturor şcolilor care au elevi ce aparţin minorităţilor naţionale să desfăşoare activităţi la nivel local şi să ne trimită fotografii”, ne-a declarat inspectorul şcolar Maria Costache. Ziua Minorităţilor Naţionale se sărbătoreşte, în fiecare an, pe 18 decembrie începand din 1998 de cand a fost declarată prin HG. Pe data de 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin promovarea zilei de 18 decembrie ca zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin oficializarea Zilei Minorităţilor Naţionale din ţară. „În Vrancea, cea mai numeroasă comunitate minoritară este cea de etnie rromă, dar mai sunt şi maghiari la Coroteni şi turci la Panciu”, mai precizează Maria Costache. Cat priveşte numărul elevilor de etnie rromă din judeţul nostru, acesta este undeva la 9% din numărul elevilor vranceni. O statistică a IŞJ arată că, în anul trecut şcolar, peste 4.100 de elevi au recunoscut că sunt de etnie rromă, din cei peste 50 de mii care învaţă în şcolile judeţului. „Sunt peste 4.100 elevi care au recunoscut că sunt de etnie, dar sunt numeroşi alţii care nu şi-au declarat etnia”, ne-a mai spus Maria Costache. Comunităţile cu cei mai mulţi rromi sunt la Mărăşeşti, Homocea, Slobozia Bradului, Tamboieşti, Adjud şi Sihlea. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.