Educație

Direcţia pentru Cultură şi-a deschis porţile pentru vizitatori

Mihai Boicu
11 dec 2014 1920 vizualizări
Clădirea în care funcţionează instituţia a împlinit 100 de ani de existenţă u imobilul, monument istoric, a fost construit în fostul cartier armenesc al Focşaniului u Direcţia pentru Cultură a organizat cu această ocazie “Ziua porţilor deschise”, la care au venit foşti şefi şi angajaţi ai instituţiei, oficialităţie, colaboratori, dar şi elevi ai şcolilor din oraş, care au vizitat clădirea

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea a organizat ieri o zi a porţilor deschise, cu ocazia a împlinirii centenarului de la construirea sediului instituţiei, aflat pe lista monumentelor istorice. La acest eveniment au participat reprezentaţi ai Primăriei Focşani, colaboratori ai Direcţiei pentru Cultură, foşti şefi şi angajaţi ai instituţiei şi elevi de la şcolile din Focşani. “Ne aflăm într-un monument istoric, care anul acesta a împlinit 100 de ani de cand a fost construit. A fost un prilej pentru noi de a vă arăta starea unui monument care nu este nici bună, nici rea după 100 de ani, dar şi un prilej de a vă cunoaşte”, le-a spus invitaţilor Traian Negulescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea. El le-a oferit diplome cu această ocazie unor invitaţi care şi-au pus amprenta asupra activităţii instituţiei: Georgeta Carcadia, preşedintele Comitetului Judeţean de Cultură şi Educaţie Socialistă înainte de 1990, Gheorghe Vlăjie, director al Direcţiei pentru Cultură în perioada 2001 – 2005, preotul Dan Burducea, de la Bordeşti, cel care are în grijă biserica brancovenească din comună, primarul Focşaniului, Decebal Bacinchi, Cătălin Toma, primarul din Jariştea, unde se află Schitul Buluc, Daniela Olaru, arhitectul şef al Consiliului Judeţean. De asemenea, au fost recunoscute şi meritele oamenilor de afaceri Eyup Bozkus, patronul Dogan, şi Eugen Surdeanu, fostul patron al Metex, care a murit la începutul acestui an. Cei doi au achiziţionat clădiri monument  pe care le-au adus la înfăţişarea din trecut. Participanţii la “Ziua porţilor deschise” au ascultat şi un program de colinde, interpretat de caţiva copii, sub “bagheta” Mariei Murgoci, directoarea Ansamblului “Ţara Vrancei”, care a primit şi ea o diplomă.

Direcţia de Cultură a fost la început Casa dr. Saideman

Direcţia pentru Cultură îşi desfăşoară activitatea în Casa dr. Saideman, care aparţine perioadei de înflorire economică a Focşanilor. La lucrările de ingienizare făcute anul trecut s-a descoperit sub zugrăveală că intrarea şi holul principal erau pictate, aşa cum arată probele martor păstrate. Georgeta Carcadia a arătat că Direcţia de Cultură a fost vizitată în decursul timpului de mari personalităţi ale culturii şi că a avut o activitate culturală bogată, care ar merita redată într-o monografie a instituţiei. La randul său, Gheorghe Vlăjie şi-a amintit că atunci cand a preluat conducerea instituţiei, “apa curgea prin plafoane, angajaţii stăteau cu găleţi şi castroane” şi au fost necesari caţiva ani pentru repararea şi dotarea imobilului, care nu se află nici acum într-o stare prea bună. Acesta a spus că Vrancea este cu mult în urma altor judeţe în ceea ce priveşte protecţia patrimoniului. “Merg foarte mult prin ţară şi revin cu tristeţe acasă văzand că în alte părţi programele de protecţie a patrimoniului sunt mult mai avansate. Mi-aş dori să trăiesc să văd Mănăstirea Mera terminată, pentru că este singura ctitorie bisericească a Cantemirilor”, a spus Gheorghe Vlăjie. “Ziua porţilor deschise” a inclus un tur al clădirii, în care elevii care au venit au putut vedea birourile, arhiva, dar şi subsolul casei monument. (Mihai BOICU)

Cartea de vizită a clădirii

Casa dr. Saideman aparţine perioadei de înflorire economice a Focşaniului. Proprietarul iniţial al imobilului a fost un renumit medic cu studii la Viena. Imobilul este construit într-un stil electic, în fostul cartier armenesc al oraşului. Piesele de rezistenţă sunt intrarea principală, terminată în arcada semicirculară în stil Secession şi cornişa ritmată. Faţada este prevăzută cu o serie de elemente artistice, iar decoraţiuni bogate se regăsesc şi pe uşa principală, realizată din lemn. Piesa de rezistenţa a clădirii este blazonul amplasat pe frontonul imobilului, deasupra arcadei circulare, care iniţial se regăsea pe toate cele patru fleuroane ale imobilului. Imobilul are subsol şi mansardă, iar intrarea şi holul principal erau pictate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
CLUBUL GIRONDINILOR, acum 3422 zile, 6 ore, 17 minute, 33 secunde
BĂ NEGULESCULE.....!!! LASĂ VRĂJEALA !!! TRE SĂ TE GÂNDEȘTI SĂ DEGAJEZI TERENUL CA SĂ VINĂ O PERSOANĂ COMPETENTĂ ACOLO
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.