Educație

Cele mai vechi colegii din ţară şi-au trimis reprezentanţii la Focşani

Ziarul de Vrancea
30 nov 2014 937 vizualizări
Cu această ocazie s-a adoptat o rezoluţie cu privire la starea învăţământului preuniversitar, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei refuză dilogul cu “şcoala reală”

Reprezentanţii colegiilor centenare din ţară s-au renit în acest sfârşit de săptămână la Focşani unde a avut loc adunarea anuală a Alianţei Colegiilor Centenare din România. Întâlnirea a avut loc sâmbătă la Colegiul Naţional “Ünirea” şi a debutat cu prezentarea unui film despre istoria unităţii de învăţământ gazdă. Au luat cuvântul, pe rând, preşedintele alianţei, George Cazacu, profesor la Colegiul Naţional „Sf. Sava” Bucureşti, şi invitatul evenimentului, deputatul Angel Tîlvăr, fost preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor până de curând, în prezent preşedinte al Comisiei de Afaceri Europene. Au fost prezentate informări privind activitatea alianţei din ultimul an, stadiul derulării proiectelor acesteia, s-a proiectat activitatea pentru anul viitor şi s-au purtat discuţii cu privire la învăţământul actual. Deputatul Angel Tîlvăr le-a spus, în glumă, celor celor prezenţi că speră ca alianţa acestora să dureze mai mult decât cele politice. Parlamentarul a pus accent pe descentralizare, idee pentru care militează, în statutul ei, Alianţa Colegiilor Centenare din România, “convinsă fiind că descentralizarea va revigora nu doar managemnetul şcolar aflat într-o postură de improvizaţie continuă, ci mai ales acea răspundere şi asumare a destinului unei instituţii". "Descentralizarea înseamnă în fond crearea de noi forme de cultură instituţională, exact lucrul de care şcoala de azi are mai mult nevoie ca oricând”, arată reprezentanţii Alianţei Colegiilor Centenare.

Rezoluţie privind starea şcolii preuniversitare

Cu această ocazie a fost aprobată o rezoluţie în care este criticată actuala conducere a Ministerului Educaţiei care “nu a putut oferi până acum opiniei publice, şcolii, organizaţiilor interesate, o imagine de ansamblu a strategiei privind structura şi filosofia preuniversitarului, pentru perioada următoare, menţinându-se în aceeaşi poziţie de refuz al dilogului cu “şcoala reală” , cu profesorii şi asociaţiile profesionale ale acestora”, după cum se arată în document. În final a fost aleasă componenţa noului consiliu director al alianţei care este format din: prof. George Cazacu, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” Bucureşti – preşedinte, Polexa Octavian de la Colegiul Naţional „Mesota” Braşov, Zamfirica Petrescu, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” Craiova, Nicoară Vasile, de la Colegiul Naţional „ Mircea cel Bătrân” Constanţa, şi Cornel Noană, de la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani. Invitaţii au vizitat apoi Muzeul Unirii şi Mausoleul Mărăşeşti. Lucrările întâlnirii de la Focşani s-au încheiat duminică. Alianţa Colegiilor Centenare din România este o organizaţie nonguvernamentală a cadrelor didactice înfiinţată în urmă cu 6 ani ca o alternativă sau „un factor de complementaritate al „şcolii reale” în faţa politicilor şcolare oficiale care s-au dovedit adesea a fi lipsite de coerenţă şi viziune”. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.