Educație

Documentele Unirii din 1918 la Casa de Cultură

Ziarul de Vrancea
28 nov 2014 1055 vizualizări
Cu ocazia împlinirii a 96 de ani de la Marea Unire din 1918, Casa de Cultură a Sindicatelor “Leopoldina Bălănuţă” Focşani a amenajat o expoziţie documentară intitulată “Romania. Documentele Unirii din 1918”.


Aceasta cuprinde documente ale vremii, ecouri din presa internă şi internaţională, portrete ale oamenilor politici care au avut un aport  însemnat în realizarea Unirii. Sunt prezentate hărţi ale campaniilor militare din 1917, înainte şi după căderea Bucureştiului, pagini din jurnalul Regimentului 2 Vanători (care a luptat la Mărăşeşti), dar şi scrisori
şi telegrame de solidaritate ale oficialilor străini (T. Wilson, R. Poincare, V.E. Orlando) adresate regelui Ferdinand I. Un capitol aparte al expoziţiei este dedicat tratatelor de pace dintre Romania şi statele europene: Tratatul de Pace de la Saint Germain en Laye -1919 - (recunoaşte unirea Bucovinei cu Romania), Tratatul de Pace de la Paris - 1920 - (recunoaşte unirea Basarabiei cu Romania) şi Tratatul de Pace de la Trianon - 1920 - (recunoaşte unirea Transilvaniei cu Romania). O altă secţiune a expoziţiei se referă la personalităţile militare şi politice care au contribuit la realizarea Marii Uniri: mareşalii A. Averescu şi C. Prezan, generalii E. Grigorescu şi C. Cristescu, Ionel Bratianu, Iuliu Maniu, Take Ionescu, Nicolae Titulescu, St. Cicio-Pop, Al. Vaida Voevod, V. Goldis, Ghe. Pop de Baseşti, Gherman Pantea, Ion Inculet, Pantelimon Halippa, Ioan Flondor, Ion Nistor, Sever Zotta etc. (Z.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.