Educație

Reţeta zilei: Plăcinta de Ovidenie

Ziarul de Vrancea
21 nov 2014 1728 vizualizări
Plăcinta de Ovidenie se prepară în Moldova, fiind un tip de plăcinţele de post, consumate ca fel principal sau ca desert. Plăcintele de Ovidenie sunt pregătite din aluat de pâine, cu ocazia sărbătorii religioase Ovidenia (Vovidenia - sărbătoarea Intrării în Templu a Fecioarei Maria) însă şi pe toată perioada Postului Crăciunului.

Ingrediente

•    500 g făină
•    25 g. drojdie
•    2 linguri ulei
•    0,5 linguriţă zahăr
•    0,5 linguriţă sare

Pentru umplura cu varză
•    1 kg varză dulce
•    bulion
•    mărar
•    piper, sare, ulei

Pentru umplutură cu dovleac
•    un dovleac mediu (aproximativ 3 kg)
•    150 g. zahăr
•    4 pliculeţe zahăr vanilat
•    2 linguri ulei

Mod de preparare: Se pregăteşte mai întâi aluatul de pâine. Mai întâi se pregăteşte plămădeala astfel: se dizolvă drojdia în 200 ml apă călduţă, se amestecă bine, se adaugă zahărul, sarea şi puţină făină, lăsându-se la crescut 10-15 minute. Se pune plămădeala într-un castron cu făină şi se lasă la crescut 30 minute. După ce s-a umflat destul, se toarnă peste făina cernută în prealabil într-un lighean mare, se adaugă uleiul şi, în timpul frământării, treptat, se toarnă apa călduţă. Trebuie să rezulte un aluat potrivit de tare, care nu se lipeşte de mână. Se presară aluatul cu făină, se netezeşte şi se lasă să mai crească, 40-50 de minute, apoi se tăie din el 6 bucăţi din care se modelează 6 plăcinţele rotunde.

Mod de preparare umplutura de varză: Se taie varza dulce şi se căleşte în ulei, cu sare. După ce varza s-a înmuiat, se adaugă bulion şi se condimentează cu piper şi mărar.

Mod de preparare umplutură de dovleac: Dovleacul se curaţă de coajă şi se dă pe răzătoarea mare. Se amestecă apoi cu zahăr tos şi zahăr vanilat. Apoi se prăjeşte 30 minute în ulei, la foc mic (până se înmoaie şi scade).

Împachetare plăcinţele
După ce umplutura pentru plăcinţele este gata, fiecare bucată de aluat se întinde pe masă, se umple cu varză sau dovleac, se împătureşte şi se coace la foc mediu, într-o tavă tapetată cu ulei şi făină.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stana, acum 3432 zile, 17 ore, 2 minute, 31 secunde
Multumim!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.