Educație

Atunci şi acum: Cum arăta Strada Republicii în 1918

Sorin Tudose
19 nov 2014 1871 vizualizări
O nouă foto carte poştală completează colecţia virtuală a portalului focsaniulvechi.ro

Este vorba de o ilustrată realizată de germani în Primul Război Mondial, cartea poştală surprinzând actuala Stradă a Republicii. Ca în multe alte imagini din acei ani şi din această imagine a fost ras totul, niciun imobil nescăpând de demolările ce au avut loc de-a lungul anilor, dar mai ales de cele din anii ’70. Clădirea pe care scrie “Auto-garaj” avea să fie demolată chiar în 1918, pe locul ei ridicându-se câţiva ani mai târziu impunătorul sediu al sucursalei BNR.

La distanţă de 96 de ani, una din principalele străzi ale urbei este de nerecunoscut

În dreptul clădirii cu două etaje din dreapta se intersectau principalele străzi comerciale ale Focşaniului şi anume Strada Mare a Unirii şi Strada Centrală. Tot în dreapta se distinge turla Bisericii Domneşti. Deşi această porţiune de stradă a fost imortalizată şi de librarii români cu circa un deceniu mai devreme, ilustrata nemţească are meritul de a aduce informaţii în plus, aceasta fiind făcută la calitate foto. În timpul ocupaţiei germane au fost făcute zeci şi poate chiar sute de fotografii tip carte poştală, aceasta făcând parte din seria pe care am intitulat-o generic “cu bandă neagră”. Deşi seria are unele ilustrate pe care le deţin mulţi colecţionari de cărţi poştale cu Focşanii, cea de faţă este unică până în prezent. Ea face parte din colecţia focşăneanului Petru Mincu. (S. TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.