Educație

IŞJ Vrancea, la un pas de executarea silită pentru fosta casă Macridescu

Ziarul de Vrancea
5 nov 2014 6264 vizualizări
Moştenitoarele caselor Macridescu au cerut în instanţă executarea silită a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea pentru folosirea unuia dintre imobile, cunoscut drept Palatul Copiilor u la primul termen IŞJ a pierdut, dar a atacat hotărârea instanţei vrâncene la Galaţi, următorul termen fiind peste numai câteva zile u în cazul în care va pierde, IŞJ va trebui să plătească peste 100.000 lei pentru perioada decembrie 2008 - octombrie 2009 în care Palatul Copiilor a funcţionat într-unul dintre imobilele Macridescu u imobilul ar putea fi cumpărat de Primăria Focşani, la pachet cu fosta Grădiniţă 21, aleşii locali dându-şi acordul pentru acestea

6 noiembrie 2014

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea (IŞJ) se află în pericol de a fi executat pentru plata a peste 100.000 lei către urmaşele bucureşteanului Alexandru Carnabel, moştenitorul familiei Macridescu, pentru o perioadă de un an în care într-una dintre clădiri a funcţionat Palatul Copiilor, deşi aceasta fusese restituită. Litigiul dintre cele două moştenitoare ale imobilului în care a funcţionat fostul Palat al Copiilor a început în anul 2010, când Daniela Raemy Carnabel şi Elena Cleopatra Carnabel din Elveţia  au introdus pe rolul instanţei cererea care a făcut obiectul dosarului 9427/231/2010. Pe 6 decembrie 2011, Judecătoria a decis că Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea le este dator celor două moştenitoare cu suma de 103.973 lei.  “Admite în parte cererea de chemare în judecată, precizată, formulată de reclamantele Carnabel Elena Cleopatra şi Carnabel Raemy Daniela în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. Obligă pe pârât la plata către reclamante a sumei de 103.973,99 lei cu titlu de lipsă de folosinţă pentru imobilul situat în Focşani, strada Cuza-Vodă, nr. 6, pentru perioada 04.12.2008 – 15.10.2009. Obligă pe pârât la plata către reclamante a sumei de 1.186,69 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în soluţia Judecătoriei Focşani din 2011.

Un nou termen pe 12 noiembrie 2014

Decizia a fost atacată cu apel de ambele părţi, iar pe 11 octombrie 2012, Tribunalul a modificat în parte sentinţa doar în ceea ce priveşte cuantumul cheltuielilor de judecată, majorându-le la suma de 10.000 lei. Anul trecut, pe 10 aprilie, la ultima fază procesuală, cea de recurs, Curtea de Apel Galaţi a modificat decizia Tribunalului, pe care a casat-o şi a trimis dosarul în rejudecare la Tribunal. Pe 5 decembrie 2013, Tribunalul dă o nouă sentinţă în acest dosar în care stabileşte un nou cuantum al cheltuielilor de judecată, respectiv la 5.000 lei în favoarea moştenitoarelor Carnabel. Dosarul a fost înregistrat pe 5 februarie 2014 la Curtea de Apel Galaţi sub numărul 117/44/2014 şi a parcurs deja patru termene, următorul fiind stabilit pe 12 noiembrie 2014, dată până la care recurenţii-reclamanţi (Carnabel şi Constantinescu) trebuie să depună taxa de timbru.

“Nu se va ajunge la blocarea conturilor”

Cele două moştenitoare au solicitat, printr-un executor judecătoresc din Focşani, recuperarea sumei 103.973,99 lei, care face obiectul dosarului 8519/231/2014 în care Judecătoria Focşani a admis, pe 7 august 2014, cererea BEJ Ţocu Dan. Pe 25 septembrie, ISJ Vrancea a depus contestaţie la executare, care nu a primit încă termen. Conform avocatului Daniela Coman, care reprezintă Inspectoratul Şcolar, executorul nu poate institui poprire pe conturile IŞJ, atât timp cât este vorba de o instituţie bugetară. “Mai mult decât atât, în condiţiile Ordonanţei de Guvern 22/2002, IŞJ are la dispoziţie un termen de graţie de şase luni de la momentul comunicării somaţiei de plată”, a precizat avocata Coman. În eventualitatea în care va pierde, IŞJ nu va avea conturile blocate, consideră inspectorul general al IŞJ, banii pentru plata eventualelor despăgubiri urmând să fie alocaţi de către Ministerul Educaţiei. “Este un proces vechi pe care l-am moştenit şi am făcut tot ce s-a putut pentru a nu pune în practică hotărârea judecătorească. Consider că acest proces ar fi trebuit îndreptat către Palatul Copiilor care este unitate cu personalitate juridică, pentru noi fiind unitate conexă. Nu cred că se va ajunge la blocarea conturilor în cazul în care instanţa ar da o hotărâre care nu ne-ar fi favorabilă. Pe baza unor documente justificative banii ar urma să fie viraţi de către Ministerul Educaţiei”, ne-a declarat inspectorul general al IŞJ, profesoara Vasilica Zaharia.

Lăsate pradă oamenilor străzii şi câinilor fără stăpân

Cele două corpuri de clădiri în care au funcţionat Grădiniţa 21 şi Palatul Copiilor au fost construite în anul 1892, suprafaţa aferentă acestora fiind de 4.773 de metri pătraţi de teren. Potrivit unei expertize, clădirea în care a funcţionat peste 30 de ani Palatul Copiilor este alcătuită din 22 de camere şi trei holuri, la care se mai adaugă câteva anexe construite ulterior, iar clădirea în care a funcţionat Grădiniţa nr. 21 are şase camere. Clădirile, deşi nu s-au realizat reparaţii capitale, au fost utilizate până de curând când moştenitorii au intrat în posesia lor. După ce au revenit moştenitorilor de drept imobilele au fost vandalizate, devenind adăpost pentru oamenii străzii şi câinii fără stăpân. Cei care au intrat în posesia lor au dorit doar să le valorifice prin înstrăinare, însă numai clădirea dinspre fostul Tribunal i-a fost vândută omului de afaceri Victor Istrate. Atât autorităţile locale cât şi Direcţia pentru Cultură s-au declarat neputincioase în faţa fenomenului de distrugere a imobilelor care au aparţinut familiei Macridescu, cele două fiind monumente istorice, ceea ce face ca proprietarului să-i revină sarcina de a le întreţine. Iar dacă pe urmaşele Carnabel nu le-au interesat prea mult imobilele străbunicului Macridescu de când le-au recuperat, în Cimitirul Nordic cavoul familiei Macridescu – Carnabel arată surprinzător de bine, aşa cum ne-a fost semnalat de către arhivistul Florin Dârdală din cadrul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Vrancea. (M. VLĂDESCU, G.SAVA)

S-au răzgândit, Primăria şi CL Focşani vor Casa Macridescu

Imobilul este executat silit, preţul de pornire pentru vânzare fiind de 10 miliarde lei vechi u municipalitatea a propus să negocieze şi cu al doilea proprietar, care deţine Palatul Copiilor, şi să acceseze fonduri europene pentru restaurarea întregului complex de clădiri Casa Macridescu

Casa Macridescu, imobil situat pe strada Cuza Vodă, unde cu ani în urmă a funcţionat Grădiniţa nr. 21, va ajunge în patrimoniul municipiului. Decizia a fost luată joia trecută, în şedinţa de Consiliu Local, când aleşii au propus ca amendament ca municipalitatea să-şi exercite dreptul de prempţiune asupa clădirii monunet istoric. Imobilul a aparţinut omului de afaceri Victor Istrate, dar este scos la vânzare de un executor judecătoresc, Firel Bârsan, care s-a îndreptat împotriva proprietarului din cauza unor datorii. Iniţial, Primăria Focşani nu dorea să cumpere casa, însă Legislativul a decis altfel. Casa Macridescu ar avea un preţ de pornire de 10 miliarde lei vechi, dar necesită reparaţii capitale. După ce a fost retrocedată, casa a fost părăsită, lipsită de pază şi a devenit adăpost pentru oamenii străzii care au devastat-o şi incendiat-o de mai multe ori. “Acest imobil este valoros pentru Focşani, este o ocazie pentru municipiu de a-şi aduce în patrimoniu un imobil care, după restaurare, va fi o valoare. Vom avea o negociere cu proprietarul, un executor judecătoresc. Valoarea de pornire este de 10 miliarde lei vechi, sumă care ar trebui să scadă. Consider că nu este un preţ foarte mare. Fac un amendament pentru modificarea hotărârii în sensul exercitării dreptului de preempţiune”, a spus Cătălin Vrabie, consilier local PSD.

Imobilul ar putea străluci din nou

 

Clădirea în care a funcţionat Grădiniţa nr. 21 are şase camere iar acum se află în paragină

Reprezentanta Compartimentului Juridic din Primăria Focşani, Marta Ghiuţă, a precizat că municipalitatea discută de cumpărarea în acest moment doar a imobilului în care a funcţionat Grădiniţa nr. 21, nu de întreg complexul de clădiri de la Palatul Copiilor, cealaltă clădire având un alt proprietar. “Întreg complexul de clădiri are 4.500 metri. Acum s-a scos la vânzare doar fosta Grădiniţă”, a spus Marta Ghiuţă. La rândul său, deşi iniţial nu dorea să cumpere Casa Macridescu, Decebal Bacinschi a pozat într-un edil preocupat de soarta caselor vechi spunând că imobilul ar putea străluci din nou, ca-n perioada interbelică, dacă va fi prins într-un proiect european. Bacinschi a completat că va discuta şi cu proprietarul în care a funcţionat Palatul Copiilor pentru a negocia cumpărarea şi acestui imobil. “Am avea posibilitatea să le prindem în reabilitare cu fonduri europene”, a spus primarul municipiului. În schimb, municipalitatea şi-a menţinut decizia de neexercitare a dreptului de preempţiune asupa sitului arheologic din Bariera Coteşti, datat Neolitic Timpuriu, Cultura Starcevo-Criş. (Iulia CREŢU)


Imobilele au aparţinut familiei Macridescu

Imobilele situate pe Strada Cuza Vodă 4 şi 6, monumente istorice, au aparţinut familiei Macridescu şi au o mare valoare istorică şi architecturală. Ion Macridescu a fost repartizat ca doctor în oraşul Focşani în anul 1892 la Spitalul “Profetul Samuil”. Tot în acelaşi an îşi ridica şi locuinţa realizată într-un stil arhitectural românesc cu influenţe ale arhitecturii europene. Aici s-au derulat evenimente importante din viaţa familiei Macridescu şi tot aici au avut loc o serie de întâlniri mondene ale societăţii focşănene la început de secol XX.

Imobilul din strada Cuza Vodă nr. 6, în care a funcţionat Palatul Copiilor, a găzduit-o pe 25 ianuarie 1916 pe Alteţa Sa Regală Principele Carol, care a vizitat pentru prima dată Focşaniul şi a asistat, alături de generalul doctor I. Macridescu prefect al judeţului, la ceremonia de depunere a jurământului cercetaşilor. Clădirea se distinge prin arhitectura faţadei laterale din partea de nord a casei orientate către stradă. Imobilul reprezintă o etapă a evoluţiei arhitecturii şi a dezvoltării socio-economice a oraşului Focşani de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, potrivit site-ului Direcţiei pentru Cultură Vrancea. După venirea regimului comunist imobilul a trecut în administraţia statului care l-a transformat în spaţiu medical, iar în anul 1972 a trecut în patrimoniul Ministerului Educaţiei, care a înfiinţat Palatul Copiilor. Doctorul Carnabel a trecut prin judeţul Putna fiind numit medic şef la Spitalul Vidra şi apoi la Focşani, unde a luat în căsătorie pe una din fetele Macridescu, după cum ne-a spus arhivistul Florin Dîrdală. Poate şi pentru că  nu putea sta lângă socrul impunător şi sever, doctorul Carnabel, un individ, aşa cum rezultă din documente, glumeţ şi plin de viaţă, a preferat Galaţiul.

Cavoul familiilor Carnabel - Macridescu se află în Cimitirul Nordic

Cu toate că este un simbol al oraşului de pe Dunăre, vestitul doctor se odihneşte la Focşani, în Cimitirul Nordic. (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
????, acum 3452 zile, 3 ore, 17 minute, 53 secunde
Cita minte sa nu ai si sa scrii asa ceva ,,ariana”, dar daca mosteneai tu, ce faceai, incercai sa iti recuperezi bunul, nimeni , dar absolut nimeni, nu i-a pus pe locatarii acelei locuinte sa citeste integral
IOAN, acum 3452 zile, 5 ore, 57 minute, 43 secunde
-daca trebuie sa plateasca cineva despagubiri, atunci conform legii 10 modificata si completata, atunci acela este statul roman prin agentia specializata condusa de un vrancean -suma este imensa, citeste integral
ariana, acum 3452 zile, 6 ore, 45 minute, 30 secunde
Cat patriotism din partea acestei familii! Executa Inspectoratul Scolar Judetean, nu-i alternativa? Mai lasa-ne cu valoare istorica, credeti ca daca intra in posesie acestia conserva ceva? Demoleaza citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.