Educație

ZIUA TUTUROR SFINŢILOR ŞI POMENIREA CREDINCIOŞILOR RĂPOSAŢI

Ziarul de Vrancea
31 oct 2014 2722 vizualizări
Luna noiembrie debutează în Biserica Catolică cu solemnitatea Toţi sfinţii. În această zi de sărbătoare, biserica deschide în faţa ochilor noştri o privelişte măreaţă. Ne îndreaptă privirile spre splendorile Ierusalimului ceresc, spre acea mulţime mare pe care o descrie sfântul Ioan în Apocalips, pe care nimeni nu putea să o numere, din toate neamurile, din toate seminţiile… îmbrăcată în veşminte albe şi cu ramuri de palmier în mână. Pe toţi aceştia, locuitori ai paradisului, îi cinsteşte biserica în ziua de astăzi. La mulţi nu le cunoaştem nici numele, nici istoria. Oameni simpli, necunoscuţi, care au trăit neobservaţi de cei din jur, cărora numai Dumnezeu le-a cunoscut sufletul lor, rugăciunile lor, virtuţile lor, suferinţele lor îndelungate, pocăinţele lor aspre. Altora chiar dacă le cunoaştem numele şi viaţa nu pot fi trecuţi în calendar căci anul are atât de puţine zile, iar ei sunt atât de mulţi. Dar pentru ca toţi aceşti eroi ai credinţei să nu fie uitaţi şi să nu fie lipsiţi de ocrotirea lor sfânta biserică a rânduit o sărbătoare pentru a-i cinsti şi a-i invoca pe toţi împreună.




Dar ce înseamnă pentru noi sfinţii pe care îi sărbătorim în ziua de azi? În primul rând, suntem invitaţi să aducem sfinţilor cinste, veneraţie. De fapt preamărirea noastră nu se opreşte la ei, ci, prin ei preamărirea noastră ajunge la Cristos, care este coroana tuturor sfinţilor şi, prin Cristos, la Dumnezeu care este minunat în sfinţii săi. Ei sunt oglinda în care Dumnezeu arată oamenilor chipul şi prezenţa. El îşi oglindeşte în ei chipul prezenţa, aşa cum şi-l oglindeşte în lucrările minunate ale naturii. În al doilea rând, sfinţii pe care îi sărbătorim astăzi sunt prietenii, fraţii, binefăcătorii noştri aleşi. Ca atare, suntem îndemnaţi „să-i chemăm în rugăciuni stăruitoare şi să recurgem la ajutorul lor puternic pentru a dobândi binefacerile lui Dumnezeu”.


Dar mai presus de toate, biserica ne deschide astăzi cerul şi ne îndreaptă privirea spre sfinţii din splendoarea cerească ca să ne dea curaj, să ne arate locul pe care Cristos l-a pregătit fiecăruia, alături de ei, să ne pună în faţa exemplul lor pe care, urmându-l, să ajungem odată la fericirea la care a ajuns deja.

Faptul că în mulţimea imensă a sfinţilor pe care îi celebrăm astăzi canonizaţi şi necanonizaţi, cunoscuţi şi necunoscuţi, care figurează în calendar sau nu figurează, găsim oameni de toate categoriile, de toate vârstele, de toate profesiile, de toate condiţiile sociale, ne arată că sfinţenia este posibilă pentru toţi şi nu numai că este posibilă, dar este obligatorie pentru toţi, nu este facultativă.



În a doua zi a lunii, pe 2 noiembrie, celebrăm Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi. Este o zi dedicată în mod deosebit răposaţilor. Biserica ne îndreaptă atenţia către răposaţii noştri care n-au ajuns încă la vederea feţei lui Dumnezeu şi imploră ajutor. De aceea în aceste zile de la începutul lunii noiembrie suntem invitaţi să mergem în cimitire pentru a ne ruga pentru răposaţii noştri şi pentru a le sfinţi mormintele. Cu această ocazie, preoţii catolici vor merge, pentru pomenirea răposaţilor şi sfinţirea mormintelor,  în cimitirul din Garoafa, sâmbătă, 1 noiembrie 2014, începând cu ora 10.30, în Cimitirul Nord din Focşani, duminică, 2 noiembrie 2014, de la ora 14.00, iar în Cimitirul Sud, în aceeaşi zi de la ora 15.00.


Când moare cineva care a suferit îndelung şi greu spunem: bine că l-a strâns Dumnezeu! A scăpat de suferinţă. A scăpat? Într-un fel, da. Dar nu ştim câţi se prezintă în faţa lui Dumnezeu la judecată fără nici o pată pe suflet, fără să treacă prin suferinţele purificatoare ale purgatoriului. Şi poate noi înşine într-o anumită măsură suntem vinovaţi de faptul că cei scumpi ai noştri suferă acum pe lumea cealaltă. Florile cu care acoperim mormintele, lumânările pe care le aprindem pe morminte în aceste zile exprimă dorinţa noastră ca sufletele răposaţilor noştri să intre cât mai curând în grădina înflorită şi în lumina paradisului.


E un obicei frumos, dar numai cu atât nu ajutăm cu nimic pe răposaţii noştri. Îi ajutăm prin rugăciune, pomană, post, fapte bune, fapte de caritate. Să fim convinşi că tot ce facem noi în mod dezinteresat, din caritate pentru cei din jurul nostru, alină nu numai durerile celor pe care îi îngrijim, alină în primul rând durerile răposaţilor noştri. Dar de cel mai mare folos pentru răposaţii noştri este oferirea Sfintei Liturghii. Cei care doresc să ofere Sfânta Liturghie pentru răposaţi, sunt aşteptaţi duminică, 2 noiembrie 2014, la ora 08.00 la Biserica Catolică din Odobeşti,  la ora 9.30 la Biserica Catolică din Garoafa, iar la ora 11.00 şi 18.00 la Biserica Catolică din Focşani.
Sunt zile de mare ajutor pentru cei răposaţi, dar sunt zile de ajutor pentru noi, cei ce suntem încă în viaţă. Gândul la morţii din cimitir în zilele acestea, ne poate ajuta să privim şi să trăim într-un mod cu totul diferit, viaţa noastră.
 


Răzvan Mătăşel-Preot vicar Biserica Romano-Catolică Sfinții Apostoli Petru şi Paul din Focşani




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.