Educație

De necrezut! Cat valorează şi ce poţi face cu o ... carte în Focşani

Ziarul de Vrancea
29 oct 2014 2883 vizualizări
Elevii şi cadrele Şcolii 7 din Focşani promovează lectura în stradă şi propun diverite moduri de împrietenire cu cartea, la cafenea, în autobuz, sau la copy center.Aceştia le propun trecătorilor să realizeze un selfie cu o carte pe care o primesc apoi gratuit."Vrem să propunem Primăriei ca biletul de autobuz să fie înlocuit de o carte, în prima duminică din lună”, ne-a spus Mirela Hanganu, bibliotecar şi iniţiatoarea proiectului.Vrâncenii sunt aşteptaţi să se alăture proiectului şi să doneze o carte din propria bibliotecă până pe 7 noiembrie, la Şcoala 7 din Focşani

Elevii şi cadrele didactice ale Şcolii 7 din Focşani au iniţiat un proiect inedit ce doreşte să promoveze lectura în rândul tinerilor şi nu numai. Ideea a pornit de la o iniţiativă a unui proprietar din Cluj care a deschis o bibliotecă în cadrul unui service auto. Inspirată din aceasta, bibliotecara Şcolii nr. 7, Mirela Hanganu, a gândit un proiect ce urmează să se desfăşoare pe parcursul întregului an şcolar, cu scopul de a promova lectura prin diverse metode. Prima activitate s-a desfăşurat la nivelul unităţii şcolare şi a constat în oferirea unei cărţi în schimbul unui selfie promovat pe pagina de socializare de către fiecare elev, dar cu o condiţie: să lectureze cartea primită. „Am primit donaţii de la cadrele didactice dar şi de la elevi, iar acum am început să primim de la oameni simpli care ne-au văzut pe stradă. Ideea de selfie a fost să nu se vadă faţa, ci doar cartea, care trebuie să fie de fapt vedeta. Am ales promovarea pe Facebook deoarece am observat că acesta este spaţiul virtual în care îşi petrec cel mai mult timp elevii şi am gândit că în acest mod îi stimulăm să citească”, ne-a declarat Mirela Hanganu. Succesul avut la nivelul şcolii a determinat reprezentanţii unităţii să iasă în piaţetele din oraş şi să ofere cărţi trecătorilor, în schimbul unui selfie.

Biletul de autobuz, înlocuit de o carte

Prima oprire a fost Piaţeta Gării, iar următoarea Piaţeta Teatrului, unde a poposit valiza cu cărţi iar trecătorii şi-au putut alege câte o carte gratis, în schimbul unei fotografii cu aceasta. Un copy-center din PiaţetaTeatrului a fost acreditat “a la carte” şi oferă acum o reducere de 10% celor care intră cu o carte în magazin sau împrumută una dintre cărţile aflate în raftul amenajat de unitatea de învăţământ în cadrul acestuia. “Intenţionăm să avem mai multe activităţi. Cam săptămânal să fie câte o activitate, în diferite locaţii din oraş. Următoarea ar fi de acreditat o cafenea “a la carte” care va primi, asemeni hotelurilor, 5 volume dar care trebuie să aibă un loc special pentru cititori, să aibă cărţi jumătate plus unul din numărul de scaune aflate în cafenea şi să ofere un discount de 10% cititorilor. Vrem să propunem Primăriei Focşani ca biletul de autobuz să fie înlocuit de o carte, astfel încât în prima duminică din lună cei care vor avea o carte în mână să nu plătească bilet de autobuz”, ne-a mai spus Mirela Hanganu. 

Provocarea de a dona o carte

O altă activitate în cadrul proiectului „Cărţile pe faţă” o reprezintă realizarea, în luna decembrie, a unei minibiblioteci pentru tinerii din Centrul „Sfânta Maria” Goleşti. „Conceptul de bookface (o fotografie cu o carte pe faţă) ne arată că ne deosebim prin ceea ce citim şi că în faţa informaţiei primite din cărţi toţi suntem egali. Astfel se vor putea face fotografii de grup bookface, ştiind că identitatea bolnavilor este protejată de cartea care le acoperă faţa. Ne propunem lecturarea cu voce tare a unor pasaje motivaţionale din cărţi, împreună cu elevii colaboratori şi asistaţii de acolo”, se arată în proiect. Recondiţionarea cărţilor de suflet, dar şi atragerea unor personalităţi ale locului care să ofere interviuri şi comentarii pe marginea unor fotografii cu o carte pe care o citesc în acel moment sau încheierea unui parteneriat cu un cabinet stomatologic prietenos cu cititorii cărora să le ofere 10% reducere dacă dau check-in pe Facebook din cabinet, spunând ce carte le-a adus zâmbetul pe buze, sunt alte activităţi  din proiect ce urmează să se desfăşoare. Iniţiatorii proiectului,  bibliotecara Mirela Hanganu şi profesoarele Mirela Fenechiu, Maura Mocanu şi Marina Baciu, doresc la final să premieze toate persoanele implicate în derularea acestuia.

Fă o faptă bună, cu dedicaţie pe prima pagină!

Şi pentru ca toate aceste activităţi să fie posibile, vrâncenii cu dare de mână sunt aşteptaţi să doneze o carte din propria bibliotecă. „Ai ocazia să fii creativ şi să faci o faptă bună oferind o carte. Tu îi decizi preţul, iar preţul trebuie să fie … o provocare. Pe prima pagină, în locul unei dedicaţii speciale pentru străinul sau străina la care va ajunge în final, vei scrie o provocare specială. O îmbrăţişare, un discurs, un recital scurt al melodiei tale preferate? Lasă-ţi imaginaţia să zburde şi uimeşte-ne! Pregătim suprize pentru cei mai... provocatori dintre voi!”, este mesajul inimoşilor iniţiatori ai proiectului, către toţi vrâncenii. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.