Educație

DUMINICA A XXIX-A DE PESTE AN: "Daţi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!

Ziarul de Vrancea
14 oct 2014 1216 vizualizări
Evanghelia acestei duminici ne prezintă una dintre cele mai frumoase caracterizări ale lui Isus, o caracterizare făcută, în mod surprinzător, de farisei, cei care nu-l puteau accepta pe Isus: "Învăţătorule, ştim că spui adevărul şi că-i înveţi pe oameni adevărata cale a lui Dumnezeu, fără să te laşi influenţat de cineva."

 

 Este foarte interesantă această afirmaţie a fariseilor. Îl numesc învăţător, unul care conduce oamenii la Dumnezeu, un om interesat doar de adevăr, indiferent de consecinţe. Dar cu toate acestea nu au crezut în el, nu au putut să-l accepte şi au căutat cu orice preţ să scape de el. Comportamentul lor este duplicitar.
Noi spunem de multe ori, poate chiar cu mândrie, că suntem creştini, indiferent de confesiunea religioasă. Mărturisim cu tărie că noi credem în Dumnezeu, că-l iubim pe Isus. Astăzi suntem invitaţi să verificăm credinţa noastră. Cine este, de fapt, pentru noi, Isus? Este Învăţătorul, Adevărul? Recunosc în el adevărul? Recunosc în el pe acela care învaţă calea către Dumnezeu?
Viaţa de zi cu zi ne arată că de multe ori avem şi noi un comportament duplicitar, asemenea fariseilor din evanghelia de astăzi. Îl numim pe Isus, Învăţător, dar nu suntem atât de dispuşi să-l ascultăm; avem totuşi destul timp şi suficientă răbdare ca să ascultăm alţi învăţători şi alte învţături care nu ne folosesc la nimic. Îi cerem să ne arate calea pe care trebuie să o urmăm pentru a cunoaşte adevărul, dar nu avem curajul să o parcurgem? Suntem interesaţi de un alt adevăr pentru care nu trebuie să facem prea mult efort, un adevăr mai comod, un adevăr subiectiv care se poate modifica sau schimba după propriile plăceri. Sau poate nu ne mai interesează atât de mult adevărul, mai ales dacă consecinţele nu sunt prea plăcute sau provoacă suferinţă.
Cuvintele lui Isus de la sfârşitul Evangheliei ne ajută să înţelegem mai bine ce înseamnă a crede şi a-l iubi pe Dumnezeu: "Daţi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!" Avem nevoie de o credinţă reală în Dumnezeu.


Ma i farisei che incontriamo nel vangelo di oggi sono ipocriti. Chiamano Gesù, Maestro, ma non lo seguono! Gli chiedono qual è la via per conoscere la verità, ma non la percorrono. E poi quale verità domandano o cercano? Quella di comodo, la verità soggettiva, quella che si può dominare, manipolare a proprio piacimento. La loro visione parziale della vita di fede relegata al culto sganciato dalla vita, e dunque non incidente nella vita stessa, preclude la loro possibilità di comprendere e conoscere. Questi farisei sono gli stessi di quelli che Gesù stigmatizzò negativamente nella parabola del buon samaritano come incapaci di amare il prossimo, pur essendo illusi di amare Dio con la semplice osservanza di una legge cultuale. Questi farisei sono furbi. E' la furbizia astuta di chi cerca i propri interessi: eliminare Gesù perché da fastidio. Questo Gesù è da non accogliere!!! Allora pensano di cogliere in fallo Gesù con la famosa domanda: è lecito pagare il tributo a Cesare?

Răzvan Mătăşel-Preot vicar Biserica Romano-Catolică Sfinții Apostoli Petru şi Paul din Focşani



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.