Educație

"Viaţa la ţară", o nouă expoziţie a fotografului Emanuel Tânjală

Silvia Vrînceanu
10 oct 2014 1445 vizualizări
Fotograful Emanuel Tânjală, originar din Vrancea, dar care trăieşte de ani buni în SUA, a vernisat la Sibiu o expoziţie de fotografie dedicaţă vieţii la ţară, în cadrul Festivalului de Film Astra de la Sibiu

Vernisajul a avut loc joi, în sala Thalia, ocazie cu care a fost lansată şi cartea "Jurnalul unui fotograf", apărută anul trecut la Editura Humanitas. În expoziţie pot fi admirate şi fotografii de prin satele vrânene. Despre fotograf şi fotografii au vorbit Radu Paraschivescu şi Dan Cristian Turturică. "Am avut dintotdeauna o atracţie exagerată pentru satul românesc. M-am născut la oraş, dar mi-am petrecut copilăria în Vrancea, la Colacu, de unde tatăl meu please când avea 17 ani, pentru a merge la şcoala din Focşani. El nu s-a mai întors în sat decât în vizită, dar mi-a transmis mie virusul de a deveni ţăran. De când am început să fotografiez, m-a interest să-i captez pe film, probabil pentru că le duceam prea mult dorul la Bucureşti. Fotografia a devenit astfel instrumentul cu care scriam mărturii ale timpului meu. Scriam o istorie vie, pe care fotografia o reda mult mai bine decât scrisul. Am încercat să nu mă mulţumesc doar înregistrând imagini, ci să fructific acest dar oferit de Dumnezeu. Am dorit să devin mai selectiv, parcimonisos cu imaginile pe care trebuia să le public în ziarul Satul, în revista Flacăra sau în revista Cinema. Fotografia a devenit o spovedanie oferită cu mare plăcere semenilor mei. Am fotografiat din pasiune, fanatic în felul meu, acaparat de această meserie. Pe unde am tot umblat, am fotografiat iubire, deznădejde, bucurie, bocete, străzi, portrete şi mâini. Am încercat să fiu smerit cu personajele mele. Nu le-am stat în cale, le-am studiat de la distanţă şi i-am luat cu mine prin camera de fotografiat. şi aşa am devenit cel mai bogat stăpân de oameni fascinanţi.", spune despre sine Emanuel Tânjală. Primul festival internaţional de film din România, Astra Film Festival (AFF), are loc în perioada 6-12 octombrie la Sibiu şi este o sărbătoare a filmului documentar contemporan. (Silvia Vrînceanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.