Educație

Elevii rromi din trei localităţi învaţă carte pe banii norvegienilor

Ziarul de Vrancea
3 oct 2014 1792 vizualizări
O asocialţie vranceană a caştigat o finanţare externă pentru a implementa un proiect destinat elevilor de etnie rromă cu rezultate slabe la învăţătură u 240 de elevi vor beneficia de pregătire suplimentară pentru a-şi îmbunătăţi situaţia şcolară

240 de elevi de la trei şcoli vrancene vor fi ajutaţi să-şi îmbunătăţească situaţia la învăţătură în cadrul unui proiect cu finanţare norvegiană implementat de Asociaţia “Conexiuni”. Este vorba despre elevi de la Şcolile Slobozia Bradului, Tîmboieşti şi Chiojdeni care nu au o situaţie şcolară prea bună şi care vor fi cooptaţi în cadrului proiectului de tipul “Şcoală după şcoală”. Proiectul, intitulat “Şcoala – o şansă pentru toţi copiii”, are ca obiectiv general îmbunăţăţirea condiţiilor de studiu a copiilor din mediile dezavantajate, creşterea procesului de învăţare bazat pe dezvoltarea personală din perspectiva dezvoltării unui învăţămant incluziv. Prima etapă a acestui proiect s-a derulat în luna august cand 40 de copii de varstă preşcolară din Slobozia Bradului, care nu au fost nicio zi la grădiniţă, au fost cooptaţi în cadrul “Grădiniţei estivale”, în care au învăţat deprinderi specifice varstei şi s-au acomodat cu mediul şcolar. Aceştia sunt acum în clasa pregătitoare, iar rezultatele “Grădiniţei estivale” se fac simţite. Componenta “Şcoală după şcoală”, lansată ieri, implică selectarea unui număr de 120 de elevi din toate clasele, din cele trei şcoli, cu rezultate slabe la învăţătură şi care, timp de două ore pe zi, trei zile pe săptămană, vor fi ajutaţi să aprofundeze ceea ce li se predă la şcoală. “Această componentă a proiectului constă în activităţi remediale pe parcursul anului şcolar 2014-2015, mai exact în cate două ore suplimentare pe zi cu copiii, timp de trei zile pe săptămană. În cadrul acestuia vor fi cuprinşi 120 de copii în semestrul I şi 120 în semestrul al II-lea. Pentru această activitate, copiii vor beneficia de rechizite şi un supliment alimentar pentru a putea rămane cate două ore peste programul de la şcoală. La sfarşitul acestui an şcolar sperăm ca toţi copiii cuprinşi în acest program să aibă rezultate mult mai bune la învăţătură, absenţe cat mai puţine şi medii mult mai mari pentru că de fapt în acest proiect lupta noastră se va duce cu absenteismul şi cu rezultatele slabe la învăţătură. Dorim ca ei să dorească să vină la şcoală, să iubească şcoală, să-şi dorească să înveţe. Scopul nostru final este o situaţie mult mai bună la învăţătură pentru toţi copiii care participă la acest proiect,” a declarat Maricela Ganea, preşedintele Asociaţiei “Conexiuni”.
 

Profesorii cer programe pentru părinţi
 

 

Inspectorul teritorial Silvia Chelariu şi directorul Şcolii Slobozia Bradului, Costache Voica

 Lansarea de ieri, care a avut la Şcoala Slobozia Bradului, s-a realizat în prezenţa reprezentranţilor tuturor celor trei unităţi de învăţămant selecţionate în cadrul proiectului, dar şi a inspectorului pentru minorităţi Maria Costache şi a inspectorului teritorial Silvia Chelariu care a punctat importanţa derulării acestui proiect avand în vedere faptul că şcoala este unul dintre pilonii pe care se construieşte o societate. Cadrele didactice care vor lucra cu elevii au susţinut necesitatea realizării unui proiect pentru adulţii de etnie rromă care trebuie să conştientizeze necesitatea şcolarizării mai departe de ciclul primar, fiind cunoscut faptul că în comunităţile rrome fetele sunt retrase de la şcoală după clasa a IV-a şi căsătorite la varsta de 12 ani. De altfel, în cadrul proiectului “Şcoala – o şansă pentru toţi copiii” vor fi desfăşurate şi activităţi extraşcolare care au rolul de a contribui la o mai bună interrelaţionare dintre elevii celor trei şcoli, dintre elevii de diferite etnii şi varste şi dintre elevi şi cadrele didactice. Valoarea proiectului, finanţat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul programului Fondului ONG în Romania, este de 75.683 euro. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.