Educație

Elevii din 8 şcoli vrancene vor studia din acest an şahul

Ziarul de Vrancea
5 sep 2014 1642 vizualizări
şcolile au fost selectate jumătate din mediul rural şi jumătate din mediul urban

Opt unităţi de învăţămant din Vrancea vor aplica din acest an şcolar disciplina opţională “Educaţie prin şah”, ce va fi introdusă în premieră din această toamnă. Cei care vor alege acest opţional vor învăţa regulile şahului şi strategii de joc fie pe durata unui an şcolar, fie pe durata a doi ani şcolari, potrivit Ordinului de ministru 3249 din 31.03.2014. Patru dintre şcolile în care acest opţional se va preda sunt din mediul rural, iar alte patru din oraşe, potrivit inspectorului de educaţie fizică Ionel Ambrosie. Astfel, de opţionalul “Educaţie prin şah” vor beneficia elevii de la Şcolile Pufeşti – unde va fi predat de profesorul Adrian Lovin, Popeşti – profesorul Dănuţ Perişan, Goleşti – profesor Petrică Damian, Gologanu – profesor Constantin Iarca, iar din mediul urban elevii de la Şcoala “Mareşal Averescu” Adjud – profesor Florin Dulgheru, Şcoala “Ion Basgan” Focşani – profesor Marian Drăgan, Liceul Tehnolog “Al. I. Cuza” Panciu – profesor Raul Cioran şi Şcoala “Nicolae Iorga” – profesor Petrică Ene. Opţionalul va fi predat la calsele I sau a II-a şi la clasele a V-a sau a VI-a, cate o oră pe săptămană.


Şah Mat

Profesorii urmează să fie instruiţi în perioada următoare de către reprezentanţi ai Federaţiei Romane de Şah, de la care vor primi tablete şi materialele necesare. “Orele vor fi incluse în norma didactică. Am insistat să introducem acest opţional şi în Vrancea, mai ales că există un ordin de ministru, în pofida sugestiilor venite din partea conducerii Inspectoratului care a precizat că nu există buget.”, a precizat inspectorul Ionel Ambrosie. “Vechi şi modern totodată, acest joc al regilor poate reprezenta un important instrument de disciplinare şi modelare a gandirii elevilor. Popularitatea de care se bucură în randul adepţiilor din toate mediile sociale şi profesionale, începand de la varste destul de fragede, îi conferă şahului rolul de instrument de învăţare şi de important factor educativ în dezvoltarea personală a celor care îl practică. (…) Această etapă de şcolaritate reprezintă un moment important pentru stimularea flexibilităţii gandirii, precum şi a creativităţii elevului”, se arată în debutul programei şcolare pentru disciplina opţională “Educaţie prin şah”. Această disciplină are drept competenţe generale descrierea tablei de şah şi a pieselor de şah, utilizarea regulilor de mutare şi capturare a pieselor de şah, aplicarea de procedee tactice pentru caştigarea de material sau pentru caştigarea unei partide prin mat, rezolvarea de probleme prin propunerea de soluţii adecvate unor poziţii date. (M. VLĂDESCU)

Muzica clasică, introdusă în şcoli tot din acest an

Tot din această toamnă ministrul Educaţiei vrea să aplice în şcoli proiectul naţional “Ascultă 5 minute de muzică clasică”. În acest sens MEN a semnat un protocol cu Radio Romania Muzical, singurul post de radio din România dedicat muzicii clasice, care va pune la dispoziţia profesorilor cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc şi universal. Acestea sunt însoţite de explicaţii al căror scop este familiarizarea elevilor cu muzica clasică. Deocamdată nu este foarte clar cum va fi aplicat acest program, inspectorii de arte afland mai multe în aceste zile cand are loc la Odorheiu Secuiesc o consfătuire. “Este un proiect superb. Radio Romania Muzical are interpretări de calitate care nu se găsesc oriunde”, ne-a precizat inspectorul pentru arte Doina Collavini. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
rica, acum 3518 zile, 11 ore, 31 minute, 9 secunde
O idee nemaipomenita .Sahul dezvolta inteligenta si muzica " clasica spiritul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.