Educație

Legămantul promoţiei 1959: Revedere în prima joi din septembrie

Silvia Vrînceanu
4 sep 2014 2179 vizualizări
Absolvenţii promoţiei 1959 de la liceele Al. I. Cuza şi Unirea din Focşani, din perioada în care funcţionau ca şcoli de fete şi de băieţi, au avut ieri o reîntalnire de suflet în oraşul care i-a format ca oameni. 42 de colegi de generaţie au răspuns invitaţiei şi au petrecut cateva ore plăcute împreună.

 Absolvenţi de liceu într-o perioadă în care sistemul era renumit prin severitate, liceenii de odinioară spun că fetele nu aveau voie să interacţioneze cu băieţii decat în cadru oficial, iar asta se întampla rar. Cei care încălcau regula riscau scăderea notei la purtare. Devenită profesoară, una dintre doamnele prezente la revedere a povestit cum i s-a scăzut nota la purtare, fără drept de apel, pe motiv că nu a vrut să parască doi colegi care au ieşit împreună la film. Prima dată au avut voie să petreacă împreună la banchetul de absolvire. Iar de atunci, absolvenţii celor două colegii, renumite azi şi prin rivalitate, s-au văzut din zece în zece ani, mai ales că a fost perioada în care şcolile au devenit mixte. După jubileu, şi-au propus să repete mai des întalnirile. "După întalnirea de 50 de ani ne-am propus să ne întalnim anual, în prima zi de joi a lunii septembrie. Cat vom trăi, sper să ne ţinem de această promisiune. Sunt mult mai emoţionante aceste întalniri decat cele de la facultate", ne-a spus Adina Medeleanu, care a venit de la Iaşi, unde a lucrat ca biolog, în cercetare. "Am rămas foarte legaţi sufleteşte şi ne simţim minunat împreună. Din cauza emoţiei, nici nu am putut dormi noaptea trecută", ne-a dezvăluit o colegă de clasă, profesoara Marieta Roman. Liceenii de acum jumătate de secol petrec de fiecare dată la restaurant, însă nu uită să treacă şi pe la cele două licee care le-au dat avant în viaţă. La revederile generaţei 1959 ajung cat de des pot şi Iancu Saraga, care a emigrat în Israel, în anii 60, dar şi Costin Schloss, un inginer constructor care locuieşte în Germania. Cel care se preocupă ca aceste întalniri să aibă loc în cele mai bune condiţii este profesorul Dorel Passan, despre care colegii de liceu spun că este "sufletul acestor întalniri speciale". (Silvia Vrînceanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.