Educație

Colţul profesorului

Ziarul de Vrancea
29 aug 2014 1217 vizualizări
Şcoala de Vară la Păuneşti; final de experiment, nu de proiect

După o lună de cursuri ale şcolii de Vară iniţiate, în premieră, în acest an, copiii au intrat, şi ei în vacanţă. Nu mai e mult şi va reîncepe şcoala, aşa că organizatorii, Asociaţia Păuneşti – Prezent şi Viitor, în colaborare cu Scoala Gimnazială Păuneşti, au decis să încheie un experiment care s-a dovedit atractiv şi interesant pentru mulţi copii din comună.
Cursurile s-au desfăşurat, de la sfârşitul lunii iulie, în zilele de marţi şi vineri după-amiaza, la şcoala Viişoara şi au cuprins module de activităţi de câte o oră şi jumătate în care „mentorii” (cărora le mulţumesc din suflet!) au încercat să-i înveţe pe micii cursanţi lucruri cât mai interesante: despre corpul uman, matematică distractivă (responsabil: Popa Andrei, student anul III Farmacie), arta de a modela hârtii – origami (responsabilă: Monica Mania, învăţătoare Şcoala Bostăneşti), dans popular (subsemnatul) şi cusături populare. Aceasta a fost ordinea în care s-au desfăşurat orele, pentru că, din câte am văzut, cursul de cusături populare ţinut de d-na Maria Groza, profesor pensionar, s-a dovedit cel mai atractiv. Cu răbdare şi talent pedagogic (că doar a stat o viaţă printre copii!), d-na Groza i-a atras pe copii, fete şi băieţi deopotrivă, spre un domeniu care ar putea să reprezinte o ocupaţie ocazională, poate, dar de viitor pentru mulţi dintre locuitorii comunei, mai ales în perioada rece a anului. Dacă vom şti să punem în legătură croitorese, cusători şi vânzători de costume populare româneşti vom putea să aducem bani în comună şi să ridicăm nivelul de trai din multe familii.
Aprecieri de final:
1. Copiii îşi doresc astfel de activităţi în vacanţă. Şcoala, voluntarii, dar mai ales Căminul Cultural (aflat, în Păuneşti, în moarte clinică de ani buni) ar putea să organizeze astfel de cursuri.
2. În luna august mulţi copii se reîntorc din străinătate cu părinţii lor. La aceste cursuri, organizate măcar în luna august, au ocazia să se întâlnească şi să devină prieteni copiii rămaşi în sat şi cei plecaţi, care vor reveni cu mult mai mare interes în comună verile următoare şi vor fi mai bine pregătiţi să revină cu totul acasă.
3. Există mulţi profesori şi învăţători pensionari, oameni încă tineri, există multe femei cu răbdare şi talent care ar putea să se implice dacă ar exista, la nivel local, mai multă iniţiativă. Comuna are o resursă (deşi sună rău termenul, nu am găsit altul potrivit acum) bună, un grup de zeci şi sute de tineri care, timp de trei luni, sunt lăsaţi, cei mai mulţi, să bată drumurile fără folos, doar ascultând muzică şi butonând telefoanele mobile. Cei mai mulţi nu sunt obişnuiţi nici cu munca (deşi unii copii muncesc cot la cot cu adulţii, în anumite familii), nici nu tocesc coperţile cărţilor de lectură, şi ei vor fi puţin pregătiţi să facă faţă unui serviciu, unor sarcini care implică program, efort, concentrare.
Una peste alta, noi considerăm că Şcoala de Vară a fost un început reuşit şi un proiect care merită continuat. Mai mult, ne-am gândit la unele activităţi care să se desfăşoare, după 15 septembrie, la sfârşit de săptămână în locaţiile ce vor putea fi găsite. Câştigul este unul pe termen lung pentru toţi cei implicaţi. Rămâne de văzut dacă vom şti să folosim ceea ce avem în această comună. Până una-alta, cei care pot lua decizii sunt invitaţi să se uite la câteva fotografii. De fapt, sunteţi invitaţi cu toţii. Veţi vedea copii bucuroşi că vin la şcoală: Şcoala de Vară de la Păuneşti! (Profesor Liviu Roman - Păuneşti )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stana Georgescu, acum 3517 zile, 10 ore, 34 minute, 46 secunde
Felicitari! Ar trebui cu totii sa le mulrtumim acestor oameni care incearca sa realizeze cat mai multe lucruri interesante, antrenante si instructive pentru si in scoala romaneasca! Succes !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.