Educație

Şcoala lui Simion Mehedinţi ar putea deveni ateneu

Ziarul de Vrancea
25 aug 2014 2744 vizualizări
Un intelectual care-şi are rădăcinile în sat propune ca şcoala din Vidra, în care a învăţat geograful Simion Mehedinţi, să fie transformată în Ateneul Popular Eroul “Vasile Chilian”

Şcoala în care a învăţat geograful Simion Mehedinţi ar putea fi transformată în ateneu, dacă propunerea unui locuitor originar din comuna Vidra,  dr. ing. Ioan Mateescu, va fi aprobată de Consiliul Judeţean. Clădirea a funcţionat ca şcoală cu mult timp în urmă, însă, odată cu ridicarea unei noi şcoli în localitate, cea veche a fost uitată în paragină şi a ajuns să se prăbuşească. Ioan Mateescu – doctor inginer în construcţii, originar din comuna Vidra – vine cu propunerea ca această construcţie fie transformată în ateneu după reabilitare, urmand să poarte numele eroului vrancean din Primul Război Mondial Vasile Chilian. Acesta a trimis zilele trecute o scrisoare Prefecturii şi Consiliului Judeţean. “Cred că ar fi o reparaţie morală şi o mandrie pentru toţi cu inimă vranceană ca noul lăcaş de cultură, care se preconizează a se deschide în vechea şcoală, să poarte numele Ateneul Popular Eroul “Vasile Chilian”, aşa cum l-au gandit, între cele două războaie, locuitorii Vrancei şi al cărui statut este de o nobleţe scoasă din comun”, spune Ioan Mateescu. Pe băncile şcolii din Vidra au învăţat personalităţi de seamă pe care le-a dat Vrancea, printre care Simion Mehedinţi, academicianul Valeriu D. Cotea, istoricul Ion Ionaşcu, folcloristul Ion Diaconu, actriţa Leopoldina Bălănuţă, actorul Cornel Coman, poetul Dumitru Pricop, prof. univ. Neculai Taftă, alături de mulţi alţi oameni de seamă. Clădirea a fost părăsită după cutremurul din 1977 şi a fost pe punctul de a fi demolată. Salvarea a venit în 1999, chiar de la un fost elev – Valeriu D. Cotea, care l-a sunat pe ministrul Culturii de la acea vreme – Răzvan Theodorescu şi a împiedicat demolarea construcţiei. Profesorul vrancean Costică Neagu, care a sprijinit acest demers, a propus ca aici să fie înfiinţat un  muzeu al Vrancei arhaice, care să se numească chiar Muzeul Vrancei. Şcoala din Vidra a fost înfiinţată în 1850 şi a fost unul dintre cele mai cunoscute şi mai vechi aşezăminte de educaţie din Romania, după cum se arată în fişa de inventariere a monumentului, emisă de Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii de după 1859. Şcoala a fost reabilitată printr-un proiect al Consiliului Judeţean, cu intenţia de a o transforma în muzeu. (Alina-Elena VASILIU)
CASETĂ

Cine a fost Vasile Chilian?

Vasile Chilian a fost un locuitor înstărit din Burca-Vidra care a văzut în ziua de 26 decembrie 1916 armatele germane cum i-au ocupat satul şi şi-au stabilit trupele şi tehnica pe malul Putnei. În februarie 1917, Vasile Chilian, cu ajutorul unei grupări de neamuri şi prieteni din toate satele Vrancei, ocupate de inamic, şi-a constituit o reţea prin care ajuta militarii români rămaşi în teritoriul ocupat şi prizonierii evadaţi din lagărele nemţeşti să treacă pe ascuns linia frontului, dincolo în Moldova. Prin ei, Vasile Chilian trimitea Comandamentului român şi rapoarte privitoare la structura frontului german, mişcări de trupe, unităţile şi locul depozitelor de muniţii. Însă, într-una dintre nopţile lunii mai a anului 1917, un grup a fost descoperit de nemţi din cauza unui fugar care nu ştia să înoate. Odată cu grupul, au fost descoperite şi rapoartele care se aflau la gatul unuia dintre fugari. După interogatorii lungi, a fost descoperită  întreaga organizaţie, iar grupul, în frunte cu Vasile Chilian, a fost arestat şi adus la Focşani, unde a fost judecat în zilele de 27-29 iulie 1917. Vasile Chilian şi patru apropiaţi ai săi au fost executaţi prin împuşcare pe 30 august, în poligonul Garnizoanei Focşani, fiind înmormântaţi în curtea Regimentului 10. În amintirea lor, la Vidra, a fost ridicat în anul 1936 un monument, operă a arhitectului Fr. Hamel şi a sculptorului pietrar Osvaldo Zuliani din Focşani. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.