Educație

Împodobitul bradului şi gătitul miresei, premiate la Olimpiada de Artă Populară

Silvia Vrînceanu
17 aug 2014 3724 vizualizări
Elevii de pe Valea Ramnicului au reuşit să impresioneze juriul la Olimpiada Meşteşugurilor Populare de la Sibiu, unde au arătat obiceiurile de nuntă specifice zonei, respectiv împodobirea bradului de nuntă, confecţionarea năframei pentru mire şi a voalului pentru mireasă.

Olimpiada Naţională de Mestesuguri Artistice Tradiţionale a avut loc între 6 şi 11 august, la Sibiu, în Muzeul Civilizatiei Traditionale "Astra". Judeţul Vrancea a fost reprezentat de patru elevi-meşteri populari de la Şcoala Gimnazială "Regina Maria" din Vintileasca, respectiv Raluca Banu, Ionuţa Steri, Anamaria Silvia Maftei şi Alexandru Neacşu. Raluca Banu şi Ionuţa Steri au învăţat în familie meşteşugul încondeiatului. Profesoara Stana Georgescu-Apostu, cea care îi îndrumă pe copii, spune că pe ambele mătuşi ale fetelor le cheamă Ioana Banu şi sunt foarte cunoscute în zonă pentru talentul şi pasiunea cu care practica acest meşteşug străvechi. 

La cusături tradiţionale, Vrancea a fost reprezentată de Anamaria Silvia Maftei, în vreme ce Alexandru Neacşu a dus la Sibiu podoabele pentru gătitul bradului miresei, meşteşug pe care l-a deprins de la Ilinca Colniceanu, vecina sa din satul Cerbu. Ulterior, profesoara Georgescu a instituţionalizat acest meşteşug la şcoala din comună, unde funcţionează un cerc de artă populară. "Alexandru a impresionat juriul prin îndemânare dar şi prezentând cu rigurozitate şi pasiune ritualul gătitului şi purtatului  bradului până la casa miresei.

De altfel, tema pe care s-a bazat participarea echipajului vintilean la Olimpiadă a fost nunta: bradul miresei (confectionat podoabe), naframă pentru ginerică (cusături artistice), voala miresei, scrânciobul sau vârtelniţa şi încondeiatul ouălor", ne-a relatat profesoara Stana Georgescu. În cadrul Olimpiadei au evoluat şi echipaje din China, Rusia şi Bulgaria, care au "furat" meserie de la micii noştri meşteri.

Cei patru mesteri populari din Vrancea s-au întors acasă cu câte un premiu I, în valoare de 200 de lei, dar şi cu o experienţă foarte interesantă. Profesoara lor spune că elevii au rămas impresionaţi de istoria şi cultura poporului român oglindite în fiecare monument al Muzeului "Astra". "S-au întros mai mândri că sunt români şi bucuroşi că au prilejul să ducă prin mestesugurile învăţate valorile culturale tradiţionale mai departe, atât în ţară cat şi în străinătate.", ne-a mai spus  Stana Georgescu-Apostu profesoară de limba romană şi coordonatorul cercului de meşteşuguri. (Silvia Vrînceanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stana Georgescu, acum 3538 zile, 2 ore, 13 minute, 21 secunde
Voala miresei si Scranciobul sunt izvoade pentru ouale incondeiate, specifice satelor din comuna Vintileasca.Scranciobul (sau vartelnita) se consruia si se folosea doar de catre flacaii sin satele citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.