Educație

„Cartea inimii”, un dar de la Hristache Lungu pentru vrânceni

Ziarul de Vrancea
7 aug 2014 2410 vizualizări
„Niciodată nu este prea târziu să scrii o carte”, ne demonstrează poetul Hristache Lungu care şi-a lansat primul volum de versuri la 81 de ani, după o viaţă petrecută în slujba condeiului

Fostul jurnalist vrancean Hristache Lungu şi-a lansat ieri, la vârsta de 81 de ani, primul volum de poezie, intitulat „Cartea Inimii”, un „buchet de versuri" care reprezintă frămantările sale sufleteşti, după cum a mărturisit la lansarea de ieri. Evenimentul cultural a avut loc în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” şi a reunit apropiaţi ai poetului, familia sa, dar şi oameni de cultură ai judeţului.

De asemenea, poetului i-au fost alături Teodora Fîntînaru, directoarea Bibliotecii, şi scriitorul Gheorghe Neagu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Duiliu Zamfirescu”, care au vorbit despre volum. Scriitorul a egalat „Cartea Inimii” cu o "cetate a inimii", iar despre versuri a spus că reprezintă "o poezie a conştiinţei, care aproape se aşază în genunchi în faţa noastră şi ne roagă să luăm aminte”. Şi asta pentru că poeziile lui Hristache Lungu au un mesaj special şi abordează subiecte din actualitate, care nu-l lasă indiferent pe fostul jurnalist. Într-o societate umbrită de incultură şi ignoranţă, Hristache Lungu, încurajat de cititorii poemelor şi pamfletelor sale, a reuşit să ofere literaturii vrâncene un dar de suflet, care ar trebui să-şi facă loc în fiecare bibliotecă.

Prietenul lui Nicolae Labiş

Volumul său pune laolaltă o scurtă biografie, prefaţă semnată de scriitorul şi criticul literar Irimie Străuţ, consilier editorial al Ministerului Culturii, poezii scrise de-a lungul vieţii, dar şi un element special: o parte din corespondenţa autorului cu poetul Nicolae Labiş, "copilul minune al literaturii romane", cu care a fost coleg de şcoală şi prieten. Scrisorile reprezintă mărturia prieteniei dintre cei doi, formată şi dezvoltată în cadrul Şcolii de literatură „Mihai Eminescu” din Bucureşti. Acolo, Hristache Lungu a fost elevul lui Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu şi al altor valori ale literaturii române, oameni ce i-au insuflat dragostea de lectură, dar şi de condei. A debutat în anul 1953, la un ziar din Barlad, dar a scris pentru mai multe publicaţii, inclusiv cea vranceană „Milcovul”. Îşi aminteşte că „cenzura comunistă venea cu pretenţia de a ne guverna fiecare vers, fiecare cugetare, cu formule reci şi seci, marxist-leninist-staliniste”. Prin poeziile pe care avea să le scrie mai tarziu, Hristache Lungu şi-a manifestat dispreţul şi faţă de stricteţea cenzurii comuniste, sentiment care l-a marcat profund şi care îl determină să caracterizeze „Epoca de Aur” drept „timpurile cenuşii ale literaturii române”.

Poezia ca reacţie publică

Conform spuselor soţiei sale, Polixenia Lungu, fost cadru didactic, poetul scrie pentru a reacţiona în faţa societăţii moderne, dar şi despre motive precum meleagurile părinteşti, chipul mamei, frumuseţile patriei, sau chiar evenimente recente precum accidentul aviatic din Munţii Apuseni petrecut în ianuarie anul acesta. Glumind, aceasta a adăugat că este obişnuită să fie trezită în miezul nopţii de către soţul ei pentru a-l ajuta să-şi aştearnă trăirile pe hârtie, pentru că - poeţii o ştiu - inspiraţia vine mai mult noaptea. Hristache Lungu este un prieten vechi al Ziarului de Vrancea, în paginile căruia a publicat timp de 15 ani, la rubrica "Eterna comoară", însă şi alţi jurnalişti i-au scris povestea specială de viaţă. Apariţiile recente din presă i-au atras atenţia domnului Constantin Marafet, proprietarul Editurii Rafet, care a încurajat apariţia volumului prin intermediul editurii sale din Râmnicu Sărat. Cu ochii plini de emoţie şi palmele împreunate în semn de mulţumire, Hristache Lungu le-a oferit celor prezenţi cartea inimii sale, ce are drept final o rugăminte adresată tinerilor scriitori: „Pe ogorul literar/Eu de-acuma nu mai ar./Las ogoru-n grija voastră,/Firicel de floare albastră./Să-l munciţi cu drag şi spor,/Pentru voi şi viitor.” (Laura CANĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 3542 zile, 8 ore, 26 minute, 55 secunde
Sa ne traiasca! Sa mai citim versuri asternute in toi de noapte, asezate cu drag de Doamna Xenia, asemanata de mine cu Doamna Olga, sotia eminescologului Augustin Z. N. Pop.
ioana, acum 3542 zile, 15 ore, 14 minute, 4 secunde
Felicitari autorului si organizatorilor. Eveniment unic !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.