Educație

Schimbări în învăţămant: 14 directori şi inspectori şcolari au fost înlocuiţi

Ziarul de Vrancea
4 aug 2014 10106 vizualizări
Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar a aprobat ieri numirea unor noi directori de şcoli, în locul celor care nu ar fi colaborat bine cu instituţia sau care şi-au dorit să revină la catedră u cea mai surprinzătoare este înlocuirea profesorului Tiberiu Dima, de la conducerea Şcolii "Ion Basgan" Focşani, care pleacă împreună cu adjuncta pe care a adus-o în echipă în urmă cu doar un an u şi trei inspectori şcolari trec la catredră din toamnă, făcand loc altor profesori apropiaţi actualei puteri

Luna august vine cu schimbări în învăţămantul vrancean. Primele înlocuiri din funcţii au fost realizate ieri, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie, care a avut loc la prima oră a zilei. Astfel, mai mulţi directori de şcoli îşi vor pierde funcţiile la finele acestei luni. De la 1 septembrie, în posturile ocupate de aceştia în ultimii ani, vor fi detaşate în interesul învăţămantului alte cadre didactice. Poate cea mai surprinzătoare numire este cea a directorului adjunct de la Liceul de Arte, unde în locul profesoarei de educaţie fizică şi sport Mariana Dondoi, care a ieşit la pensie, a fost numită Ramona Găină, nimeni alta decat psihologul şcolii. Ramona Găină este angajata Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) şi are normă atat la Liceul de Arte, cat şi la Colegiul Auto. De la 1 septembrie, aceasta a fost detaşată la Arte. “Propunerea a venit din partea directorului unităţii cu care am colaborat foarte bine. Cred că dumneaei (n.r. Diana Tăicuţu) a dorit o echipă tanără”, ne-a declarat Ramona Găină. Numirea acesteia a luat-o prin surprindere pe directoarea CJRAE, Liliana Jeny Mihai, care, aflată în concediu de odihnă, ne-a declarat că se bucură de această veste. “Pentru noi este un lucru bun, este un plus valoare”, ne-a spus Liliana Jeny Mihai.

Tiberiu Dima lasă directoratul după 10 ani

Şcoala “Ion Basgan” va avea conducere nouă de luna viitoare, după ce atat directorul Tiberiu

Şcoala “Ion Basgan” din Focşani va începe noul an şcolar într-o formulă nouă. Atat directorul plin, profesorul Tiberiu Dima, cat şi adjuncta Lăcrămioara Buscă au cerut la IŞJ trecerea la catedră. În locul acestora au fost detaşaţi profesorul de limba romană Marius Catană - director plin şi Dan Grigoraş - director adjunct. Acesta din urmă revine astfel pe funcţia de pe care a plecat la IŞJ, în urmă cu caţiva ani, cea de inspector de educaţie fizică. Deşi s-a speculat că ar fi putut fi determinat politic să renunţe la post, ambele propuneri pentru şefia şcolii au fost ale directorului încă în funcţie, Tiberiu Dima. “Am făcut cateva propuneri.", ne-a confirmat profesorul Dima, despre care se ştie că este apropiat de liberali. "Funcţia de director presupune responsabilitate şi muncă şi trebuie să ai mintea odihnită pentru că sunt multe cerinţe. Îi voi spriijini cu drag. Pentru cancelaria de la Şcoala “Ion Basgan”, plecarea mea nu este o surpriză, pentru că doream să renunţ de anul trecut, dar nu am făcut-o din cauza şantajului afectiv al colegilor. Îmi doresc o cancelarie echilibrată, aşa cum am avut-o pană acum, iar părinţii trebuie să aibă în continuare încredere în şcoală”, ne-a spus Tiberiu Dima. După 10 ani de directorat, Tiberiu Dima spune că funcţia de director devine mai grea de la an la an, din cauza birocraţiei din sistem. “E obositor, nu am avut concedii de 10 ani. E uzură, iar birocraţia în creştere mi-a pus capac. Nu ştiu caţi directori vor mai rezista ataţia ani... Şi pană la urmă aşa este normal, să vină alţii mai tineri”, ne-a mai spus Tiberiu Dima. Potrivit acestuia, decizia directorului adjunct de a renunţa la funcţie a fost independentă de a sa.

Cu toate acestea, Lăcrămioara Buscă a fost propunerea sa pentru post. Cea mai mare dorinţă a, deja, fostului director este includerea şcolii într-un proiect de reabilitare, aflat pe lista de aşteptare a investiţiilor şcolare, de mai mulţi ani.

Surpriză la Liceul “G.G. Longinescu”

Tot în şedinţa CA de ieri a fost detaşat profesorul de educaţie fizică Cătălin Danciu în funcţia de director al Liceului “G.G. Longinescu” din Focşani, locul fiind lăsat liber după pensionarea, la cerere, a profesorului Ştefan Moraru. Cel care va prelua directoratul de luna viitoare nu a predat pană acum la această unitate şcolară, ocupand catedra fostului director începand din anul şcolar 2014-2015, în etapa de pretransfer din luna aprilie. Şi asta, după ce a intrat în restrangere de activitate de la Liceul cu Program Sportiv. Numirea antrenorului de handbal într-o funcţie de conducere la un liceu care cu greu a fost ţinut pe linia de plutire în ultimii ani nu este văzută cu ochi buni, cu atat mai mult cu cat profesorul nu este omul şcolii şi nu cunoaşte problemele existente în cadrul acesteia.

Şi profesorul Dumitru Zisu, antrenorul de judo de la Liceul cu Program Sportiv, a fost detaşat în funcţia de director al Clubului Sportiv Şcolar Focşani, după ce anul acesta clubul pe care îl coordona a intrat în reţeaua şcolară.

Directori demişi pentru probleme de ... comunicare

Trei directori de şcoli răman fără funcţii din cauza “problemelor de comunicare şi de management”, după cum susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea. Este cazul lui Liviu Fogorş, de la Şcoala Dumbrăveni, care îi va preda scaunul profesorului de istorie Alexandru Crintea. De asemenea, Dorin Miron, directorul Şcolii Jariştea, îi va preda ştafeta Alinei Nicolau, iar Fănică Mărăşteanu de la Şcoala Vizantea Răzăşească va lăsa liber fotoliul de director în favoarea lui Carmen Şandru. Directori noi sunt şi la Şcoala Cîmpineanca, unde în locul lui Valerian Graur, care iese la pensie, va fi instalat profesorul de religie Cristian Niţă. Un nou director vine şi la Fitioneşti, unde în locul Gherghinei Blaj a fost detaşată profesoara Adela Bacalu. La Şcoala Gugeşti, Costina Iancu a ieşit la pensie, iar în locul acesteia unitatea va fi condusă de profesoara de limba romană Anca Martinescu. La Şcoala Varteşcoiu Mihaela Partenie îi va preda ştafeta profesoarei de istorie Mirela Matei. Potrivit unor surse ale ziarului, chiar dacă numirile nu sunt eminamente politice, "pe ici pe colo, prin părţile esenţiale", au contat şi recomandările primite pe linie de partid.

Trei inspectori şcolari părăsesc IŞJ

Trei inspectori şcolari părăsesc Inspectoratul Şcolar din motive diferite. Astfel, inspectoarea de matematică Daniela Sîrghie a anunţat din primăvară că va trece la catedră luandu-şi ore de dirigenţie la clasa a V-a la Colegiul “Cuza” unde este titulară. Aceasta este unul dintre inspectorii cu vechime în IŞJ, avand aproximativ 10 ani pe funcţie. Atribuţiile sale vor fi preluate, potrivit inspectorului general adjunct Luminiţa Balaban, de inspectorul de matematică pentru învăţămant gimnazial Fănel Lipan. Şi inspectorul pentru educaţie permanentă Robert Graur, care lucrează în IŞJ din luna ianuarie a anului 2012, va părăsi inspectoratul pentru funcţia de director adjunct al Liceul Teoretic Odobeşti, unde va prelua postul ocupat pană acum de Mirela Dumitriu. Al treilea inspector care merge la catedră este unul dintre cei mai proaspeţi, aduşi în echipă în toamna anului trecut: Anişoara Piţu, inspector de limba romană pentru învăţămantul gimnazial. Atribuţiile acesteia vor fi preluate de inspectorul de limba romană pentru liceu Silvia Chelariu, a cărei normă va fi reîntregită în acest fel. “Se lucrează foarte greu cu jumătăţi de normă, mai ales pe discipline de examen”, a justificat aceste decizii inspectorul general adjunct al IŞJ Luminiţa Balaban. Organigrama IŞJ va fi luată în discuţie pană la finele acestei luni cand se va stabili forma finală a acesteia. Deocamdată, însă, şefele IŞJ aşteaptă decizia Ministerului Educaţiei privind reconfirmarea lor pe funcţii. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
carmen, acum 1594 zile, 59 minute, 6 secunde
Buuun! Chia asa? Dar pe marea director(are) de la Tanasoaia, de ce o tine in functie? Daca e schimbare, sa fie schimbare! A reusit sa-si aduca toata familia in invatamant, unora, cu mai multa citeste integral
Vasile Popescu, acum 1595 zile, 14 ore, 30 minute, 18 secunde
Schimbarile sunt pe linie politica, unele dintre ele dar, altele nu! Se mizeaza pe formarea unor echipe care sa faca politica primarilor. Vin alegerile! Sunt scoli unde insp. general Zaharia nu a fost citeste integral
iulian, acum 1596 zile, 2 ore, 4 minute, 38 secunde
Scimbarea, este buna. Trebuie sa inceapa de la varf. O conditie este esentiala! Sa fie mai bun decat predecesorul, sa aiba putere de discernamant si, sa fie si capabil. Lipsa de comunicare cu cine? cu citeste integral
andy, acum 1596 zile, 7 ore, 35 minute, 6 secunde
Cuvintele au mare pret....asa ca nu stiu daca se mai poate spune ceva.....Doamne , cate persoane incompetente sunt in functii , in judet , ma si mir cum de nu se crapa pamantul de tot !?! Si totusi , citeste integral
Moraru Rodica (cu adevarat), acum 1596 zile, 10 ore, 24 minute, 15 secunde
Foarte urat ca cineva se foloseste de numele meu si face comentarii neavenite. Rusine!!!!!!!!!!!!! Ai curajul raspunderii si spune-ti numele sdevarat.
Vrinceanu Paraschiv, acum 1596 zile, 14 ore, 26 minute, 47 secunde
In toate unitatile de invatamint sint circotasi! Domnul Talvar a facut cu siguranta cele mai potrivite numiri pentru functiile din unitatilede invatamint invocate in articolul de mai sus.
locic, acum 1596 zile, 15 ore, 7 minute, 26 secunde
la Dumitresti cerem schimbare de director, ramane de ras acest liceu
EU EA, acum 1596 zile, 17 ore, 28 minute, 53 secunde
daca marea doamna a invatamantului da directive ....toata lumea se executa....Danciu director sa ne revenim ....habar nu are ce este invatamantul...
La pariu, acum 1596 zile, 16 ore, 19 minute, 51 secunde
Nu va mai plangeti, o sa aduca fonduri suplimentare , deschide o agentie de pariuri in cadrul liceului.
rodoca moraru, acum 1596 zile, 17 ore, 37 minute, 52 secunde
Felicitări! Cu această ocazie,se distruge și Liceul Teoretic Odobești.
Gigi, acum 1597 zile, 2 ore, 2 minute, 10 secunde
Ar trebui sa se schimbe si directorul de la Liceul Teoretic Emil Botta , Adjud care este pus politic si vrea sa transforme un liceu de oameni normali intr-un liceu de sportivi cu conceptiile dansului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.