Educație

Direcţia de Cultură cere redeschiderea bisericii de la Bordeşti

Mihai Boicu
30 iul 2014 1039 vizualizări
Instituţia de cultură vrea sfinţirea bisericii şi recuperarea picturii realizată de Parvu Mutu u anul viitor se împlinesc 100 de ani de cand ctitoria brancovenească a fost declarată monument istoric

2014 a fost declarat anul “Constantin Branconveanu”, context în care Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional vrea să redea circuitului public biserica brancovenească “Adormirea Maicii Domnului” de la Bordeşti. “Pentru Vrancea, Anul Brancoveanu este un moment de reflexie faţă de patrimoniul cultural care a suferit de-a lungul anilor. În Vrancea, biserica din Bordeşti, zidită iniţial ca mănăstire, este construită în stil brancoveneasc şi este deosebit de valoroasă din punct de vedere al patrimoniului, atat prin ornamentaţii, cat şi prin pictura în frescă realizată de Parvu Mutu”, spune directorul Direcţiei de Cultură, Traian Negulescu, într-un material prezentat la şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural. Biserica din Bordeşti a fost ctitorită între aniii 1698 – 1699, de către căpitanul Mănăilă, dregător al lui Constantin Branconveanu. În anul 1911, ca urmare a degradării, biserica a fost părăsită definitiv, iar în anul 1915 a fost declarată monument istoric. O parte din frescă a fost extrasă după anul 1960 şi transportată la Muzeul de Artă Naţională din Bucureşti. Autoportretul lui Parvu Mutu, realizat de acesta în canatul intrării în pronaos, este considerat a fi cel mai reuşit. “Ulterior, după 1990, biserica a intrat într-un proiect de reabilitare finanţat de către Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului. În acest moment, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Bordeşti este reabilitată complet şi poate fi un exemplu în ceea ce priveşte restaurarea unui monument istoric. Din păcate, biserica nu este deschisă şi nu poate fi vizitată, deocamdată, de publicul larg”, arată Direcţia de Cultură. Instituţia propune realizarea de demersuri comune cu Prefectura şi Consiliul Judeţean, pentru ca Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei să sfinţească ctitoria brancovenească. De asemenea, Direcţia de Cultură vrea recuperarea frescei bisericii, în special a portretului şi a tabloului votiv. Anul viitor, cand se împlinesc 100 de ani de la declararea bisericii ca monument istoric, se doreşte realizarea unui seminar pe această temă la Bordeşti.

58 de inspecţii la monumentele istorice

Ca urmare a problemelor aduse în atenţia Prefecturii privind situaţia patrimoniului istoric din Vrancea, a fost un stabilit un plan de măsuri privind ocrotirea monumentelor. Astfel, au fost efectuate 58 de inspecţii la monumentele istorice şi cinci inspecţii în zona de protecţie a monumentelor istorice, după cum informează cei de la Direcţia pentru Cultură. “În ceea ce priveşte avizarea intervenţiilor asupra monumentelor istorice şi asupra imobilelor care nu sunt monumente istorice, dar care se află în zona de protecţie a monumentelor istorice, vă informăm că în cursul semestrului I din 2014, în cadrul instituţiei noastre au fost emise un număr de 35 de avize”, informează Direcţia de Cultură Vrancea. De asemenea, instituţia a declanşat procedura de clasare în lista monumentelor istorice a bisericii de lemn a schitului Buluc, de pe raza comunei Jariştea, şi a bustului Maior Gh. Pastia, din Cimitirul Sudic, precum şi clasarea mai multor icoane vechi în categoria tezaur/patrimoniu mobil. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.