Educație

Un jurnalist din Focşani şi unul din Noua Zeelandă îşi lansează cărţile la Focşani

Ziarul de Vrancea
30 iul 2014 1421 vizualizări
La început de august vor fi lansate la Biblioteca Judeţeană volumele "Mărăşeştii în fapte şi imagini - O istorie în date", "Cartea Inimii" şi "Scriitorul de vagoane şi alte povestiri aproape adevărate", ultimele două avand ca autori doi vranceni care activează în domeniul jurnalismului

Iubitorii de cultură pot participa în luna august la mai multe evenimente organizate de Biblioteca Judeţeană “ Duiliu Zamfirescu” Focşani. Marţi, la ora 11.00, la sediul central (str. M.  Kogălniceanu 13) va fi organizat evenimentul “Primului Război Mondial:  100 de ani -  Vrancea eroică”. Cu această ocazie va fi lansată cartea "Mărăşeştii în fapte şi imagini – O istorie în date", aceasta urmand să fie prezentată de autori, profesorii Aurel Neculai şi Stănel Ion. Se va face şi vernisarea expoziţiilor tematice de carte curentă, imagini şi documente din colecţiile speciale ale Bibliotecii Judeţene Vrancea parter şi etaj: Primului Război Mondial: 100 de ani -  Vrancea eroică, Primul război mondial în literatură şi Scriitori eroi.

Histache Lungu îşi lansează "Cartea inimii"

Joi, la ora 11,00  - la sediul central se va lansa volumul “Cartea inimii”, scris de fostul jurnalist Hristache Lungu, colaborator voluntar al Ziarului de Vrancea vreme de mulţi ani. Volumul va fi prezentat de Teodora Fîntînaru – director al Bibliotecii Judeţene Vrancea, Laura Breană –jurnalist la Monitorul de Vrancea, Gheorghe Neagu – preşedinte al Asociaţiei Culturale "Duiliu Zamfirescu" şi nu în ultimul rând de Constantin Marafet, editorul cărţii, după cum informează Biblioteca. Multe dintre creaţiile care văd lumina tiparului în carte au fost publicate şi în Ziarul de Vrancea, la rubrica “Eterna comoară”, creată special pentru poetul Hristache Lungu, unde publică adesea poezii şi pamflete. Gazetar vrancean de origine gălăţeană, Hristache Lungu a fost inclus în volumul „Personalităţi romane şi faptele lor” al lui Constantin Toni Dartu. Prietenia cu Nicolae Labiş a fost un punct de referinţă în existenţa sa artistică, prietenie care a început în anul 1952, odată cu înscrierea ambilor în aceeaşi clasă la Şcoala de Literatură şi Critică Literară "Mihai Eminescu". Prietenia lor a continuat pană la decesul prematur al poetului Labiş, la 21 de ani, avand ca rezultat o intensă activitate epistolară între cei doi. Amintirile sunt încă proaspete în mintea jurnalistului, care de altfel le-a relatat în cadrul unor articole apărute în ziare şi reviste literare.

Cartea unui vrancean din Noua Zeelandă

Vineri, la ora 14,00, tot la sediul central se va organiza lansarea cărţii "Scriitorul de vagoane şi alte povestiri aproape adevărate", apărut la Editura Tracus Arte, 2014, sub semnătura lui Alex Pleşcan, un vrancean care trăieşte în Noua Zeelandă şi care se va întoarce la Focşani special pentru acest eveniment. Cum autorul a fost coleg şi prieten cu prefectul Cătălin Popescu, evenimentul literar este organizat de Biblioteca Judeţeană în parteneriat cu Instituţia Prefectului. "În prezenţa autorului, vor vorbi despre volum dna. Teodora Fîntînaru – Director al Bibliotecii Judeţene, dna profesor Mihaela Neagu, dl Traian Negulescu- Director al Direcţiei Judeţene pentru Cultura Vrancea”, spun organizatorii. Alex Plescan s-a născut în Focşani, are studii de litere şi jurnalism şi a lucrat pe trei continente în producţia de ştiri şi documentare TV. El activează ca scriitor şi jurnalist, iar în paralel este manager pentru o firmă industrială. De-a lungul anilor a scris proză, versuri, comentariu politic, eseu, critică şi teatru. În 1990 a fost iniţiator şi co-fondator al Clubului literar, prima grupare artistică post-comunistă din România. În urma acestei activităţi a apărut în 1992 volumul colectiv Ficţiuni. În 1993, Alex a debutat dramaturgic la Bucureşti cu o adaptare după Roald Dahl, în regia lui Thomas de Mallet Burgess, potrivit unei prezentări publicate pe site-ul atelier.liternet.ro. Din 1999, Alex Pleşcan s-a stabilit în Insula de Sud a Noii Zeelande, o ţară exclusivistă unde romanii se bucură de o imagine bună graţie seriozităţii celor care ajung acolo. (S. VRÎNCEANU, R. MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.