Educație

Pictorii din "Grup 5" şi-au dat întâlnire la Galeriile de Artă din Focşani

Ziarul de Vrancea
18 iul 2014 1682 vizualizări
Expoziţia „Grup 5” este rodul a peste 40 de ani de muncă a celor mai reprezentativi artişti plastici din zona noastră

De câţiva ani „Grup 5”, din Focşani este prezent cu expoziţii care aduc pe simeze lucrări ale unor pictori cu un foarte bun renume, recunoscuţi pe plan naţional, membrii ai UAP - filiala Vrancea. Au dat toate bătăliile inerente obţinerii unui nume şi clădirii unei cariere în domeniu. Ceea ce se vede pe simeze este rodul muncii şi perfecţionării lor în ultimii 30-40 de ani. „Grup 5” este format din pictorii Elena Stoiciu,Virginia Hossu, Elena Pascu Bîrhală, Viorica Kalany şi decanul de vârstă, profesorul Nicolae Rădvan. Aşa cum remarca şi pictorul Liviu Nedelcu, directorul  Centrului Cultural Vrancea, care a găzduit expoziţiile grupului la Galeriile de Artă din Focşani, cei 5 artişti ocupă un loc important în cultura românească putând sta alături de marii artişti contemporani.

Catene - le Elenei Bîrhală

Elena Pascu Bîrhală a aprofundat cu rafinament arta de a picta lumina, aerul care scaldă tabloul, căldura chihlimbarie care-l îmbibă - lumina devenind ca mierea, care „inundă” compoziţia, se mişcă jur împrejur dându-i o nouă dimensiune. În două - trei cuvinte aş putea spune că, în totul, pictoriţa ne revelă frumosul pur şi simplu, în trend în acest moment. Ca noutate, Elena Pascu Bîrhală şi-a prezentat, în premieră la Focşani, Catene - le. De această dată motivul care o inspiră este mult mai profund, auster, încărcat de spiritualitate, graţie şi nobleţe. Atmosfera este fluidă şi aştepţi, din clipă în clipă, să apară îngeri în acest spaţiu adânc, în care lumina zilei „e atât de cernută”. Vin să completeze imaginea artistului la maturitate, naturile statice cu flori, o stare a sufletului într-un anume moment al zilei, ce ţine de lumină, culoare, mirezme. Nu poţi trece repede peste fineţea cu care abordează „modelul” ( floarea! ), iscusinţa care ţine de talent.    

Lumea picturală a Elenei Stoiciu

Mai apropiată de lucrările Elenei Pascu Bîrhală - prin viziune artistică -  diferită însă prin nuanţe, culori şi trăiri specifice actului de creaţie - este pictoriţa Elena Stoiciu, prezentă în expoziţie cu un portret care  dezvăluie existenţa spirituală a modelului, în nuanţe sulfuroase, dar şi lucrări care ating şi revelă impalpabilul ca în „Visul” şi „Lumea la început”. Tablourile sunt echilibrate, ingenios decupate, perfecte, am putea spune, servind privitorul căruia i se dezvăluie originalitatea şi amprenta personală a Elenei Stoiciu, de această dată cu 6 lucrări în expoziţie.

Viorica Kalany -jurnal de călătorie în imagini

Acuarelele Vioricăi Kalany sunt oglinda pictoriţei. Fragilitatea florilor, peisajele înceţoşate ale Italiei, tremurând uşor în suflarea mediteraneeană, sunt minunea care îi deschid privitorului drumul spre vis. Nu doar pentru a visa dar şi pentru „a vedea” locurile pe unde acest om de artă, extrem de sensibil, a trecut, fotografiind cu ajutorul memoriei tot, păstrând aceasta adevărată comoară de frumuseţe şi sensibilitate pentru a ne-o întoarce ( nouă ), celor care o privim şi o primim în suflet...  Peisajele sunt susţinute de o atmosferă încărcată de nostalgii... De aceea cred că ce ne aduce ca noutate

Pictorul cu pensulă de ... chirurg

Nicolae  Rădvan  este decanul de vârstă. Întotdeauna m-au uimit lucrările sale, dar de emoţionat, mă emoţionau mai puţin. Lucrul său mi se părea „chirurgical” realizat, cu creierul şi nu cu inima, şi cât de mult m-am înşelat...  Privindu-i lucrările cu atenţie sporită am ajuns să iubesc ceea ce face, admirabilele sale portrete, peisajele cu amprentă unică, inconfundabilă. În expoziţia „Grup 5” a fost prezent cu mici tablouri viguroase, profunde, în care pictorul este el însuşi, ca de obicei. Lucrările spun o poveste pe înţelesul tuturor, ţinând cont - cu voie sau fără de voie - de viaţa şi de trăirile noastre intime, de sentimente. Excepţională lucrarea „Pe mirişte, după treierat”.

"Nervul" Virginiei Hossu

Lucrările Virginiei Hossu, pe care o admir nespus, au un colorit suculent cu ajutorul căruia îşi „contruieşte” şi echilibrează tabloul: mult verde aproape negru, negru surd şi ce mai rămâne, alb, dar apropierea le este mai mult decât benefică. Peisajele sunt susţinute de desenul cu contur aproape bărbătesc, ceea ce este o mare calitate: mâna este sigură, viguroasă, precisă, uneori „nervoasă” ceea ce este benefic pentru artistă. La fel şi în cazul portretelor unde legătura cu modelul - Victor, Corina, Cătălin, copiii şi nepotul său, pare să conteze mult impulsionând starea de graţie. Minunat şi „Adam si Eva”, acest mit al începutului omenirii care apare constant în lucrările sale. 
Este această artă indiscretă? Indiscutabil, da! Dar de o indiscreţie, nobilă, constructivă, în echilibru cu ceea ce se obţine la final. Confirmat şi de iubitorii de artă prezenţi în număr mare la vernisajul ultimei expoziţii „Grup 5”. (Janine VADISLAV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.