Educație

Poezia, surpriza de la Bac

Ziarul de Vrancea
30 iun 2014 2915 vizualizări
Candidaţii la examenul maturităţii au avut parte de o surpriză ieri cand s-au trezit că au de rezolvat cerinţe legate de poezie u după calculele absolvenţilor, din bolul cu subiecte era de aşteptat să fie extrasă proza

2.347 de absolvenţi vranceni de liceu erau aşteptaţi ieri la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat: cea de limba şi literatura romană. Dintre aceştia s-au prezentat în sălile de examen la ora deschiderii plicurilor cu subiecte 2.232 candidaţi, absentand 115. Candidaţii au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele probei. Şi anul acesta, subiectele au fost diferite, în funcţie de profil. Decizia a fost luată după ce proba a pus multe probleme în ultimii anii deoarece elevii de la profilul real studiază limba romană în mai puţine ore decat cei de la uman. Varianta extrasă ieri a fost cea cu numărul 7. Aceasta a conţinut, pentru absolvenţii de profil uman, un un text la prima vedere din “Donna Alba” de Gib Mihăescu, pe baza căruia erau nouă cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular, teorie literară, precum şi capacitatea de interpretare a unui text literar. La subiectul al doilea s-a cerut scrierea unui text argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii, iar la subiectul al treilea se cerea redactarea unui eseu despre viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu. Absolvenţii profilului real au primit un text din opera “Omul din vis” de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare şi perspectiva narativă, de explicat rolul verbelor la imperfect şi de demonstrat prin două argumente că textul aparţine genului epic, precum şi comentat o secvenţă. La subiectul al doilea era de redactat un eseu despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos. La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a de la profilul real trebuiau să scrie un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.

Surprinşi de poezie

Proaspeţii absolvenţi de liceu au început să iasă din săli la expirarea celor trei ore avute la dispoziţie. La Colegiul Naţional “Cuza” Focşani, unde au susţinut examen atat elevii unităţii cat şi cei ai Liceului cu Program Sportiv, puţini au fost cei pe chipurile cărora se citea liniştea. Cei mai mulţi candidaţi ne-au declarat că au fost surprinşi de poezie. “Nu se aştepta nimeni să dea poezia. Eu am mai vorbit cu cei din ţară, din Consiliul Naţional al Elevilor, şi toţi mergeau pe trei subiecte: “Enigma Otiliei” , “Moromeţii” sau “Moara cu noroc”. Cand au văzut "poezie" toţi colegii erau terminaţi în clasă. Ne-am gandit că la simulare au dat roman, la bacul olimpicilor dramă, iar acum poezie. Noi am crezut că merg liniar. La uman, unde ar trebui să fie mai greu, noi am avut de ales, iar la real au avut Eminescu. Eu am ales Nichita Stănescu, dar dacă ne dădea romanul eram absolut sigur pe ceea ce făceam”, ne-a declarat Cristian Gîrneaţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor. “A fost greu ... Nimeni nu se aştepta la Eminescu. Noi am crezut că vor da proză. Eram sigură că vor da proză şi m-am axat mai mult pe asta. Am scris din ce mi-am amintit”, ne-a declarat una dintre elevele CNC.

Eminescu, învăţat la meditaţii

Au fost şi absolvenţi mulţumiţi de subiecte, puţini la număr, ce-i drept. “Eu am învăţat Eminescu şi pentru mine a fost uşor. Mulţi nu au învăţat pentru că au zis că s-a dat acum doi ani. Tot poezie s-a dat în ultimii trei ani şi, fiind mult de învăţat, colegii au mai tăiat de pe listă unii autori, printre care şi Eminescu. Avand în vedere că s-a dat şi acum doi ani, probabilitatea ca să se dea din nou era mică. Eu am învăţat Eminescu pentru că mi-a ţinut profesoara de la pregătire o prelegere timp de două zile în care mi-a zis că e posibil să se dea orice şi m-a convins”, ne-a declarat Alin Năstase, absolvent de “Cuza”, profil mate-info. Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Vrancea, Silvia Chelariu, spune că subiectele au avut un grad mediu de dificultate. “Subiectele au fost frumoase, respectand programa de examen pentru cele două profiluri. Prin cele zece variante care se elaborează, subiectele acoperă toată programa şcolară, inclusiv poezia”, ne-a declarat profesorul de limba romană Silvia Chelariu.

Emoţii pană pe 11 iulie

Tezele au fost duse în cele două centre zonale de evaluare stabilite la Colegiul Tehnic “Gh. Asachi” şi la Liceul “G.G. Longinescu” Focşani. Astăzi este zi de pauză la bacalaureat, iar maine candidaţii la examenul maturităţii vor susţine proba obligatorie a profilului la matematică sau istorie, iar pe 4 iulie se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor se va face pe 7 iulie (până în ora 12,00), iar contestaţii se vor depune în aceeaşi zi, între orele 12,00 – 16,00. Acestea vor fi soluţionate în perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 11 iulie. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
VL, acum 3580 zile, 7 ore, 10 minute, 20 secunde
Profesorii şi absolvenţii care sunt surprinşi când la bacalaureat se mai dă şi Eminescu au ceva probleme cu valorile adevărate ale acestei ţări.Firesc ar fi să aşteptăm cu înfrigurare un citeste integral
, acum 3580 zile, 8 ore, 18 minute, 3 secunde
Generatiile actuale au o calitate esentiala unor oameni de viitor: capacitatea de a fi surprinsi si de a se mira! Totul ii surprinde, viitorul se arata luminos, un sir interminabil de semne de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.