Educație

Schimb de experienţă între Grădiniţa 1 Focşani şi Vintileasca

Ziarul de Vrancea
18 iun 2014 4309 vizualizări
Sub moto-ul “Drumul către casa unui prieten nu e niciodată lung!”, prichindeii din Focşani şi Vintileasca au învăţat cum se leagă prietenii, în cadrul unui schimb de experienţă u micii orăşeni au aflat cu uimire ce eforturi fac prietenii lor de la munte pentru a ajunge la grădiniţă, dar au fost invidioşi de numele de poveste pe care le au grădiniţele lor u la Bahnele de Jos preşcolarii merg la grădiniţă … acasă la tanti Stănica Stăruială

18 iunie 2014

FOTO1:

“Rita Gărgăriţa”, “Merişorul de Aur”, ”Piticul explorator” şi “Voinicelul” , grădiniţele de poveste din Vintileasca

Preşcolarii Grădiniţelor 1 Focşani şi ai unităţilor din comuna Vintileasca au învăţat că prietenia se leagă de la varste fragede. Educatoarele au gandit un proiect educaţional ce a constat într-un schimb de experienţă, menit să îi ajute pe cei mici să înţeleagă modul în care se leagă prietenii. Proiectul intitulat “Prietenia, un dar pentru tine!”, desfăşurat sub moto-ul “Drumul către casa unui prieten nu e niciodată lung!”, şi-a derulat primele activităţi, urmand să continue şi anul şcolar următor. După vizita copiilor din Vintileasca la Focşani, unde cei mici au văzut pentru prima dată o unitate şcolară din oraş, săptămana aceasta a fost randul preşcolarilor din municipiu să vadă unde învaţă colegii lor din zona de munte. Astfel, curioşii princhindei ai  Grădiniţei 1, însoţiţi de educatoarele Ioana Maxim şi Cătălina Voineag, au ajuns luni în Vintileasca unde au avut parte de o experinţă extrem de interesantă. Prima oprire a fost la Grădiniţa “Merişorul de Aur” Bahnele, unde educatoarea Mariana Noapteş i-a întampinat pe cei mici cu multă căldură, ajutandu-i să se acomodeze cu sala de clasă a amicilor lor. Aici au aflat că unii dintre copii se trezesc foarte devreme şi parcurg în fiecare zi, cu microbuzul, caţiva kilometri buni pentru a ajunge la grădiniţă. După vizitarea unităţii, una neaşteptat de modernă, deşi nu este încă finalizată, cei mici au fost invitaţi să viziteze o altă grădiniţă care funcţionează într-o casă particulară.

La grădiniţă la tanti Stănica


Grădiniţa din casa Stănicăi Stăruială


Plimbarea în aer liber a constituit prilej de a admira mediul înconjurător


“Ferma coţofanei vesele” în interpretarea elevilor şcolii de centru

 

După un drum de 4 km, parcurşi cu microbuzul, şi o privelişte cum rar poate fi văzută, micii orăşeni au intrat în casa Stănicăi Stăruială unde funcţionează Grădiniţa”Piticul explorator” Bahnele de Jos. Aici, 10 copii vin zilnic acasă la tanti Stănica unde îi aşteaptă educatoarea Veronica Potop. Stănica Stăruială şi-a pus la dispoziţie cea mai frumoasă şi cea mai mare cameră  pentru a-i scuti pe cei mici să facă naveta pană la Grădiniţa Bahnele. “Sunt 7 ani de cand în casa mea funcţionează grădiniţa. În satul nostru nu era grădiniţă iar copiii nu aveau unde să se ducă decat în alt sat. M-a rugat primarul să-i primesc şi am acceptat.”, ne-a spus proprietara casei. Văzută de dinăuntru, dacă nu ai şti că ai intrat într-o casă particulară, nici nu ţi-ai putea imagina că aici nu a funcţionat dintotdeauna grădiniţa! Următoarea oprire a fost la Grădiniţa “Rita Gărgăriţa” Vintileasca, unde educatoarea Ioana Banu şi preşcolarii de aici i-au întampinat pe amicii lor de la Focşani cu bomboane. Din păcate nu a mai fost timp de vizitarea celei de-a patra unităţi din proiect, Grădiniţa “Voinicelul” Neculele, condusă de educatoarea Aurica Popescu, dar cu siguranţă la următoarea vizită, aceasta va fi principala locaţie unde cei mici se vor opri.


“Dulapul” şi lebeda de la Vintileasca, atracţiile celor mici


”Dulapul”, strămoşul învartitorilor

Lebăda care se plimba pe lacul din Vintileasca

Ultimul popas a fost la Şcoala “Regina Maria” Vintileasca, unde oaspeţii au fost întampinaţi de directorul unităţii Fănel Cruceanu, care le-a urat “bun venit”, apoi au fost spectatori la piesa “Ferma coţofanei vesele” de Radu Tudoran, pusă în scenă de elevii de gimnaziu. Cu toţii s-au înfruptat apoi din plăcintele tradiţionale ale locului, prăjituri de casă şi sirop de trandafiri, iar la finalul întalnirii au primit din partea gazdelor diplome pentru “cel mai bun prieten”. Prichindeii focşăneni nu au părăsit Vintileasca înainte de a se bucura de o ieşire în aer liber la lacul devenit celebru în zonă pentru sărbătorile locale care se desfăşoară periodic. Aici cei mici au văzut o lebădă, dar au aflat şi cum arătau tiribombele pe vremea străbunicilor.
 “Le-am vorbit doamnelor educatoare despre zona noastră şi ne-am gandit că acesta este cel mai bun mod de a le demonstra celor mici cum se leagă prietenii. Copiii noştri au fost foarte impresionaţi de faptul că cei din Focşani mănancă şi dorm la grădiniţă, noi avand program doar pană la ora 12,00”, ne-a declarat educatoarea Mariana Noapteş de la Grădiniţa Bahnele.

“Prietenia, un dar pentru tine!”

“Comunicarea, preocuparea pentru copil, relaţiile, comunitatea sunt patru concepte fundamentale pe care se bazează învăţămantul  preşcolar. Fiecare grup de copii este o comunitate care apreciază prietenia, amabilitatea, colaborarea, competiţia, care rezolvă probleme, controverse şi explorează idei noi. Am considerat, aşadar, oportună extinderea ariei de colaborare şi iniţierea de parteneri noi, care să deschidă un camp mult mai larg de observare, de cunoaştere şi de dezvoltare a sociabilităţii copiilor.
Ne-am orientat spre grădiniţele din mediul rural, tocmai pentru a stimula curiozitatea şi interesul copiilor faţă de preocupările şi activităţile desfăşurate în acele zone.”, ne-a spus educatoarea Cătălina Voineag de la Grădiniţa 1 Focşani. Proiectul “Prietenia, un dar pentru tine!”, în care mai sunt implicate din partea Grădiniţei 1 educatoarele Constanţa Vatră, Luminiţa Buric şi Lucica Drăstaru, va continua şi în anul şcolar următor. Următoarea întalnire a preşcolarilor din Vintileasca şi din Focşani va fi, cel mai probabil, în preajma sărbătorilor de iarnă pentru că în zona montană se păstrează unele obiceiuri tradiţionale care i-ar încanta pe cei mici. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Felicitari!, acum 3591 zile, 20 ore, 40 minute, 10 secunde
Frumos proiect! La mai multe!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.