Educație

Seara serenadelor cu Orchestra "Unirea"

Ziarul de Vrancea
18 iun 2014 1122 vizualizări
Cu toţii asociem serenada cu imaginea tanărului care, sub clar de lună, înarmat cu o lăută înalţă canturi de dragoste iubitei aşteptate să iasă la balcon. Este muzica nopţilor de vară,muzica îndrăgostiţilor.

Dacă te gandeşti că celebrei Eine Kleine nachtmusik, compusă de Mozart în 1787, i se mai spune "Mica serenadă", nu poţi decat să saluţi ideea conducerii Ateneului Popular de a oferi focşănenilor ca spectacol al muzicii alte trei binecunoscute serenade. Chiar dacă vremea de afară era bacoviană, voia bună a muzicii oferite publicului a făcut sală plină. Dirijorul Vincent Gruger a asigurat unitatea instrumentală şi o prestaţie de excepţie a orchestrei, în ciuda gradului ridicat de dificultate al partiturilor. Ceaikovski la Focşani, interpretat la un asemenea nivel, înseamnă o adevărată realizare. Piesa acestuia, Serenada pentru orchestră de coarde op 48, a fost de altfel şi prima în program. Prima parte are ca bază o temă plină de pasiune pe care se brodează o temă secundară jucăuşă. A doua parte este un vals nemuritor ce te îndeamnă spre reverie. Pe muzica valsului au fost puse în scenă nepieritoare interpretări de balet. Partea a treia e dominată de tonuri elegiace cu specific rusesc. Piesa se încheie printr-o amplă desfăşurare simfonică avand în centru teme populare. Schubert este prezent prin o adaptare a Serenadei D 957 aprţinand ultimului ciclu de lieduri numit Cantecul Lebedei. Predomină atmosfera lirică, interiorizată, nostalgică întreruptă de scurte avanturi sentimentale.Tipic pentru un romantic. Seninul, pofta de viaţă, eleganţa le regăsim în serenada pentru coarde opus 22 a lui Antonin Dvorak.Tradiţia clasică de inspiraţie mozartiană se îmbină cu pasiunea romantică şi filonul ceh rezultand o muzică puternică dar în acelaşi timp fragilă, pe alocuri melancolică, în general optimistă. În concluzie, a fost o seară de excepţie pentru cei ce iubesc muzica. (D. N.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.