Educație

VIDEO!!! Mihai Eminescu din Călieni a dat ieri bacul la limba romană

Ziarul de Vrancea
10 iun 2014 6748 vizualizări
Tanărul pe nume Eminescu Mihai a trecut cu bine de proba orală a bacalaureatului şi visează să ajungă ... pompier u tanărul care poartă numele marelului poet s-a născut pe 23 ianuarie 1995 u "Din păcate, Mihai Eminescu al nostru nu s-a născut şi poet!”, ne-au spus colegii săi

Ieri, proaspeţii absolvenţi de liceu au început primul examen serios din viaţa lor: bacalaureatul. Printre ei se află şi tânărul Mihai Eminescu care a susţinut proba orală la limba şi literatura română. Nu vorbim de poetul Mihai Eminescu, ci de un tanăr care poartă acelaşi nume cu al marelui poet naţional. Tanărul vrancean nu scrie poezie, ci doar o citeşte... în timp ce se pregăteşte să devină tehnician electromecanic. De loc din satul Călieni, comuna Năneşti, Eminescu Mihai studiază la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau“ din Focşani şi de cand se ştie lumea l-a luat în ras cand, la prima întalnire, şi-a spus numele. Acum îşi aminteşte razand cum oamenii i-au cerut uneori să se legitimeze, inclusiv jandarmii cand l-au oprit la un moment dat pe stradă.Oricat de ciudat ar fi colegii s-au împăcat cu ideea de a învăţa alături de Eminescu, chiar dacă acesta nu a fost mereu capabil să le sufle răspunsurile corecte la ora de limba romană. „La început m-am minunat puţin că avem şi un Eminescu şi un Iliescu în clasă! În timp m-am acomodat cu ei. Scrie poezii? Nu, din păcate, nu s-a născut şi poet!”, spune unul din colegii de clasă. Directorul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau“  spune că acesta este unul dintre numele frumoase ale elevilor din liceu şi că de-a lungul timpului au fost unele care nu pot fi pronunţate. Oricum ar fi, tanărul a suscitat curiozitatea cadrelor didactice de la început, dar nu s-a dovedit a fi o sclipire de geniu eminescian, ci mai degrabă o scanteie care să pună în mişcare motoarele mecanice. "Înclinaţii artistice, legate mai ales de domeniul poeziei, nu ştiu să fi avut. Eminescu Mihai s-a remarcat ca un elev bun la profilul lui de tehnician electromecanic. Să sperăm că se va dovedi elev bun prin promovarea examenului de bacaluareat şi să aibă succes la admiterea la facultate”, ne-a declarat profesorul Gabriel Danielescu, directorul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau“  Focşani.

Bunica lui Mihai Eminescu a fost luată în ras

Tanărul care poartă numele marelului poet s-a născut la data de 23 ianuarie 1995 şi singura legătură dintre el şi marele poet este prenumele. „Am avut avantaje, dar şi dezavantaje purtand acest nume. Să încep cu dezavantajele: nimeni nu mă crede cand îi spun că mă cheamă Mihai Eminescu. Avantajul este că nu-mi uită nimeni numele. Cand fac cunoştinţă cu cineva nu-mi uită numele iar unii sunt mai indulgenţi cu mine cand află că mă chemă Mihai Eminescu,” ne-a spus Mihai Eminescu din Călieni, care ne-a mărturisit că şi-ar dori să devină pompier după terminarea studiilor. Tanărul nu o fi el poet înnăscut, dar a prins o pasiune pentru poezia lui Eminescu şi a mers chiar la Iaşi pentru a vizita oraşul tizului său, care i-a rămas la suflet. A poposit pentru cateva minute şi la Teiul lui Eminescu din Parcul „Copou”, unde a meditat la numele pe care îl poartă. Bunica lui Mihai Eminescu spune că a fost luată în ras de medici cand s-a dus să-l declare la starea civilă după naştere. Dar anii au trecut, iar tanărul Eminescu s-a acomodat şi el cu greutatea numelui pe care-l poartă. „Atunci cand m-am dus la doctoriţă să îl declar m-a întrebat dacă nu glumesc. «Spune, bre, tanti, ce nume vrei, că noi trecem».", aşa mi s-a spus. Le-am spus să-l treacă Eminescu Mihai, că aşa l-a botezat naşul său, a fost dorinţa lui că voia să iasă din el băiat deştept.”, ni s-a destăinuit Ioana Mihai, bunica lui Eminescu Mihai din Vrancea.  (Aurelian IVAN)

Bacul continuă astăzi

Examenul de bacalaureat continuă astăzi şi maine cu proba A de evaluare a competenţelor de comunicare în limba romană. Cei care, din varii motive, au absentat ieri se pot prezenta astăzi sau maine pentru a susţine proba. În prima zi a examenului nu au fost semnalate incidente, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea.  Candidaţii nu au voie în sala de examen cu telefoane mobile sau alte sisteme de comunicare cu exteriorul, dar nici cu manuale sau fiţuici. Cei care vor fi prinşi vor fi eliminaţi, transmit oficialii IŞJ. La prima probă a examenului de bacalaureat sunt înscrişi 2.069 de candidaţi. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.