Educație

DOCUMENT ATASAT!!! : Focşaniul, centrul geografiei romaneşti pentru o zi

Ziarul de Vrancea
9 iun 2014 2325 vizualizări
O lecţie de istorie a geografiei a fost predată tinerilor de către prof. univ. dr. doc. Grigore Posea, discipol al geografului vrancean N. Al. Rădulescu

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional “Unirea” din Focşani a găzduit sambătă simpozionul-concurs “Vrancea - geografie fizică şi umană”, eveniment dedicat memoriei geografului vrancean N. Al. Rădulescu, la 25 ani de la trecerea acestuia la cele veşnice. Cei prezenţi au avut şansa să asiste la o oră de istorie a geografiei predată de prof. univ. dr. doc. Grigore Posea, liderul generaţiei de aur a geografiei româneşti, aşa cum a fost numit la omagierea întregii sale activităţi în 2008. Acesta i-a avut ca mentori pe doi dintre cei mai mari geografi romani: Vintilă Mihăilescu şi Nicolae Al. Rădulescu, acesta din urmă fiind cel care i-a insuflat spiritul didactic, disciplina expunerii şi a argumentării, potrivit specialiştilor în domeniu. Profesorul universitar dr. doc. Grigore Posea a vorbit despre personalitatea celui care a fost profesorul N. Al. Rădulescu şi despre  regionalizarea României. Personalitatea profesorului N. Al. Rădulescu a fost evocată pornind de la anii de studenție ai profesorului Grigore Posea, când cursurile predate de V. Mihăilescu, N. Al. Rădulescu şi Raul Călinescu alternau cu cele predate de „noii” profesori aduşi de partid. Pasiunea pentru geografie, relevanţa pentru viaţă şi aplicabilitatea cunoştinţelor predate, rolul geografiei în problemele actuale de la planingul teritorial la dezvoltarea durabilă având în vedere raporturile om-mediu (fenomene de risc, presiunea umană, poluare) sunt cateva dintre aspectele evocate sambătă, general valabile, ce trebuie transmise oricărui elev de către profesorul său, potrivit inspectorului de geografie Dănuţ Săcrieru. O altă temă abordată din perspectivă ştiinţifică a fost regionalizarea. Despre personalitatea profesorului Nicolae Al. Rădulescu a vorbit şi cercetătorul ştiinţific Şerban Dragomirescu.

Olimpicii Vrancei la geografie, premiaţi în cadru festiv

Memoria geografului vrancean N. Al. Rădulescu, evocată de discipolii săi, printre care prof. univ. dr. doc. Grigore Posea

Cu această ocazie a fost organizat un concurs pentru elevii de liceu, care a abordat teme din opera lui N. Al. Rădulescu. Acesta a fost câştigat de un echipaj al Colegiului Naţional „Unirea” coordonat de profesoara Mariana Pecetescu, urmat fiind de un echipaj al Colegiului Naţional „Cuza” coordonat de profesoara Loredana Diac şi de un alt echipaj al Colegiului Naţional „Unirea” coordonat de Octav Dragomir. Au fost acordate două menţiuni Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, coordonat de profesoarele Alis Lupu şi Nistor Mirela, şi Colegiului Tehnic „Ion Mincu” coordonat de profesoara Ioana Cojocaru. De asemenea, au fost premiaţi elevii vranceni care au obţinut rezultate la Olimpiada naţională de geografie şi la Concursul şcolar „Terra”. Atat cei 14 elevi premianţi la faza naţională a Concursului „Terra”, din cei 15 participanţi din Vrancea, dar şi cei trei elevi care au obţinut premii la Olimpiada naţională de geografie au primit diplome şi cărţi de specialitate. Pe site-ul ZdV găsiţi numele acestora într-un document ataşat. (M. VLĂDESCU)


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cepoiu Georgiana , acum 3604 zile, 4 ore, 57 minute, 58 secunde
Vreau si eu sa stiu de ce Colegiul Economic este trecut ca avand prima mentiune ? Colegiul Tehnic Ion Mincu a avut prima mentiune cu 77 de puncte , deci peste Economic cu 72 de puncte .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.