Educație

Cristian Cazacu, la un pas de a intra în Cartea Recordurilor

Aurelian Ivan
4 iun 2014 3888 vizualizări
Autorul celei mai mari hărţi manuale a globului pămantesc, avand 21 metri pătraţi, a primit confirmarea de la Guiness Book că lucrarea sa este unică u tanărul licean mai are doar un pas pentru a-i fi înregistrat recordul u cel mai tanăr cartograf din ţară lucrează acum la o hartă a adancimilor Mării Negre

La doar 8 ani, focşăneanul Cristian Cazacu a desenat prima hartă din viaţa sa: harta Chinei. Fără să-l ajute nimeni din familie, a început  să  „călătorească” pe glob folosind un marker şi pixuri colorate. Liniile se transformau în continente, oceane si mări, ţări şi oraşe despre a căror existenţă atunci a aflat. „Prima hartă am făcut-o prin clasa a II-a sau a III-a. A fost harta Chinei, dar îmi aduc aminte că am lucrat la nişte hărţi ale României înainte de clasa a-I-a. Prima dată lucrez de pe harta pe care pornesc, o împart în pătrăţele, în meridiane şi paralele, iar de acolo introduc în hartă marginile continentelor sau limita de uscat.

Nu cunosc pe nimeni să lucreze la aşa ceva, sunt singurul!”, spune Cristian  Cazacu, elev, acum, în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani. Pentru a duce la bun sfârşit acest proiect personal, harta globului pământesc, Cristian a lucrat un an şi şase luni, stând ore în şir, în genunchi. Nu a simţit oboseala şi nici nu s-a plictisit pentru că este pasionat de această activitate. Primul care s-ar părea că i-a remarcat talentul a fost profesorul de geografie din şcoala gimnazială. „Într-adevăr, l-am avut elev pe Cristian în gimnaziu, la Şcoala „Anghel Saligny”, şi încă de la primele ore am văzut că este pasionat de geografie şi în special de cartografie. Se uita foarte mult pe hărţi, studia atlase, este o pasiune pe care a moştenit-o din familie. Părinţii l-au încurajat, iar eu nu am făcut altceva decât să îl ajut să înţeleagă anumite lucuri, anumite taine ale geografiei”, povesteşte profesorul Octavian Dragomir.

A ajuns „vedetă„ printre colegii săi la Unirea

În toamna anului 2013, Cristian Cazacu a devenit licean la Colegiul Naţional „Unirea”. Deşi a ţinut secret acest hobby al său, profesoara de geografie a fost uimită cand a aflat ce preocupări are adolescentul de doar 15 ani. „Am sperat să devină elevul colegiului nostru, dar nu ştiam că îi voi fi profesoară şi am constatat că în plus faţă de cartografie îi place şi geografia, participand anul acesta la olimpiadă, faza judeţeană”, ne-a spus profesoara Mariana Pecetescu, de la Colegiul „Unirea”. Noii colegi de la liceu sunt uimiţi de interesul colegului şi de faptul că în loc să iasă la plimbare în oraş preferă lucrul migălos la hartă. „Face ceva diferit, este un mod nou de a-ţi omorî timpul, ca să zic aşa!”, spune unul din colegii săi. „Am zis «wow» cand am aflat că a terminat harta într-un an şi ceva! Mi s-a părut suprinzător”, a completat o colegă. S-ar părea că talentul cu totul deosebit l-a moştenit de la cei doi bunici, preocupaţi şi ei de cartografie, dar Cristian vrea să ducă mai departe pasiunea sa de a întocmi hărţi manuale şi planuri topografice.

Lucrează la prima hartă a adancimilor

Părinţii Lia şi Remus Cazacu îi sunt mereu aproape. Mama puştiului spune că a fost uimită de capacitatea sa de a face lucruri dificile din primii ani de viaţă. „Dacă a învăţat singur alfabetul la trei ani, tot din curiozitate, vă daţi seama ce fel de copil este! Noi nu l-am impulsionat în niciun fel, pur şi simplu a copiat şi a învăţat singur ceea ce ştie să facă.", povesteşte mama lui Cristian, Lia Cazacu, specialist la Direcţia pentru Tineret şi Sport Vrancea. În acest  moment Cristian lucrează la o hartă a Mării Negre, care va fi prima sa hartă batimetrică (BATIMETRÍE- Ramură a hidrometriei care se ocupă cu măsurarea adâncimii apei în mări, lacuri şi rauri) şi la una a Republicii Moldova. În viitor adolescentul se visează student al Facultăţii de Cartografie pentru a face din această pasiune o carieră. Harta globului pământesc, cu care se mandreşte foarte mult, a fost expusă prima dată în holul Facultăţii de Geografie din Bucureşti anul trecut. Mai mult, a primit şi confirmarea recordului său, pentru cea mai mare hartă din lume, făcută manual, de la celebra Carte a Recordurilor. Pentru a înregistra oficial recordul mai trebuie să parcurgă caţiva paşi birocratici şi de a le oferi celor de la The Guinness Book of Records mai multe detalii despre lucrarea sa. (Aurelian IVAN)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea povestea acestui puşti incredibil


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.