Educație

Simpozion geografic la Focşani

Ziarul de Vrancea
2 iun 2014 1319 vizualizări
In cadrul evenimentului va fi evocată memoria geografului Nicolae Al. Rădulescu, iar un discipol al acestuia va vorbi despre regionalizare

Colegiul Naţional “Unirea” din Focşani găzduieşte sambătă, 7 iunie, începand cu ora 10,00, simpozionul-concurs intitulat “Vrancea-geografie fizică şi umană”, eveniment dedicat memoriei geografului vrancean N. Al. Rădulescu, la 25 ani de la trecerea acestuia la cele veşnice. Alături de personalitatea marelui geograf vrancean vor fi abordate probleme de interes general precum regionalizarea teritoriului naţional. Profesorul universitar dr. doc. Grigore Posea, discipol al lui N. AL. Rădulescu, va vorbi despre regionalizarea din perspectiva geografică, pornind de la criterii ştiinţifice obiective: “Viziunea regionalizării şi în gândirea lui Nicolae Al. Rădulescu”, iar cercetătorul ştiinţific Şerban Dragomirescu va vorbi despre “Personalitatea profesorului Nicolae Al. Rădulescu”. După finalizarea comunicărilor ştiinţifice vor avea loc premierea câştigătorilor concursului “Vrancea-geografie fizică şi umană”, la care participă echipaje din mai multe licee din judeţ, şi premierea elevilor care au obţinut rezultate deosebite la fazele judeţene şi naţionale ale Olimpiadei de geografie, precum şi a Concursului Naţional de Geografie “Terra” 2014.

Cine a fost N. AL. Rădulescu

Profesorul N. Al. Rădulescu  s-a născut în satul Budeşti, comuna Coteşti, într-o familie de podgoreni. În anul 1924 a absolvit Liceul „Unirea” din Focşani unde a revenit ca profesor titular de geografie-principal şi istorie-secundar. A înfiinţat revista „Milcovia”, din care au apărut 7 numere în perioada 1930-1936, perioadă de mare efervescenţă culturală pe care profesorul Rădulescu o evocă într-un articol scris în „Revista Noastră” în anul 1978. În 1937 publică în primul număr al colecţiei „Studii şi cercetări geografice” teza de doctorat “Vrancea - geografie fizică şi umană” susţinută în anul precedent la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Cernăuţi, teză elaborată sub îndrumarea profesorului  Constantin Brătescu. Este ales, în 1948, membru al Academiei Române, la secţiunea istorică, pe baza raportului de recomandare al profesorului Simion Mehedinţi, însă, după câteva luni, este îndepărtat, alături de alţi intelectuali de marcă, din nou înfiinţata Academie a Republicii Populare Române. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.