Colegiul “Valeriu D. Cotea” a deschis STEV 2014
Stagiunea Teatrală a Elevilor Vranceni a debutat ieri la Focşani cu piesa “O noapte furtunoasă” după I. L. Cargiale, sub îndrumarea actorului Valentin Cotigă, pusă în scenă de elevii Colegiului “Valeriu D. Cotea”. “Încercaţi să vedeţi strădania acestor copii de a face teatru, de a atinge puţin arta asta despre care un mare regizor al nostru spunea că este singura artă care are efect asupra fiinţei umane în străfundurile ei şi e singura care poate să ne salveze. Încercaţi să vă salvaţi cu ajutorul ei!” le-a transmis spectatorilor Valentin Cotigă, actor în trupa municipalului focşănean. Au urmat apoi elevii Colegiului Tehnic “Edmond Nicolau” Focşani cu piesa “Păpuşa” de Olimpia Săpunaru, sub îndrumarea Olimpiei Săpunaru, elevii Colegiului Economic “M. Kogălniceanu” cu piesa “Trei piese scurte şi o cămilă nevăzută” după D. Solomon, sub îndrumarea lui George Năstase şi a lui Gabriel Gîndea şi elevii Liceului Teoretic “Ioan Slavici” Panciu cu piesa „Mecanica inimii” după Mathias Malzieu, sub îndrumarea lui Cătălin Sfîrloagă.
STEV-ul vrea recunoaştere naţională
Juriul este unul deosebit, avandu-i în componenţă pe criticul de teatru Marinela Ţepuş, care este şi directorul Teatrului “ C. Nottara” din Bucureşti, şi pe regizorul Mihai Lungeanu. Aceştia sunt cunoştinţe vechi ale STEV-ului, fiind în numeroase jurii ale ediţiilor anterioare, avand un rol deosebit în definirea acestei manifestări. “Această ediţie reprezintă o premieră prin faptul că în concurs participă şi două echipaje teatrale aparţinand unor licee din judeţele Buzău şi Galaţi. De multă vreme îmi doream să extindem aria de participare al acestui festival local de teatru şi probabil că într-un viitor nu foarte îndepărtat se va transforma într-un festival naţional de teatru pentru elevi, ceea ce ar fi un mare caştig pentru mişcarea culturală din Vrancea şi pentru elevi”, a declarat Aurel Oborocea, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Focşani, organizatorul evenimentului.
Cele mai bune produse ale STEF
Din păcate, însă, ediţia din acest an, cu numărul XXXII a debutat cu două evenimente mai puţin plăcute: retragerea din juriu a celui de-al treilea membru, inspectorul şcolar Robert Graur, şi o pană de curent în Casa de Cultură, chiar înainte de începerea festivităţii de deschidere. Astăzi alte şase licee vor urca pe scena STEV-ului, iar maine, după vizionarea altor două piese, vor fi acordate premiile ediţiei. Stagiunea Teatrală a Elevilor Vranceni a produs în ediţiile anterioare actori şi regizori ce au devenit cunoscuţi la nivel naţional. Printre aceştia: Adrian Popescu, Gabriel Costin – care a caştigat trofeul stagiunii în urmă cu zece ani cu piesa “Mătrăguna”, alături de colegii de la Liceul de Arte, devenind foarte cunoscut ca urmare a rolurilor avute în echipa lui Mihai Bendeac de la Antena 1, Cosmin Nedelcu – a îmbrăţişat cariera în domeniul stand-up comedy şi a devenit cunoscut datorită emisiunii “Ne-am trezit” de la Prima TV, Eduard Carlan –care a jucat deja în13 filme şi zeci de piese de teatru, dar şi alţii. STEV-ul a căpătat valoare în timp şi prin prezenţa în juriu a unor mari nume ale scenei romaneşti, precum Draga Olteanu Matei, Magda Catone, Diana Lupescu, Dragoş Bucur, Adrian Ciglenean, George Motoi. (M. VLĂDESCU)