Educație

Evghenie Hulea a fost înhumat la Muşunoaiele

Valentin Muscă
22 mai 2014 6064 vizualizări
Osemintele părintelui Evghenie şi ale ieromonahului Isac Borş au fost înhumate în cimitirul mănăstirii de pe malul Zăbrăuţiului

La sfârşitul săptămânii trecute, la Mănăstirea Muşunoaiele s-a desfăşurat un eveniment fără precedent în Vrancea. În timp ce la Iaşi, zeci de mii de catolici participau la canonizarea episcopului Anton Durcovici, în ansamblul monahal de pe Valea Zăbrăuţiului câteva zeci de ortodocşi au fost martorii întoarcerii în spaţiul sacru al mănăstirii a osemintelor părintelui Evghenie. În alt plan, creştinii ortodocşi prin participarea la acest eveniment, recunoaşteau sfinţenia celui care a scris una din cele mai luminoase pagini din istoria demnităţii româneşti din secolul XX. După slujba de prohodire, osemintele părintelui Evghenie şi ale ieromonahului Isac Borş, fost iconom al aşezământului, au fost înhumate în cimitirul de pe malul Zăbrăuţiului. A urmat o masă rotundă, la care s-a vorbit despre personalitatea părintelui şi aspecte mai puţin cunoscute din perioada în care locuia ca simplu monah cu domiciliu forţat la Pufeşti. A fost de faţă şi un contemporan al părintelui, Gheorghe Pătrăşcanu din Ghimiceşti, care a povestit întâmplări şi momente din anii în care era obligat să locuiasă într-o încăpere nu mai mare decât o chilie. Născut în 1906 în satul Poiana din Galaţi, Evghenie Hulea a intrat de tânăr în monahism la Mănăstirea Sihastru, ca apoi să se stabilească la Muşunoaiele, mănăstire pe care a transformat-o într-un laborator duhovnicesc.

A fost duhovnicul părintelui Paisie Olaru la Sihastria

În acei ani frumoşi, la părintele Evghenie veneau să se spovedească celebrul părinte Ioan de la Vladimireşti şi părintele Paisie Olaru de la Sihăstria. Faţă de alţi sfinţi care au întors morţii de la groapă, au despicat munţii sau au scos apă în mijlocul deşertului, părintele Evghenie a intrat în calendarul sfinţeniei şi în mentalul colectiv prin bunătatea şi demnitatea sa. Sfântul de la Muşunoaiele a întins un blid de mâncare caldă soldaţilor germani aflaţi în retragere spre Ardeal, luptătorilor hăituiţi de trupele Ministerului de Interne şi, mai mult decât atât, Evghenie Hulea a ţinut secretul Spovedaniei. Atunci când a fost forţat de anchetatori să mărturisească destăinuirile celor spovediţi a avut curajul să spună nu. Paradoxal, ancheta împotriva sa a pornit prin delaţiunea unui creştin care avea casă şi grădină lângă mănăstirea părintelui şi privea cu pizmă cum înfloreşte aşezământul monahal. Evenimentul a fost organizat de pr. Vasile Dabija, protoiereu de Panciu, pr. Cleopa Nechita, stareţul aşezământului, cu sprijinul familiilor Pătrăşcanu şi Mihai din Fitioneşti, precum şi al pr. Marcel Bunea, parohul Bisericii ”Cuv. Paraschiva” din Panciu. Din partea oficialităţilor, la manifestarea religioasă au participat Traian Negulescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea, şi Iordache Cazacu, primarul comunei Fitioneşti. După serviciul religios şi masa rotundă, cei prezenţi au fost invitaţi la o agapă binevenită într-un cadru rupt dintr-o istorioară din Pateric. Păcat că găsim timp pentru toate stupidităţile, participăm la tot felul de sindrofii culturale ieftine şi pseudo conferinţe religioase, dar nu am găsit timp să participăm la primul eveniment prin care în Vrancea a fost cinsitit un Sfânt al închisorilor, un apărător al libertăţii de gândire. Aceasta este respectul nostru pentru oamenii care au avut curajul să înfrunte teroarea, să apere pe cei prigoniţi, să hrănească pe cei flămânzi şi să spună adevărul, când toţi trăiau în minciună. Evenimentul început la Muşunoaiele va continua cu un simpozion la Casa de Cultură din Odobeşti. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 3598 zile, 9 ore, 22 minute, 27 secunde
Preotul Bunea si preotul Dabija ce bine le-ar sta la Panciu, daca tot slujesc impreuna.
, acum 3598 zile, 9 ore, 39 minute, 1 secunda
MOASTEEEEEEEEEEEEEEEEEE .
viorel i. iancu, acum 3598 zile, 14 ore, 8 minute, 39 secunde
Iata ca se pot face reparatii in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.