Educație

VIDEO!!! Povestea romanului poliţist scris de 30 de elevi

Aurelian Ivan
21 mai 2014 2341 vizualizări
Cei 30 de scriitori sunt elevi în clasa a X-a la Colegiul Naţional Unirea iar cartea se bucură de un succes neaşteptat

Ceea ce a început ca un experiment literar la o clasă de la Colegiul Naţional Unirea din Focşani s-a transformat într-un roman poliţist care a început să facă furori printre elevi şi profesori. Romanul spune povestea unui adolescent care pleacă cu părinţii în America. Cei doi ajung foarte bogaţi, dar printr-o serie de evenimente stranii, părinţii sunt răpiţi, iar copilul ajunge să trăiască pe străzi. Acest fir narativ a fost construit de 30 de minţi şi la fel de multe personalităţi. Daniela Plăiaşu, profesorul de limba romană care a coordonat acest inediat proiect, spune că totul a început  ca un mic experiment la atelierul de scriere de la clasa a X-a F. Şi uite aşa, după un an de zile de muncă, a apărut romanul poliţist „Nu mă lăsa să ştiu“, scris de 30 de elevi talentaţi. „Nu ne aşteptam să iasă o carte deloc şi chiar am fost foarte surprinşi când am văzut că firul narativ a continuat şi aveam la sfârşitul şcolii scheletul cărţii. În vacanţă am adăugat vise şi astfel s-a creat romanul.”, ne-a spus Elena Simion, unul din elevii „pilon” în cadrul acestui proiect. Cel care i-a dat duritatea, forţa, psihologia şi supranaturalul este Dragoş Dimoftei. El a construit personajul malefic. „Eu am scris în special personajul negativ, mastermind, apoi mi-am dat seama că romanul avea nevoie de mai multe părţi care să şocheze, să aibă un impact psihologic puternic asupra cititorului. Am adăugat pasaje în care sângele şi ocultismul sunt deja banale.”, a relatat acesta. „La început a fost o problemă de personalităţi diferite, de orgolii, dar asta ne-a făcut să fim mai uniţi, să socializăm mai bine şi să ne înţelegem între noi.”, a adăugat George Alexandru Parlog, un alt autor.

Acum problema e că...

Această carte a devenit deja un mic fenomen în mediul şcolar şi nu numai pentru care autorii nu s-au pregătit. „Am făcut o lansare frumoasă, am invitat lume, s-a vorbit frumos despre carte... Ce nu am prevăzut este că au venit comenzi, destul de multe, şi acum suntem într-o situaţie specială. Ne gândim la finanţare, dacă să scoatem ediţia a doua. Este supriza cea mai plăcută ca profesori, elevi de la alte şcoli, prieteni de pe facebook să vrea să comande cartea. Sper să ne descurcăm.”, a conchis Daniela Plăiaşu, profesorul coordonator al acestui proiect. Elevii unirişti se gândesc deja la o trilogie, inspirată din povestea bogătaşului ajuns boschetar, la care au lucrat cu atâta plăcere şi care se bucură de un succes neaşteptat. (Aurelian IVAN)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
S. Georgescu, acum 3619 zile, 23 ore, 33 minute, 52 secunde
Dintr-un proiect ,,trasnit,,, interesant ca acesta nu putea lipsi numele doamnei Plăiașu.Felicitari! Trăiasca entuziasmul si originalitatea!
Jeni, acum 3620 zile, 2 ore, 12 minute, 27 secunde
Felicitari tuturor copiilor care au participat la acest proiect! felicitari si doamnei profesoare pentru initiativa. Cu pasi mici redescoperim gustul de a citi o carte de a scrie... Speram sa nu va citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.