Educație

CSEI, la150 de ani de existenţă a primei şcoli pentru hipoacuzici din ţară

Ziarul de Vrancea
21 mai 2014 1425 vizualizări
Unitatea de învăţămant special, singura din zona Moldovei, şcolarizează peste 300 de copii cu deficienţe de auz

Cea mai veche şcoală de hipoacuzici din ţară a aniversat ieri 150 de ani de existenţă. Momentul a fost marcat printr-o serie de activităţi în care în prim plan au fost copiii cu deficienţe dar şi cadrele didactice pensionare care şi-au dedicat viaţa învăţării acestora. Oaspeţii care au păşit ieri pragul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) “Elena Doamna” din Focşani au fost întampinaţi, aşa cum o cere tradiţia, cu paine şi sare. Printre oficialităţile prezente s-au aflat primarul Decebal Bacinschi, viceprimarul Tudorel Trofin, vicepreşedintele CJ Dragoş Barlădeanu şi deputatul Angel Talvăr, preşedintele Comisie de Învăţămant din Camera Deputaţilor.

Elevii CSEI ne-au poftit “În lumea animalelor şi a păsărilor”

Cu toţii au apreciat activitatea corpului profesoral al unităţii, iar parlamentarul şi-a exprimat regretul că CSEI, singura şcoală vranceană participantă anul acesta la competiţia “Şcoală Europeană”, nu a caştigat titlul ravnit. După un tur al şcolii, în care s-a vizitat şi cabinertistic ai cărui protagonişti au fost copiii hipoacuzici. “Împlinim 150 de ani de la înfiinţarea tul de audiologie, oaspeţii au semnat în Cartea de Onoare. Nu au fost uitaţi pensionarii care s-au întalnit în sala de festivităţi unde au schimbat impresii şi au rememorat anii în care se aflau în activitate, în final aceştia fiind răsplătiţi cu un spectacol aprimei şcoli de surzi din Romania.


Placa aniversară dezvelită cfu ocazia împlinirii a 150 de ani de existenţă ai CSEI “Elena Doamna”

Este un moment de reîntalnire, de reamintire, un moment de emoţie şi de suflet în care ne arătăm recunoştinţa faţă de cei care au pus bazele acestei şcoli dar şi faţă de cei care de-a lungul timpului au profesat în această şcoală şi au desfăşurat activitatea în slujba copiilor cu deficienţe de auz. Instituţionalizăm 304 copii cu deficienţe de auz şi nu numai, cu toate tipurile de dezabilităţi care necesită un tip de educaţie aparte din toată zona Moldovei. De-a lungul timpul şcoala a funcţionat în mai multe locaţii, iar sediul actual este din 1983. Clădirea este reabilitată şi modernizată prin proiectele Consiliului Judeţean Vrancea”, ne-a declarat Ioana Cherciu, directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) “Elena Doamna”.

Şcoală postliceală cu specializarea optician   


Ioana Cherciu, directorul CSEI “Elena Doamna”

Unitatea de la Focşani este cea mai veche şcoală specializată în recuperarea copiilor hipoacuzici din ţară. A fost înfiinţată de doamna Elena Cuza care a adus la Focşani  în anul 1863 primul colectiv de băieţi surdo-muţi pe care l-a constituit într-o secţie aparte în cadrul azilului care exista la acea vreme. Acesta a fost nucleul din care s-a dezvoltat treptat prima şcoală specială de stat pentru instruirea şi educarea copiilor lipsiţi de auz din ţara noastră. Începând cu anul 1960, populaţia şcolară a crescut prin aducerea fetelor de la Brăila, iar din anul 1963 s-a înfiinţat şi învăţământul preşcolar. În 1994 a fost înfiinţat şi învăţământul profesional – profil confecţioner îmbrăcăminte, apoi a luat fiinţă şi învăţământul liceal, în iunie 2003 având prima promoţie de absolvenţi de liceu. Pentru o finalizare a studiilor elevilor şcolii, începând cu anul 2004 a fost înfiinţată şcoala postliceală cu specializarea optician. Aceasta are o durată de trei semestre, iar prima serie a absolvit în anul 2006. Cu ocazia aniversării celor 150 de ani de existeţă ai şcolii, ieri a fost dezvelită o placă aniversară. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.