Educație

Vrancean implicat într-un proiect global desfăşurat de Amnesty International

Ziarul de Vrancea
13 mai 2014 2154 vizualizări
Fostul “unirist” Mădălin Blidaru a reprezentat ţara noastră într-un proiect internaţional de luptă împotriva torturii u studentul la SNSPA doreşte să pună pe picioare o şcoală de vară pe tema identităţii europene

Vranceanul Mădălin Blidaru a reprezentat Romania într-un proiect global desfăşurat de Amnesty International. Focşăneanul, în prezent student în primul an la SNSPA, specializarea relaţii internaţionale şi studii europene, este voluntar Amnesty International Romania. Cunoscut ca fiind o persoana activă încă de pe băncile liceului, cand a fost membru activ al CJE şi al CNE, Mădălin a participat în perioada 9-11 mai 2014, la Oslo, Norvegia, alături de tineri din optsprezece ţări de pe cinci continente, implicaţi în promovarea drepturilor omului şi rolului pe care îl joacă fiecare persoană în protejarea acestora, la o întalnire menită să sprijine campania globală „Stop Torture”. Evenimentul a reunit reprezentanţi din partea organizaţiilor naţionale din Europa, Asia, Africa, Australia şi America Centrală, Romania fiind reprezentată de Mădălin Blidaru, facilitator de voluntari şi membru internaţional. “În cadrul acestui proiect internaţional am ajuns în urma implicării ca membru internaţional pentru Amnesty. Încă din vara anului trecut am vrut să mă implic în promovarea cauzelor pentru care luptă această organizaţie. Selecţia, de exemplu, s-a făcut prin completarea unei aplicaţii, dar, înainte, am organizat în Bucureşti un workshop într-o campanie pentru promovarea drepturilor reproductive - My Body, My Rights – şi am participat la campanii pentru oprirea evacuărilor forţate şi într-un maraton de scriere de scrisori de susţinere dedicate autorităţilor statelor care au făcut abuz de putere. Desigur, coordonarea devine un pic mai complicată în lipsa unei structuri în Romania, dar videoconferinţele au fost de un real ajutor. Nu în ultimul rand, a contat expertiza şi interesul dovedit pentru drepturile omului.”, ne-a declarat Mădălin Blidaru.

Puncte comune între Romania, Zimbabwe şi Norvegia

În Norvegia participanţii au conlucrat în cele trei zile pentru dezvoltarea unor resurse educaţionale necesare promovării drepturilor omului şi, în special, în lupta împotriva torturii, acestea urmând a fi folosite la nivel global. Printre acestea se află şi un ghid cu privire la realizarea educaţiei pentru drepturile omului, axat pe conştientizarea importantţei protejării tuturor persoanelor împotriva torturii. “Mă bucur că am avut ocazia să fac parte dintr-un mediu cu adevărat intercultural, şi, totodată, că timp de câteva luni voi continua activitatea începută în luna aprilie în echipa de multiplicatori. Pe lângă faptul că ne-am axat pe crearea draftului unui ghid-suport pentru acest tip de educaţie, unul dintre aspectele importante avute în vedere a fost atenţia acordată nevoilor comunităţilor locale. Am descoperit că există puncte comune între România, Zimbabwe şi Norvegia, de exemplu, din punctul de vedere al instrumentelor care pot fi utilizate şi care sunt necesare în implicarea activiştilor şi soluţionarea nevoilor. Nu în ultimul rând, experienţa avută m-a ajutat să înţeleg modul în care poate fi eficientizată activitatea unei organizaţii în domeniul drepturilor omului, un domeniu deficitar în ţară”, mai spune Mădălin Blidaru. Activitatea va continua cu organizarea unor workshopuri pentru sprijinirea campaniilor desfăşurate de Amnesty International. Cat despre alte proiecte în care este implicat focşăneanul nostru, acestea sunt numeroase. Pană în luna martie a beneficiat de un program de internship în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare. De asemenea, Mădălin este membru în VIP Romania (Voluntari pentru Idei şi Proiecte), pentru relaţii internaţionale, organizaţie studenţească axată pe leadership, business şi diplomatie. Acesta pregăteşte, de altfel, împreună cu alţi studenţi, o şcoală de vară pe identitate europeană. Şi luna viitoare se anunţă una încărcată pentru studentul nostru, care va participa la o dezbatere academică în Iordania, în urma unui training intensiv şi a unei competiţii de debate romano-iordaniană, în care s-a aflat printre finalişti. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Madalin Blidaru, acum 3606 zile, 14 ore, 39 minute, 6 secunde
Multumesc!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.